StoryEditor

12 filmových tipov na február: Premiéru majú oscarové snímky aj slovenský triler Sviňa

01.02.2020, 05:00
Autor:
hrnhrn

9. februára sa budú v kalifornskom Los Angeles udeľovať najprestížnejšie filmové ocenenia. Najviac nominácií v 92. ročníku udeľovania Oscarov získal Joker s počtom 11, Vtedy v Hollywoode bol nominovaný desaťkrát, rovnaký počet nominácií získala historická dráma 1917 režiséra Sama Medesa. Premiéru bude mať vo februári, rovnako ako ďalší oscarový nominant - snímka Judy s Renée Zellweger v hlavnej úlohe (na titulnej fotografii). V januári mali premiéru – a kiná ich ešte uvádzajú - tri snímky, ktoré majú po šesť nominácií na Oscara: Malé ženy, Králiček Jojo a Parazit.

Judy

Renée Zellweger sa predstaví v úlohe jednej z najväčších hollywoodskych legiend, herečky a speváčky Judy Garland. V zime v roku 1968 prichádza Judy do Londýna, aby vystúpila na turné beznádejne vypredaných koncertov. Od začiatku jej celosvetového úspechu v muzikáli Čarodejník z krajiny Oz uplynulo už 30 rokov. Hoci bola miláčikom celej Ameriky, jej život sprevádzala osamelosť a závislosť na alkohole a liekoch.

Renée Zellweger získala Oscara za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe, na konte má za rolu Judy aj ďalšie štyri medzinárodné ceny: Zlatý Glóbus, cenu BAFTA, Critics´ Choice Award a Screen Actors Guild Award. V životopisnej dráme jej sekundujú Rufus Sewell (Iluzionista), Michael Gambon (sága Harry Potter) či Finn Wittrock (La La Land).

1917

Držitel Oscara Sam Mendes, režisér bondovek Skyfall, Spectre a filmu Americká krása, natočil epický príbeh z prvej svetovej vojny. Na sklonku jedného z najväčších vojnových konfliktov všetkých čias dostali dvaja mladí britskí vojaci Schofield (George MacKay) a Blake (Dean-Charles Chapman) zdanlivo nesplniteľnú úlohu.

V nervy drásajúcom preteku s časom musia zdolať nepriateľské územie a doručiť správu, ktorá má zabrániť smrtiacemu útoku na stovky vojakov. Snímka má na konte desať oscarových nominácií, medzi nimi aj za najlepší film, réžiu, scenár a výpravu.

Vtáky noci a fantastický prerod jednej Harley Quinn

Keď sa v Gotham City, najznámejšej metropole sveta komiksov vydavateľstva DC Comics, zameria najhorší zločinec Roman Sionis a jeho pravá ruka Zsasz na dievča menom Cass, mesto okamžite prevrátia hore nohami. Po rozdelení s Jokerom sa Harley Quinn spojí s ďalšími troma ženskými superhrdinkami Black Canary, Huntress a Renee Montoya, aby spoločnými silami zachránili život dievčatka.

Fantasy Island

Fantasy Island je odľahlý luxusný rezort, v ktorom záhadný pán Roarke mení tajné sny svojich klientov na skutočnosť. No keď sa zo snov stanú nočné mory, hostia zisťujú, že tento ostrov má od tropického raja viac než ďaleko.

Volanie divočiny

Film rozpráva príbeh Bucka, psa hýčkaného svojím pánom a jeho rodinou. Jeho život sa zmení vo chvíli, keď je ukradnutý a musí ťahať sane hlbokým snehom počas zlatej horúčky na Klondiku.

Vďaka svojej nezlomnej vôli dokáže Buck v drsných podmienkach prežiť a napokon sa mu podarí ujsť. Nájde si nového priateľa, samotárskeho dobrodruha Johna Thorntona (Harrison Ford) a po jeho boku zistí, že dokáže v nehostinnej divočine nielen prežiť, ale nájsť v novom slobodnom živote aj zaľúbenie.

Zažiť to znova

Akú dobu by ste chceli zažiť, ak by ste mali takú možnosť? Pred touto otázkou stojí Viktor, keď od svojho syna dostane darčekovú poukážku agentúry Time Travelers. Tá dokáže pomocou filmových kulís a hercov zinscenovať akúkoľvek epochu a sprostredkovať svojim klientom stretnutie so slávnymi osobnosťami dejín podľa ich želania. Môžu sa pozrieť na dvor Ľudovíta XVI či večerať s Hitlerom.

Viktor sa však túži vrátiť do nespútaných sedemdesiatych rokov a ešte raz prežiť rande so svojou ženou. Zábavná love story rozpráva o tom, čo by sa mohlo stať, keby sme mohli zopakovať tie najkrajšie okamihy.

Prípad mŕtveho nebožtíka

Vo februári budú mať premiéru tri české filmy. Krimi komédia Prípad mŕtveho nebožtíka režiséra Miloslava Šmídmajera si uťahuje z kriminálok, ktorých sú dnes plné televízne obrazovky. Film využíva klišé kriminálneho žánru a absurdne vygradováva situácie.

Chlap na striedačku

Pätnásť rokov vydatá Zuzana jedného dňa zistí, že jej manžel Jiří má už dlhšiu dobu pomer s inou ženou. Zuzana neváha, rozhodne sa svoju sokyňu Lenku navštíviť a dať jej netradičný návrh. Jej plánom je, aby si starostlivosť o Jiřího rozdelili a urobili tak z neho chlapa na striedačku.

"Striedavá starostlivosť" sa zdá zo začiatku ako perfektný plán, no napokon sa stane pre všetkých nočnou morou. V hlavných úlohách sa predstavia Jiří Langmajer, Ivana Chýlková, Iva Janžurová a Lucie Žáčková

Román pre pokročilých

Po románe pre ženy a Románe pre mužov je tu Román pre pokročilých. Hlavný hrdina Rudolf (Marek Vašut), noblesný sveták, sa musí po rozvode spôsobenom nerozvážnou milostnou aférou presťahovať z veľkomesta do vidieckeho hotela, ktorý vlastní so svojím bratom Arnoštom (Miroslav Etzler). V ďalších úlohách sa predstavia Jitka Čvančarová ako všetkého schopná majiteľka susedného hotela a Vanda Hybnerová ako Rudolfova exmanželka.

Sviňa

Zo slovenskej produkcie budú mať vo februári premiéru tri snímky. Triler Sviňa bol nakrútený podľa rovnomenného knižného bestselleru Arpáda Soltésza. Odohráva sa vo svete vysokej politiky, mafie bielych golierov, organizovaného zločinu, obchodu s bielym mäsom a veľkých peňazí.

Pod scenárom a réžiou sú podpísaní Mariana Čengel Solčanská a Rudolf Biermann. „Umenie možno nemá moc zmeniť svet, ale máme stále slobodu vysmiať sa ľudskej hlúposti,” povedala Mariana Čengel Solčanská. „Sviňa je film, cieľom ktorého nie je súdiť či nebodaj odhaľovať utajované skutočnosti, ale priniesť dobrý divácky zážitok,” doplnil Rudolf Biermann.

Premiéru bude mať aj nová snímka Zuzany Piusi V hmle a hudobný dokument Tempos o Rytmusovi a jeho 30-ročnej rapovej kariéry. Viac si o nich môžete prečítať v týcho článkoch:

01 - Modified: 2020-01-13 13:46:53 - Feat.: 0 - Title: Oscar 2020: Nominácie ovládol Joker, medzi americkými trhákmi prekvapil cudzojazyčný film 02 - Modified: 2020-01-31 17:41:34 - Feat.: 0 - Title: 13 filmových tipov na január: Nová Evitovka, muzikál Cats a filmy plné hereckých hviezd
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 00:36