Peter Mayer / Adriana Kronerová, producentka a scenáristka filmu Šťastný nový rok
StoryEditor

Verím, že ľudia budú z kina odchádzať s úsmevom a pocitom radosti, hovorí Adriana Kronerová podpísaná pod novou romantickou komédiou

04.12.2019, 21:00
Slovenská romantická komédia Šťastný nový rok prichádza do kín 5. decembra.

Slovenská filmová novinka Šťastný nový rok prináša na plátna kín štedrú nádielku romantiky a silné herecké obsadenie. O filme sme sa rozprávali s jeho scenáristkou a producentkou Adrianou Kronerovou.

Ako vznikol nápad natočiť vianočný romantický film?
Nápad na vianočný film vznikol dávnejšie, asi pred ôsmimi rokmi. Dlho sa mi však nedarilo nájsť tú správnu konšteláciu a pred rokom sa to odrazu začalo písať tak nejako samo. Zrazu všetko začalo do seba zapadať a postavy si už samy pýtali, čo by chceli ďalej urobiť. Asi dva týždne som scenár písala aj priamo v hoteli na Štrbskom plese, kde sa príbeh filmu odohráva. Tam ma napríklad inšpirovali maďarskí turisti k vytvoreniu „maďarskej rodinky“, ktorá má v príbehu síce epizódnu, ale veľmi zapamätateľnú rolu. Je to, samozrejme, aj kvôli tomu, že túto rodinku stvárňujú vynikajúci maďarskí herci Alexandra Borbély a Ervin Nagy s neskutočným entuziazmom.

Pri písaní scenára ste už mali v hlave obrazy hercov, ktorí stvárnia jednotlivé roly?
Presne tak, ako scenáristka som jednotlivé postavy už väčšinou priamo písala na konkrétnych hercov. Neviem si predstaviť, že by rolu Milky Vášáryovej, pri všetkej láske k ostatným herečkám, hral niekto iný. Považujem za malý zázrak, že napokon všetko vyšlo tak, ako sme si naplánovali. Všetci herci nielenže súhlasili, ale mali aj v danom termíne čas.

Nakrúcali ste veľa v exteriéri, vo Vysokých Tatrách, kde sa počasie dokáže meniť z hodiny na hodinu.
Bolo to dosť náročné, ale počasie nám prialo. Keď sme potrebovali slnko, tak svietilo, keď sme potrebovali sneh, tak snežilo. Jednoduché však nebolo ani nakrúcanie v hoteli, kde sme točili za plnej prevádzky, väčšinou neskoro v noci alebo skoro ráno. Nakrúcali sme podľa plánu, čo bolo obrovské šťastie, lebo keby nám počasie neprialo, tak sa ľahko mohlo stať, že by sme to ani nedotočili.

Adriana Kronerová, scenáristka a producentka filmu Šťastný nový rok

​Tento film bol po celý čas sprevádzaný takými zvláštnymi náhodami. Hovorili sme si, že máme nad sebou nejakého anjela strážneho. Už od začiatku, ako som ho začala písať, vždy, keď vznikla nejaká komplikácia, bola akousi zvláštnou hrou osudu prekonaná bez toho, aby som musela „tlačiť na pílu“. Čo je pri takýchto projektoch veľmi dôležité.

Prečo?
Lebo keď „tlačíte na pílu“, tak je to na výsledku podľa mňa vidno, je to také „nasilu“. Ani pri obsadzovaní jednotlivých rolí nebol nikto, koho by som musela do projektu nejako zvlášť presviedčať. Taká tá dobrá energia bola prítomná pri celom natáčaní, pri celom procese tvorby a nesie sa celým filmom.

Romantické komédie aj po nečakaných zvratoch väčšinou končia šťastne. Aké je posolstvo tohto filmu?
Žáner romantickej komédie má svoje presné pravidlá už od tridsiatych rokov, kedy vznikol. Vieme dopredu, ako príbeh skončí, ale dôležitá je tá hodina a pol zábavy a emócií medzi začiatkom a koncom. Tieto rozprávky pre dospelých môžeme pozerať viackrát a neprekáža nám, že už vieme, aký bude koniec. Je to také malé zastavenie sa v dnešnom vystresovanom svete plnom negatívnych informácií a pripomenutie si toho, že v živote existujú aj pekné veci. Aj dospelý človek by si mal niekedy dovoliť čistú radosť. A to je presne posolstvo tohto filmu, že ľudia by nemali zabúdať snívať. Nejde naozaj o žiadne veľké myšlienky, ale myslím si, že to vôbec nie je málo. Inak sa svet naozaj zblázni.

Vo výprave filmu som vnímala váš rukopis, či už sa to týkalo výberu kostýmov alebo pekných lokácií. Je to tak?
Asi áno. Je to tak, že všetci chodíme okolo tých istých miest a dívame sa na tie isté veci, ale každý ich vníma svojimi očami, každý si všíma niečo iné. Tento žáner je vlastne rozprávka pre dospelých a v rozprávke musí byť všetko krásne. Jedna vec je ukazovať realitu okolo seba takú, aká je, a druhá vec je vedieť si ju predstaviť aj inak, dovoliť si snívať. Nie o peniazoch a autách alebo o postavení a moci, ale o tom, že svet vie byť aj príjemné a zábavné miesto na život, kde niekomu na nás naozaj záleží. Nechcem byť patetická, lebo ani náš film nie je patetický, naopak, je v ňom veľa humoru a nadhľadu. A budem veľmi šťastná, ak sa celá tá dobrá energia, ktorú sme vnímali a vytvárali pri nakrúcaní, prenesie aj na divákov a budú odchádzať z kina s úsmevom.

Instagram / Šťastný nový rok

S filmom idete aj do českých kín. Máte pripravenú aj českú verziu?
Od začiatku som vedela, že musíme urobiť aj českú verziu, ak chceme film v Česku komunikovať na širšiu skupinu divákov. Myslím si však, že to vôbec nie je na škodu. Snažili sme sa urobiť českú verziu v rovnako vysokej kvalite, ako je originál. Napríklad Táňa Pauhofová a Zuzka Norisová sa aj samy nahovorili do češtiny, no nie všetky postavy budú hovoriť po česky. Napríklad pani Vášáryová, Gabika Marcinková a Janko Koleník hovoria po slovensky aj v českej verzii.

Film prinášate paralelne na obidva trhy. Máte rovnakú stratégiu kampane pre oba trhy?
Českí a slovenskí diváci sú v niečom rozdielni a tomu sme sa snažili prispôsobiť kampaň aj štýl komunikácie. Celý marketing prebieha na každom trhu trochu odlišne a je pre mňa zaujímavé sledovať tie rozdiely.

V čom sú rozdiely?
V akcentovaní jednotlivých dejových liniek a pomeru romantiky a komédie, vo vnímaní jednotlivých hereckých predstaviteľov, v existencii jazykových bariér medzi češtinou a slovenčinou, a podobne.

Na čo sa najviac tešíte?
Po celom tom náročnom postprodukčnom procese sa najviac teším na to, že keď už film bude v kinách, tak sa tam pôjdem posadiť a nenápadne budem sledovať divákov, či sa im film páči alebo nie.

Aké máte ďalšie plány?
Jakub (Kroner) pripravuje pokračovanie svojho filmu Lóve a ja idem písať mysteriózny thriller. Tento žáner mám veľmi rada, bude to taká čarodejnícka záležitosť a mám už aj predstavu, kto tam bude hrať. Okrem toho pripravujeme remake jednej starej komédie z tridsiatych rokov a niekoľko ďalších projektov.

INOUT Studio / Šťastný nový rok

Šťastný nový rok

  • Premiéra: 5. december 2019
  • Producent: Adriana Kronerová
  • Réžia: Jakub Kroner
  • Scenár: Adriana Kronerová
  • Kamera: Mário Ondriš
  • Hudba: Marián Čekovský
  • Hrajú: Táňa Pauhofová, Emília Vášáryová, Gabriela Marcinková, Antónia Lišková, Zuzana Norisová, Anna Kadeřávková, Alexandra Borbély, Karolína Tkáčová, Nina Petrikovičová, Jiří Bartoška, Ján Koleník, Tomáš Maštalír, Jakub Prachař, Marek Majeský, Petr Vaněk, Ervin Nagy
  • Distribútor: Continental film

Kto je Adriana Kronerová?
Začínala ako divadelná dramaturgička na Novej scéne, neskôr sa venovala prekladateľstvu z angličtiny. Spolupracovala so všetkými slovenskými a českými televíziami ako kreatívny producent veľkých reality show ako Mojsejovci, Big Brother, Celebrity Camp, Česko-Slovensko má talent, Máme rádi Česko, či Modré z neba. Autorsky vytvorila seriály Profesionáli a Hoď svišťom, ako kreatívna producentka je podpísaná pod seriálmi Ordinácia v ružovej záhrade, Kuchyňa či Milenky. Od roku 2008 má vlastnú produkčnú spoločnosť INOUT Studio, v ktorej vznikol animovaný seriál pre dospelých Lokal TV a tiež celovečerné filmy Bratislava film (2009), Lóve (2011) a LokalFilmis (2015). Práve prichádza do kín jej ďalší celovečerný film Šťastný nový rok, ku ktorému napísala scenár a zastrešuje ho aj ako producentka.

01 - Modified: 2019-11-24 15:36:09 - Feat.: 0 - Title: Do kín prichádza nová romantická komédia. Šťastný nový rok vám zaprajú známe seriálové herečky 02 - Modified: 2019-12-03 07:48:50 - Feat.: 0 - Title: 8 tipov na decembrové kinopremiéry: romantické aj hororové Vianoce a záver Star Wars 03 - Modified: 2019-10-20 05:12:20 - Feat.: 0 - Title: Kvalitná komercia je lepšia ako nekvalitný pokus o umenie, hovorí Adriana Kronerová, producentka Mileniek
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-21 08:03:10 - Feat.: - Title: Režisér Priznania Braňo Mišík: Rozmýšľam nad seriálom s témou hoaxov 05 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 06:48