StoryEditor

Priatelia ovplyvnili životy miliónov divákov. Premiéru mali pred 25 rokmi

21.09.2019, 14:25
Autor:
ČTKČTK
Seriál sa od svojho prvého uvedenia na obrazovky stal kultúrnym fenoménom.

Americký seriál Priatelia patril k najúspešnejším televíznym projektom vysielaným na prelome storočia. Na obrazovkách sa prvákrát objavil pred 25 rokmi, 22. septembra 1994, a počas desiatich sezón si šestica hlavných protagonistov získala divákov po celom svete.

Poslednú epizódu stanica NBC odvysielala v máji 2004 a k televíziám len v Amerike pritiahla 52 miliónov divákov. Hoci sa neskôr často špekulovalo o možnom návrate partičky neworských priateľov, bolo to naposledy, co sa na obrazovkách objavili v premiére.

Seriál - v origináli Friends - sa od svojho prvého uvedenia na obrazovky stal kultúrnym fenoménom. Skupina mladých Newyorčanov, ktorá sa zrodila v hlavách scenáristov Davida Cranea a Marty Kauffman, ovplyvňovala účesy, obliekanie i spôsoby správania mnohých ľudí. Napríklad účes Jennifer Aniston, predstaviteľky Rachel, kopírovali ženy a dievčatá po celom svete. Vzorom sa stalo tiež to, ako spolu šesť kamarátov, zo začiatku dvadsiatnikov bez záväzkov - a časom i s nimi - v Priateľoch žije.

Seriál sa mal pôvodne volať Insomnia Cafe a scenáristi ho vymysleli na základe vlastných skúseností. Na prelome 70. a 80. rokov totiž ako čerství absolventi vysokej školy začali žiť práve v New Yorku. Obaja scenáristi mali za sebou prácu na úspešnom sitkome Rojko, ktorý sa vysielal od roku 1990, keď v decembri 1993 prišli s prvou verziou námetu. Tú dopracovali do podoby, ktorú poznajú milióny divákov. A už pri písaní pilotného dielu sa napríklad zrodil vzťah medzi Rachel a Rossom.

David Schwimmer, predstaviteľ paleontológa Rossa, bol tiež prvým, ktorého si autori vybrali, až postupně pribudlo zvyšných päť. Každý zo šestice mal za sebou len menšie úlohy pred kamerou, napríklad Matthew Perry (Chandler) sa mihol v Beverly Hills 90210, Courtney Cox (Monica) hrala okrem iného v jednej epizóde seriálu To je vražda, napísala. Úspech Priateľov však rýchlo všetkých zaradil medzi najväčšie hviezdy šoubiznisu.

​Keď natáčanie v roku 1994 začínalo, zarábali herci 22.500 dolárov za epizódu, s rastúcou popularitou aj ziskami štúdia sa odmena postupne zvýšila. V deviatej a desiatej sezóne si už každý z hercov, ktorí o honorároch vyjednávali spoločně, přišiel na milión dolárov za epizódu. Televizii sa to stále vyplatilo, inzerenti totiž boli ochotní zaplatiť za polminútovú reklamu až dva milióny dolárov.

Na druhej strane však boli honoráre jedným z dôvodov, prečo Priatelia po desiatej sezóne skončili – ale nie tým najdôležitejším. Počas rokov totiž herci i samotní hrdinovia zostarli, pred poslednou epizódou s poradovým číslom 236 už neboli ani zďaleka tak bezstarostní ako v septembri 1994, kedy celý seriál začínal. Keď sa Rachel vo finále snáď definitívne vrátila k Rossovi, mali hlavné postavy na konte niekoľko svatieb aj rozvodov, narodených detí a mnoho milostných vzťahov.

​Po poslednej epizóde Priateľov – odvysielanej v máji 2004 – sa niekoľkokrát zdalo, že by sa Monica, Rachel, Phoebe, Chandler, Ross a Joey mohli pred kamerou opäť stretnúť. V rovnakej dobe vysielaný a podobne vplyvný seriál Sex v meste (premiérovo sa vysielal v rokoch 1998 až 2004), sa dočkal dokonca dvoch celovečerných filmov. Nádeje fanúšikov však pred šiestimi roky definitívne ukončila sama scenáristka Marta Kauffman.

Friends Reunion

Herci sa však zišli v roku 2016 na nakrúcaní dvojhodinového špeciálu, ktorý mal vzdať hold režisérovi mnohých dielov Jamesovi Burrowsovi. Chýbal iba Matthew Perry, ktorý mal v tom čase pracovné povinnosti. Premietanie niektorých scén zo seriálu a príhovor režiséra Jamesa Burrowsa dohnalo Jennifer Aniston k slzám.

"Urobili by sme pre Jima Burrowsa čokoľvek. Dal nám v seriáli obrovskú príležitosť a pravdepodobne najlepších desať rokov našej kariéry. Budeme na neho spomínať do konca života," povedala Aniston

01 - Modified: 2021-05-27 07:10:24 - Feat.: - Title: Premiéra Priateľov je tu. HBO GO láka divákov trailerom so slovenskými titulkami 02 - Modified: 2021-03-03 08:17:47 - Feat.: - Title: Seriálový fenomén Priatelia mieri na HBO GO 03 - Modified: 2018-02-20 07:43:15 - Feat.: - Title: Trailer filmu Priatelia valcuje internet. Hoci žiadny film nevznikol
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 03:36