Centrála Googlu v Pekingu. V USA chce mať materská firma Alphabet základňu na oboch pobrežiach.Reuters
StoryEditor

Francúzske médiá sa sťažujú na Google kvôli autorským právam

24.10.2019, 13:21
Autor:
ČTKČTK
Google platiť vydavateľom odmietol a rozhodol sa náhľady úryvkov vôbec nezverejňovať.

Vo Francúzsku dnes začali platiť nové pravidlá autorského práva a ihneď sa stali predmetom sporu tamojších médií s internetovým gigantom Google. Médiá majú teraz podľa európskych pravidiel, ktoré francúzska novela zohľadňuje, dostávať zaplatené za obsah, ktorého úryvky a náhľady firmy ako Google, Facebook a ďalšie šíria na internete. Google však platiť odmietol a rozhodol sa náhľady vôbec nezverejňovať. Vydavatelia a novinári s tým nesúhlasia a proti postupu firmy chcú podať sťažnosť na úrade pre hospodársku súťaž, píše AFP.

​Reformu autorského práva v rámci celej Európskej únie schválili na jar členské krajiny bloku a europarlament. Francúzsko svoje zákony príslušným spôsobom upravilo ako prvý v EÚ. Krajiny majú od prijatia smernice na zapracovanie zmien do svojich národných pravidiel dva roky. Cieľom novinky má byť ochrana autorov a tvorcov v digitálnej dobe.

Spoločnosť Google však odmietla platiť za zobrazované úryvky, ako reforma ukladá. Namiesto toho vo Francúzsku splnila varovanie, že náhľady a úryvky zobrazovať skrze služby ako Google News alebo vo výsledkoch vyhľadávania radšej vôbec nebude.

Podľa vydavateľov ale krok povedie k zásadnému zníženiu príjmov internetových médií. Viditeľnosť vo vyhľadávači totiž zvyšuje návštevnosť daných webových stránok a potenciálne teda aj príjmy z reklamy a predplatného.

Cez 1000 mediálnych pracovníkov z Francúzska a niekoľkých ďalších európskych krajín preto Google v otvorenom liste obviňuje z obchádzania zákona. "Ako novinári sme za toto (autorské) právo dlho bojovali, pretože kvalitné spravodajstvo stojí peniaze. Súčasná situácia, kedy Googlu pripadne väčšina príjmu z reklám u obsahu vytvoreného spravodajstvom, ktoré za obsah nedostane zaplatené, je neudržateľná a uvrháva média do každým rokom prehlbujúcej sa krízy," píšu autori otvoreného listu.

"V dnešnej dobe, keď sú internet a sociálne siete zamorené dezinformačnými kampaňami a nezávislá žurnalistika je v niekoľkých krajinách Európskej únie pod útokom, by vzdať sa bez boja malo katastrofálne dôsledky," uzatvárajú mediálni zamestnanci list, pod ktorý sa podpísali aj šéfovia významných európskych médií vrátane generálneho riaditeľa nemeckej tlačovej agentúry DPA Petera Kropsche.

Francúzski vydavatelia a novinári zastupovaní majiteľom denníka La Depeche du Midi Jeanom-Michelom Bayle a generálnym riaditeľom mediálnej skupiny Les Echos-Le Parisien Pierrom LOUETTA dnes oznámili, že proti postupu Googlu podajú sťažnosť a zároveň požiadajú vládu, aby podmienky uložené vyhľadávačom spochybnila.

Do sporu sa už skôr vložil aj francúzsky prezident Emmanuel Macrona a minister kultúry Franck Riester, ktorý sa minulý týždeň stretol so zástupcami spoločnosti Google v New Yorku.

01 - Modified: 2019-09-25 18:14:16 - Feat.: 0 - Title: Google prestane vo Francúzsku zobrazovať úryvky a náhľady správ
01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 03 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani 04 - Modified: 2023-05-10 07:21:40 - Feat.: - Title: Je AI naozaj revolúciou vo vyhľadávaní? Aké riziká so sebou prináša a čo sa bude musieť stať s legislatívou? (anketa Stratégií) 05 - Modified: 2023-05-10 07:20:52 - Feat.: - Title: Začína sa nová éra vyhľadávania na internete. Stratí SEO svoj význam?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 05:07