StoryEditor

Antivírusová spoločnosť zneužila dáta svojich zákazníkov. Predávala informácie o ich internetovej aktivite

30.01.2020, 15:45
Autor:
redred
Česká spoločnosť Avast čelí škandálu, ktorý už presiahol hranice republiky.

Česká bezpečnostná a antivírusová spoločnosť Avast čelí v súčasnej dobe škandálu, ktorý už presiahol hranice Českej republiky. Zahraničné servery  PCMag a Motherboard zverejnili výsledky svojho vyšetrovania, pri ktorom prišli k záveru, že Avast prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Jumpshot predáva detailné dáta o správaní svojich používateľov. Avast tvrdí, že tieto údaje sú úplne anonymizované, ale obidve médiá podľa záverov svojho vyšetrovania tvrdia, že tomu tak nie je. Informáciu priniesol portál iDNES.cz.

Údaje nie sú anonymné

Spoločnosť Jumpshot má dáta získavať zo 100 miliónov zariadení, od počítačov až po smartfóny. Vie o každom vyhľadávaní, kliknutí a nákupe na viac než 150 stránkach vrátane Amazonu, Googlu či Netflixu. Zbieranie dát zahrňuje aj to, na aký obsah používatelia sledujú na YouTube, Facebooku a Instagrame.

„OK, je to vonku,“ zareagoval bývalý zamestnanec Avastu na twitteri po prepuknutí škandálu. „A čo je najhoršie, toto všetko len pre päť percent z obratu firmy, navzdory sedemdesiat percentným maržiam, ktoré Avast tradične vo svojom hlavnom biznise má. Smutný príbeh rozpustenia vízie, poslušných zamestnancov a firemnej chamtivosti,“ uzatvára svoj tweet.

Hoci sa k určitým dátam svojich používateľov dostane každý program alebo aplikácia zadarmo, pri antivírusovom systéme je miera oprávnení na prístup k údajom veľmi vysoká. A hoci je používateľ antivírusového programu od Avastu upozornený na možné zdieľanie údajov tretími stranami, je zároveň ubezpečený o ich anonymite.

​Spoločnosť Avast zatiaľ na otázky médií neodpovedá a vydala len vyhlásenie, v ktorom uviedla, že jednala v medziach zákona o ochrane osobných údajov a spoločnosť Jumpshot nezískava osobné identifikačné údaje ako sú mená, e-mailové adresy alebo kontaktné údaje. Šéf Avastu Ondřej Vlček dnes na webe oznámil, že spoločnosť má v úmysle skončiť s poskytovaním dát svojej dcérskej spoločnosti Jumpshot a zahájiť proces jej uzavrenia. Dôvera používateľov je však naštrbená a nebude jednoduché ju získať späť.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 06:57