StoryEditor

RTVS spustila podcasty. V prvej vlne sa zamerala na rozhlasové relácie

08.10.2019, 10:45
Autor:
(red)(red)
Poslucháči v podcastoch zatiaľ nájdu vybrané relácie z jednotlivých okruhov Slovenského rozhlasu.

RTVS spustila podcasty niektorých rozhlasových relácií. Keďže Slovenský rozhlas vysiela na jednotlivých okruhoch obrovské množstvo programu, v prvej vlne sa zameria na spravodajské a publicistické relácie, zábavu či zaujímavé rozhovory. Postupne budú na webe a na službách Apple Podcast, Spotify a Google podcast pribúdať ďalšie. O novinke informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Podľa RTVS relácie vyberala tak, aby zasiahla čo najširšie portfólio tém a oslovila rôznorodých poslucháčov všetkých vekových skupín. „Je v záujme RTVS, aby si poslucháči mohli svoje obľúbené relácie, ktoré nestihli v rozhlasovom vysielaní, vypočuť kedykoľvek a kdekoľvek. V podcastových službách nájdu  relácie zamerané hlavne na hovorené slovo. Slovenský rozhlas produkuje veľké množstvo kvalitného obsahu, ktorý sa formou podcastov môže výraznejšie šíriť medzi mladšou populáciou, ktorá neinklinuje ku klasickému rozhlasovému vysielaniu,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Poslucháči RTVS si prostredníctvom podcastov môžu momentálne online vypočuť alebo stiahnuť relácie Rádia Slovensko (Sobotné dialógy, Z prvej ruky, Nočná pyramída a Spojky), Rádia_FM (Ráno na eFemku, Baláž & Hubinák), Rádia Regina (Na vlastné nohy), Rádia Devín, Rádia Slovakia International.

Zoznam podcastov jednotlivých programov rozhlasových okruhov Slovenského rozhlasu bude na webe a podcastových službách postupne pribúdať. „Relácie upravujeme priamo pre podcasty a postupne pridávame do podcastových služieb, v ktorých sa budú zobrazovať poslucháčom a fanúšikom rozhlasového vysielania,“ avizoval šéf Sekcie nových médií Dušan Jančovič.

RTVS

Česká republika s podcastovým festivalom

Český rozhlas spustil svoj prvý spravodajský podcast s názvom Vinohradská 12 v apríli tohto roka. Na konci augusta už mal na konte sto podcastov. Okrem programov Českého rozhlasu ponúka aj špeciálne relácie vznikajúce len pre podcasty. V septembri sa pochválil viac než 200-tisíc stiahnutiami, analytik Českého rozhlasu Adam Javůrek uvádza, že od novembra 2018 do augusta 2019 vzrástla ich počúvanosť štvornásobne. Celkovo má audio obsah Českého rozhlasu viac ako 2 milióny stiahnutí mesačne.

Čoskoro Český rozhlas ponúkne všetky svoje podcasty a audio obsah na jednom mieste. V decembri odštartuje nový audioportál mujROZHLAS, ktorý sa stane najrozsiahlejším audioarchívom. „Jeho prostredníctvom chce Český rozhlas verejnosť zoznámiť s novinkami vo vysielaní, sprístupniť klasické a populárne relácia a ponúknuť pohľad do fascinujúceho sveta rozhlasového archívu," priblížil riaditeľ Nových médií ČRo Jiří Malina na prvom českom podcastovom festivale nazvanom Podcast Session, ktorý 30. septembra usporiadal Český rozhlas v Prahe. Festival predstavil českú podcastovú scénu i jej hlavné osobnosti a trendy.

01 - Modified: 2024-01-26 10:13:44 - Feat.: - Title: Podcasty počúva týždenne viac než tretina online užívateľov. Vedú kratšie, do pol hodiny 02 - Modified: 2024-01-05 10:02:06 - Feat.: - Title: Top 10 podcastov Stratégií: Tieto epizódy sa vám v roku 2023 páčili najviac 03 - Modified: 2023-10-27 08:10:14 - Feat.: - Title: Digitálny stage na Stratégie Fórum ukázal, že reklama v podcaste naberá na sile 04 - Modified: 2023-06-21 11:59:05 - Feat.: - Title: Vydavateľstvá veria, že podcasty budú významne ziskovým kanálom 05 - Modified: 2023-05-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Sunday ADucation #5: Ako si Pepsi uletelo a prečo je dôležité starať sa o svoje psychično
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 01:36