StoryEditor

Filmové premiéry týždňa: Vianočná romantika, marvelovka od Dánov aj novinka od tvorcov Nedotknuteľných

24.11.2019, 05:00
Autor:
hrnhrn
Posledný novembrový týždeň uvedú kiná šesť filmových premiér. Nechýba ani slovenská novinka.

Last Christmas

Last Christmas chce nadviazať na vianočné hity, akými boli Láska nebeská či Prázdniny. Emma Thompson oprášila dávny nápad svojho priateľa Georga Michaela a napísala scenár na motív jeho večnej vianočnej klasiky Last Christmas.

Hlavnú hrdinku v romantickej vianočnej komédii stvárňuje hviezda Hry o tróny Emilia Clarke. Ako smoliarka Kate priťahuje problémy všetkého druhu – nerozumie si s vlastnou rodinou, nevyzná sa sama v sebe, nevie si nájsť normálneho chlapa a navyše pracuje v obchode s vianočnými dekoráciami.

Hoci pred rokom pri komplikovanej operácií balansovala na hranici života a smrti, druhú šancu vôbec nevyužíva tak, ako by sa očakávalo. Okázalo na všetko kašle a vyberá si v živote vždy tú najjednoduchšiu cestu. Všetko sa zmení, keď spozná záhadného mladíka.

Valhala: Ríša bohov

Po pestrofarebnom spracovaní od Marvela prinášajú pohľad na severské báje a mýty samotní severania. Dánske výpravné fanasy je realistickejšie, drsnejšie a v temnejšom vikingskom štýle.

Do Valhaly prichádzajú za sprievodu valkýr padlí bojovníci. Odin, Thor, Loki a ďalší bohovia sa musia postaviť svojmu osudu a odvrátiť Ragnarok – zánik a koniec celého sveta.

Bohom hrozí úplne posledná bitka s divokými obrami a svoju úlohu v ich boji zohrajú aj dve deti, ktoré si zo sveta ľudí priviedol Thor ako svojich sluhov.

Výnimoční

Nový príbeh režisérsko-scenáristickej dvojice Eric Toledano a Olivier Nakache, ktorá dobyla svet snímkami Nedotknuteľní (2011) a Pokiaľ nás svadba nerozdelí (2017). V komédii Výnimoční prichádzajú tvorcovia s príbehom plným nádeje a nečakaného humoru o dvoch mužoch, ktorí svoje životy venujú starostlivosti a vzdelávaniu detí a dospievajúcich s autizmom.

Už vyše 20 rokov žijú Bruno (Vincent Cassel) a Malik (Reda Kateb) vo svete ľudí, s ktorými si spoločnosť nevie poradiť. Bruno vedie spolok pre autistické deti a dospievajúcich, ktorých prípady sú tak komplikované, že ich všade odmietajú. Jeho najlepší priateľ Malik učí mladistvých zo sociálne slabších rodín, ako sa o takéto deti starať. Napriek všetkému ich neopúšťa optimizmus a zmysel pre humor.

Komediálne ladená dráma Výnimoční bola záverečným filmom tohtoročného festivalu v Cannes. Aby Toledano s Nakacheom dosiahli vo filme čo najväčšiu autenticitu, ponorili sa na dva roky naplno do chodu organizácií, o ktorých film rozpráva. Väčšina scén vychádza z autentických situácií, ktoré autori na vlastnej koži prežili.

Vo filme okrem profesionálnych hercov vystupujú aj autistickí neherci. Fikcia sa tak prelína s realitou, rovnako ako sa plač mieša so smiechom a dramatické situácie v teréne s chvíľkami oddychu, ľahkosti a optimizmu.

Sexi Jexi

Dvojica scenáristov a režisérov Jon Lucas a Scott Moore prináša po Matkách rebelkách a ich pokračovaní ďalšiu romantickú komédiu tentokrát o tom, čo sa môže stať, keď milujeme svoj mobil viac než čokoľvek iné. Hlavné úlohy stvárňujú Adam Devine a Rose Byrne.

S chuťou Toskánska

Talianska komédia o Arturovi, uznávanom michelinskom šéfkuchárovi, ktorý pre problémy s ovládaním hnevu skončil vo väzení. Po prepustení musí robiť verejnoprospešné práce, a tak učí variť skupinku ľudí s Aspergerovým syndrómom.

Hoci ich spôsob myslenia je mu vzdialený, v jednom zo svojich študentov objaví kulinárskeho génia a rozhodne sa mu pomôcť vyhrať kuchársku súťaž. Temperamentný kuchár a jeho znevýhodnený študent tak vytvoria originálnu dvojicu, pre ktorú nie je žiaden sen nesplniteľný.

Voda čo ma drží nad vodou

Film o najväčšej legende (česko)slovenskej poetickej scény a predstaviteľovi takzvanej stratenej generácia - Jozefovi Urbanovi, autora libreta k muzikálu Kráľ Dávid a mnohých známych textov piesní, ako napríklad Vráť trochu lásky medzi nás (Money Factor), Len s ňou (Miro Žbirka), ale hlavne Voda čo ma drží nad vodou (Elán). Tejto piesne sa už nedožil, ako 34 ročný tragicky zahynul pri autohavárii.

Film zachytáva obdobie od nástupu na poetickú scénu, ale hlavne posledných sedem rokov jeho búrlivého života. V réžii Tomáša Magnuseka sa predstavia Roman Pomajbo, Robo Roth, Andrea Růžičková – Kerestešová, Martin Dejdar či Lukáš Latinák.

01 - Modified: 2019-11-03 17:38:30 - Feat.: 0 - Title: Šesť tipov na novembrové kinopremiéry: horor nadväzujúci na Osvietenie, vojnový veľkofilm aj adept na Oscara 02 - Modified: 2019-11-17 04:50:45 - Feat.: 0 - Title: Filmové premiéry týždňa: Frozen 2 aj slovenská novinka s medzinárodným obsadením 03 - Modified: 2019-11-24 15:36:09 - Feat.: 0 - Title: Do kín prichádza nová romantická komédia. Šťastný nový rok vám zaprajú známe seriálové herečky
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 09:31