StoryEditor

Špeciálna diskusia RTVS sľubuje prekvapivé súvislosti s Novembrom 89

18.11.2019, 19:45
Autor:
redred
V dvoch častiach relácie Pamäť na hojdačke prinesie nový pohľad na historické udalosti a známe fakty.

RTVS si pripomenie revolučné dianie v roku 1989 v bývalých krajinách sovietskeho bloku v špeciálnych diskusiách s názvom Pamäť na hojdačke.

Do televízneho štúdia, kde sa pred 30 rokmi prvýkrát naživo vysielala verejná diskusia predstaviteľov Verejnosti proti násiliu a oficiálnych predstaviteľov komunistického režimu, si moderátor Peter Turčík pozval hostí z Poľska, Českej republiky a Slovenska.

V dvoch častiach relácie prinesú nový pohľad na historické udalosti a známe fakty ukážu častokrát v prekvapivých súvislostiach. Konfrontovať sa budú analýzy historikov a priamych účastníkov revolučného diania v roku 1989. 

Po 30 rokoch je najvyšší čas povedať si aj to, čo sa nepodarilo. Prišlo mi preto zaujímavé pozvať ľudí, ktorí boli priamo pri dianí – či to už bol Jan Urban za české Občianske fórum, Adam Michnik ako hlavný predstaviteľ poľskej Solidarity a za slovenské VPN Ján Budaj. Nestáva sa často, že prídu do diskusie významní ľudia z troch štátov. Z týchto debát som sa aj ja dozvedel nové fakty, niektoré ma milo prekvapili, takže pre divákov RTVS to, verím, bude veľmi podnetné a zaujímavé,“ prezradil autor námetu a scenára Eugen Gindl, ktorý bol jedným z členov prvého koordinačného výboru Verejnosti proti násiliu.

Diskusie uvedie Dvojka v stredy 20. novembra o 22:25 a 27. novembra o 22:30.

Prvá z dvoch častí relácie sa pozrie na vývoj v krajinách východného bloku na sklonku 80. rokov minulého storočia. Reč bude aj o rôznorodostiach názoru na následné zmeny. Diskutovať o tom budú historici z Ústavu politických vied SAV Norbert KmeťJuraj Marušiak, politik, publicista a signatár Charty 77 Václav Žák, historik Wroclavskej univerzity Lukasz Kaminski, politik a publicista Boris Zala, ktorý stál za prvým vyhlásením Verejnosti proti násiliu z 22. novembra 1989.

RTVS / Norbert Kmeť, Boris Zala, Lukasz Kaminski, Václav Žák, Juraj Marušiak v relácii Pamäť na hojdačke

„Bude to reflexia o tom, čo sa v tých časoch dialo v spoločnosti až sa situácia dostala do štádia, kedy už bolo viac-menej nevyhnutné, aby prišlo k zmene. Vyvinulo sa to tak, že padol režim, ale myslím si, že nikto z hlavných aktérov Nežnej revolúcie nechcel takú zásadnú ekonomicko-spoločenskú zmenu, k akej to dospelo. Prvotným impulzom jednoducho bolo vyšetriť násilie na Národnej triede v Prahe. To bolo to najdôležitejšie zo všetkého a potom už začali ísť požiadavky ďalej,“ priblížil Peter Turčík.

Druhá diskusia sa zameriava na rok 1989, keď v krátkom čase po sebe skončili v Európe totalitné režimy. To, čo predchádzalo Novembru 89 v Československu, okrúhlym stolom v Poľsku a Maďarsku, či pádu Berlínskeho múru, budú diskutéri analyzovať porovnávaním posledného roku socializmu v stredovýchodnej Európe.

RTVS / Disident, zakladateľ poľskej Solidarity a politický väzeň Adam Michnik

​Do štúdia RTVS prídu novinár, signatár Charty 77, spoluzakladateľ, líder a hovorca Občianskeho fóra Jan Urban, filológ, publicista a bývalý disident Andrej Jagodzinski, spoluzakladateľ poľskej Solidarity a šéfredaktor denníka Gazeta Wyborcza Adam Michnik, hlavný predstaviteľ Verejnosti proti násiliu a politik Ján Budaj a spoluzakladateľ Maďarskej nezávislej iniciatívy a vydavateľ László Szigeti.

RTVS / Andrzej Jagodzinski, Jan Urban, Adam Michnik, Ján Budaj a László Szigeti v relácii Pamäť na hojdačke

01 - Modified: 2020-11-16 10:01:58 - Feat.: - Title: Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpi s mimoriadnym príhovorom v RTVS 02 - Modified: 2020-11-16 08:28:54 - Feat.: - Title: Výročie Nežnej revolúcie: RTVS uvedie Amnestie, Ceny pamäti národa aj rozhovor s prezidentkou 03 - Modified: 2019-11-15 13:17:14 - Feat.: - Title: Premiér Pellegrini a predseda parlamentu Danko vystúpia v RTVS. S príhovormi k 30. výročiu Nežnej revolúcie 04 - Modified: 2019-11-15 09:41:20 - Feat.: - Title: RTVS prinesie 17. novembra mimoriadne spravodajstvo. Vysielať bude aj z Prahy 05 - Modified: 2019-11-15 15:30:51 - Feat.: - Title: Nedeľné politické diskusie budú špeciálne. Hosťami budú aktéri Novembra ’89 aj prezidentka Zuzana Čaputová
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 18:32