TASR/AP
StoryEditor

Francúzsko a USA spravili kompromis ohľadom digitálnej dane

26.08.2019, 11:51
Autor:
(čtk)(čtk)
Návrh dnes predložia prezidentom krajín.

Zástupcovia Francúzska a Spojených štátov dosiahli kompromisnú dohodu o francúzskej digitálnej dani, kvôli ktorej americký prezident Donald Trump pohrozil zavedením cla na dovoz francúzskeho vína. Francúzska digitálny daň je namierená proti internetovým gigantom, ako sú napríklad americké firmy Google, Amazon či Facebook. Napísala agentúra Reuters.

Francúzsky parlament túto daň schválil minulý mesiac. Daň má trojpercentnú sadzbu a týka sa firiem, ktoré majú vo Francúzsku príjmy nad 25 miliónov eur a celosvetovo nad 750 miliónov eur.

Kompromisnú dohodu dosiahli francúzsky minister financií Bruno Le Maire, jeho americký náprotivok Steven Mnuchin a ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow. Dojednanie predpokladá, že Francúzsko podnikom vráti rozdiel medzi francúzskou digitálnou daňou a plánovaným medzinárodným systémom digitálnej dane, na ktorom teraz pracuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Dohoda má byť podľa Reuters ešte dnes na summite skupiny vyspelých ekonomík G7 na juhu Francúzska predložená Trumpovi aj francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 11:10