StoryEditor

RTVS predstavila Trojku. Zameraná je na seniorov

06.12.2019, 11:35
Autor:
hrnhrn
Programová štruktúra je vyskladaná z archívnej pôvodnej televíznej tvorby.

RTVS dnes, v piatok 6. decembra, oficiálne predstavila nový televízny okruh Trojka zameraný na starších divákov. Programová štruktúra je vyskladaná z archívnej pôvodnej televíznej tvorby, sloganom nového televízneho okruhu je „S Trojkou nikdy nezostarneš“. 

RTVS

​Trojka odštartuje v nedeľu 22. decembra o 6:00. „Trojka bude pohodová, bude reprezentovať to najlepšie, čo vytvorila Československá a neskôr Slovenská televízia," hovorí šéfdramaturgička Trojky Judita Gembická. Riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník uviedol, že podobne zamerané televízne okruhy má viacero verejnoprávnych televízií, napríklad britská BBC, holandská NPO1 aj maďarská MP3.

Programová štruktúra bude zameraná najmä na divákov starších ako 60 rokov s ambíciou osloviť čo najširšie publikum. Z merania Kantar/PMT vyplýva, že v publiku RTVS tvoria až 26 percent diváci starší ako 60 rokov, ktorí priemerne trávia pri televíznych obrazovkách 6 hodín denne. „Celé vysielanie bude odrážať hlavné motto okruhu - S Trojkou nikdy nezostarneš," dodal televízny programový riaditeľ Marek Ťapák. Pre RTVS sú seniori atraktívnou cieľovou skupinou, ktorá preferuje lokálnu a archívnu tvorbu.

Predpoludnia na Trojke vyplnia varenie, zábava a hudba, podvečery budú patriť dráme a dokumentárnej tvorbe. Podľa programových plánov sa vrátia legendárne bratislavské pondelky, utorky budú patriť detektívkam, kriminálnym a špionážnym seriálom. V stredu sa na obrazovky vráti Boris Filan a jeho Liga pasáž. Vo vysielaní Trojky sa objavia tiež Dávne stretnutia na želanie, Chodili sme spolu, Okná vesmíru dokorán či Mojich sedem divov.

Prvý deň vysielania Trojky bude v nedeľu 22. decembra o 6:00, v programe sú dokumenty Vyznanie pútnika o Karolovi Plickovi, Zimný slnovrat na kopaniciach, Vôňa medovníkov o výrobe medovníkov na Slovensku, ďalej spomienky Borisa Filana a jeho hostí pod názvom Moje obľúbené omyly, zábavný program s Michalom Dočolomanským a jeho hosťami Chalupárium alebo Keď v meste padla. Večerné vysielanie odštartuje seriál Straty a nálezy režiséra Stanislava Párnického z roku 1974 a filmová esej očami kňaza Jána Sucháňa O čom je život. V budúcnosti sa vysielanie rozšíri aj o archívnu zahraničnú tvorbu.

Vysielanie bude 24-hodinové v dvoch rotáciách, raňajší od 6:00 do 12:00 a večerný  od 18:00 do 24:00. Raňajší blok sa bude následne reprízovať od 24:00, večerný blok uvidia diváci v repríze v nasledujúci deň od 12:00 do 18:00. Paralelne s Jednotkou bude vysielaná večerná spravodajská relácia s následnou reprízou v posunkovej reči. 

Návrat televíznych hlásateliek

Trojka RTVS

​Novinkou sú hostiteľky večerného programového bloku Soňa Müllerová a Alena Heribanová, ktorá je aj hlasom Trojky. „Obidve oslovené dámy túto ponuku prijali s nadšením. K niektorým večerným ťažiskovým formátom týždňa si do štúdia pozvú hosťa, ktorý si nielen zaspomína na to, ako sa daný program, film či inscenácia vyrábali, ale priblíži aj morálny odkaz diela, ktoré sa bude vysielať," priblížila Judita Gembická.

Pozrite si jingle RTVS:

Športový kanál bude budúci rok

V rozpočte na budúci rok má Trojka ako nízkorozpočtový kanál alokované 2 milióny eur. Na štvrtý televízny okruh zameraný na šport má RTVS alokovaných 10 miliónov eur. Šéf RTVS Jaroslav Rezník uviedol, že jeho spustenie je naplánované od 1. júna budúceho roka v prípade postupu našich futbalistov na ME2020, inak sa spustí v polovici júla na začiatku letných olympijských hier. 

Nahradenie výpadkov príjmov z koncesionárskych poplatkov dôchodcov Rezník rieši rokovaniami s ministerstvom kultúry a financií. Predpokladá, že budú úspešné.

Technické informácie o Trojke

Televízny okruh Trojka bude distribuovaný rovnakými platformami ako ostatné televízne okruhy RTVS. Signál bude šírený terestriálne, satelitnou formou aj v káblových systémoch.

- televízny okruh RTVS plánuje sprístupniť v promo forme medzi 16. až 19. decembrom 2019
- RTVS ponúkne SD aj HD verzie rozlíšenia v peeringovom centre SIX všetkým operátorom
- RTVS zabezpečuje distribúciu len formou satelitu Astra3B na pozícii 23,5 stupňa východne
- v terestriálnej distribučnej platforme bude dostupná v rozlíšení SD vo verejnom multiplexe, pokrytie bude teda identické ako pre okruhy Jednotka a Dvojka
- bude disponovať teletextom
- vysielanie bude mať aj skryté titulky (dostupné na teletextovej stránke 777) a hlasové komentovanie pre nevidiacich (ST/AD)

01 - Modified: 2020-10-14 07:07:35 - Feat.: - Title: RTVS zaraďuje do vysielania programy pre školákov a seniorov 02 - Modified: 2020-09-07 12:06:55 - Feat.: - Title: RTVS uvádza nový magazín pre seniorov Klub na Trojke. Moderátorkou je Katka Brychtová 03 - Modified: 2020-05-20 12:27:08 - Feat.: - Title: Triumf Slovana v Pohári víťazov pohárov po 51 rokoch opätovne na obrazovkách RTVS 04 - Modified: 2020-04-16 10:31:47 - Feat.: - Title: Trojka uvedie nový magazín pre seniorov. Poradí, ako zvládnuť koronakrízu 05 - Modified: 2020-01-22 14:22:22 - Feat.: - Title: Trojka rozširuje programovú ponuku o českú tvorbu. Uvedie Nemocnicu na okraji mesta
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 18:09