StoryEditor

Maďarský Forbes sťahuje vydanie z predaja. Dôvodom je nariadenie súdu, ktoré sa odvoláva na ochranu GDPR

31.01.2020, 10:16
Majitelia spoločnosti na výrobu energetických nápojov nechcú byť uvádzaní v rebríčku najbohatších Maďarov.

Magazín Forbes pravideľne zostavuje v krajinách, ktorých pôsobí rebríčky najbohatších ľudí. A tak to urobil aj vo vydaní, ktoré vychádza v Maďarsku.

Do rebríčka 50. najbohatších Maďarov sa dostal aj majiteľ firmy Hell Energy. Ten však nesúhlasí s uverejnením jeho mena a zverejnenia osobných údajov. Rovnako odmieta byť zaradený do rebríčka 50. najbohatších Maďarov. Spoločnosť Hell Energy preto magazín žaluje.  Súd v predbežnom opatrení nariadil vydavateľovi magazínu Forbes vydanie v Maďarsku stiahnuť z predaja a v online verzii rebríčka vymazať majiteľa spoločnosti Hell Energy.

Aj keď je toto predbežné opatrenie iba dočasným rozhodnutím súdu, pretože súdny proces týkajúci sa možnosti zverejnenia osobných údajov vlastníkov spoločnosti Hell Energy sa práve začína, nemá to žiadny vplyv na stiahnutie nového, januárového vydania z predaja.

Podľa šéfredaktora maďarského magazínu Forbes Márton Galambosa ide o extrémny výklad ochrany osobných údajov a je proti slobode tlače. "Ak sa takýto výklad zákona o GDPR stane všeobecne platným, v Maďarsku zabije ekonomickú  žurnalistiku. Podľa odôvodnenia súdu by médium muselo požiadať o povolenie každého, o kom biznisové médium píše," myslí si Galambos. Podľa neho ak súd povolí takýto extrémny výklad zákona, umožní tlači vydávať iba články, ktoré sa podnikateľom páčia a zobrazujú ich iba v pozitívnom svetle, čiže to budú iba príjemné PR materiály.

Podľa redakcie maďarského magazínu Forbes nie je spravodlivé, že spoločnosť Hell Energy dosahuje zisk vo výške jednej miliardy dolárov, a zároveň majitelia nedávajú svoj súhlas so zverejnením svojich mien. Forbes pripomína, že spoločnosť dostáva verejné dotácie na podporu a v tomto prípade možno od vlastníkov očakávať, že budú akceptujú aspoň minimálnu úroveň publicity. Hell Energy je mimoriadne úspešný maďarský rodinný podnik. Podľa Forbesu je na ich rozhodnutí, či sa objavia na obálke časopisu, ale v redakcii veria, že nemajú právo brániť novinárom zverejniť ich mená.
V rebríčku 50. najbohatších Maďarov sa objavilo meno majiteľa Hell Energy, na 26. mieste. Hell Energy je úspešná spoločnosť s energetickými nápojmi, ktorá vykázala v roku 2018 tržby na úrovni 138 miliónov eur a zisk 15,6 milióna eur. Minulý rok firma spustila novú výrobnú linku s 50-percentnou štátnou podporou, v hodnote 2,9 milióna eur.
Stratégie kontaktovali šéfredaktora slovenskej edície Forbes Juraja Porubského. Ten nám odpísal, že "S ničím podobným sa na Slovensku nestretli. Oslovili sme aj ostatné slovenské médiá, ale taktiež takúto skúsenosť nemajú."

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 15:38