StoryEditor

Rodičia pozor: vulgarizmy, sex, alkohol a drogy, sex a násilie

30.12.2019, 15:06
Autor:
redred
ČT testuje nové označenie programov.

Česká televízia začne od januára 2020 testovať nový spôsob označovania programov, ktorý má varovať rodičov pred obsahom nevhodným pre deti do 15 rokov. Na obrazovke diváci uvidia nové piktogramy, ktoré sú označením pre nevhodný obsah pre maloletých vo vysielaní ako napríklad: sex, vulgarizmy, alkohol a drogy, strach a násilie.

Česká televízia chce pomocou piktogramov uľahčiť rodičom orientáciu vo vysielaní, aby mohli zvážiť, či sú relácie pre ich deti vhodné. Napríklad na násilie bude upozorňovať ruka zvierajúca nôž, na sex zase motív pripomínajúci spermiu, informoval o tom portál idnes.cz. 

Nové označenia sa začnú objavovať primárne pri programoch vysielaných po ôsmej hodine večer a postupne sa zaradia do bežného vysielania ČT. Podobné upozornenia sa vo vysielaní Českej televízie už objavujú, nová séria piktogramov má možný nevhodný obsah viac špecifikovať.

"Nová séria piatich obrazových symbolov je ale ďaleko jednoduchšia a podrobnejšia. Rodičia tak budú môcť vďaka nej ľahšie posúdiť, čo nechajú svoje mladšie deti sledovať," uviedol generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák. Podobným systémom sa už označujú na stanici Déčko relácie naopak vhodné skôr pre deti staršie ôsmich rokov.

Pozrite si piktogramy, ktoré budú rozlišovať päť podôb možného nevhodného obsahu - vulgárne jazyk, drogy a alkohol, strach, násilie, sex.

ČT ČT ČT ČT ČT

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 13:08