Shootonline
StoryEditor

Režisérka Wertmüllerová navrhla premenovať Oscary na cenu Anna

28.10.2019, 11:36
Autor:
(čtk)(čtk)
Herečka Davisová vyzvala tvorcov, aby do diel zakomponovali viac žien.

Americká herečka Geena Davisová vyzvala hollywoodskych tvorcov, aby napravili rodovú nerovnováhu vo filme a televízii. Šesťdesiattriročná Davisová to povedala v noci na dnes v Los Angeles na galavečere udeľovania čestných Oscarov. Talianska režisérka Lina Wertmüllerová pri preberaní čestného Oscara išla ešte ďalej a navrhla, aby cena dostala ženské meno Anna.

"Meno tejto sošky by sa malo zmeniť, prečo ju nepomenovať napríklad Anna," citovali dnes talianske médiá deväťdesiatjeden ročnú Wertmüllerovú, ktorá sa v roku 1976 stala prvou ženou nominovanou na Oscara za najlepšiu réžiu. Cenu za drámu z koncentračného tábora nazvanú Pasqualino Sedmokráska, ale vtedy nedostala.

Davisová dostala v noci na dnes humanitárnu cenu Jeana Hersholta, ktorú udeľuje tiež americká Akadémia filmových umení a vied a ktorá má tiež podobu sošky Oscara. Davisová vyzvala prítomných hollywoodskych tvorcov, aby prepísali to, na čom práve pracujú, a zakomponovali do týchto diel viac žien. Šesťdesiattriročná Davisová sa dlhodobo angažuje v boji za rovnoprávnosť pohlaví, v roku 2004 založila dokonca rodový inštitút, ktorého cieľom je rovné zastúpenie mužov a žien v hollywoodskych filmoch.

Čestného Oscara, ktorého udeľuje rovnako ako ostatné Oscary americká Akadémia filmových umení a vied, dostali tento rok tiež režisér David Lynch a herec Wes Studi.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 11:37