StoryEditor

Týždeň v médiách: O tom ako prezidentka vstúpila do kampane. Aj o Dankovej RTVS

02.02.2020, 08:44
Aj o tom, ako európske médiá vnímajú Brexit.

Vyjadrenia našej prezidentky Zuzany Čaputovej monitorujú naše médiá veľmi citlivo. Minulý týždeň povedala minimálne dve zaujímavé veci, na ktoré okamžite zareagovali naše médiá. Vyjadrovala sa v markizáckej relácii Na telo, ktorú už tradične uvádzal Michal Kovačič a kde bola naša hlavu štátu hostkou. Jedna vec sa týkala súčasného lídra Za ľudí Andreja Kisku, ktorý by teoreticky mohol obsadiť post premiéra či ministra vnútra. Zuzana Čaputová sa však v relácii vyjadrila, že by to nepovažovala za vhodné v prípade, ak by to postúpilo napríklad do štádia obžaloby. Andrej Kiska je totiž momentálne obvinený kvôli financovaniu ešte svojej prezidentskej kampane.

Podľa komentátora Aktualít, Daga Daniša, takto prezidentka vstúpila do volebnej kampane, aby podporila progresívcov. "Ak prezidentka vstupuje do kampane, aby zdôraznila, že Kiska je trestne stíhaný a po prípadnej obžalobe problémový pri zostavovaní vlády, vstupuje tým aj do politickej súťaže medzi progresívcami (kde bola Zuzana Čaputová podpredsedníčkou) a Kiskovou stranou Za ľudí," píše komentáror. "Pričom platí, že úder na Kisku, akokoľvek opodstatnený, automaticky pomáha progresívcom," myslí si Dag Daniš.

Na iné vyhlásenie z tejto relácie reagoval zasa Denník N. Zuzana Čaputová v diskusii s Michalom Kovačičom oznámila, že do rokovania ako prvou vstúpi s tou stranou, ktorá vyhrá voľby. A to aj v prípade, že by to boli extrémisti z ĽSNS. "Považujem to za prejav rešpektu k vôli ľudí. Neznamená to ale poverenie na zostavenie vlády," vyhlásila. Toto vyjadrenie nebolo po vôli už spomínanému Denník N, ktorý na reakciu prezidentky reagoval slovami: "Prezidentka pri Kotlebovi nepochopiteľne otočila." Denník N vzápätí napísal, že tieto vyjadrenia sú v rozpore s tými, ktoré mala pred rokom v prezidentskej kampani.

Toto sa nepáčilo Igorovi Matovičovi, ktorý sa obul do bratislavskej kaviarne, odkázal jej, že demokracia sa znásilňovať nebude a tak sa zastal prezidentky. Veď si prečítajte.

Zatiaľ čo v seriálovej tvorbe, žne verejnoprávna televízia úspech, pretože seriál Hniezdo je jeden z najsledovanejších, na poli spravodajstva sa RTVS opäť nedarí. Opäť sa dostalo na pretras jej úzke prepojenie s Andrejom Dankom. Kauza o tom ako je RTVS prepojená s Andrejom Dankom odštartovala správa, v ktorej sa líder SNS a predseda Národnej rady SR pikantne rozprával s Alenou Zsuzsovou. Tá je obžalovaná z vraždy novinára Jána Kuciaka a obvinená z ďalších zločinov. Všetky médiá priniesli informáciu o tom, že na zozname jej "kamarátov z mobilu" je tentoraz Andrej Danko, ktorý sa už dávno predtým tváril, že žiadnu Alenu Zsuzsovú nepozná. Až v uplynulom týždni sme sa dozvedeli, ako ju bozkáva a zalíška sa jej, že mu bude patriť celú noc.

Médiám sa nepáčilo, že RTVS pri informovaní o tejto kauze, dala väčší priestor vyjadreniu hovorcu Andreja Danka. To by až taký problém nebol, pretože RTVS kauzu neopomenula a avizovala ju už v úvodných titulkách. To, že výrazne použila slovíčka údajne a vraj, ktoré sú typické pre bulvár, to už nechajme bokom. Avšak  RTVS ďalej odvysielala aj príspevok z Portugalska,  ktoré zrovna v tom čase navštívil náš predseda Národnej  rady. Akosi sa pikantný telefonát s návštevou nehodil k návšteve posvätného miesta v Portugalsku. 

A snehová, vlastne kritická guľa sa nabaľovala ďalej, keď vyšlo najavo, že pikantná reportáž s Andrejom Dankom bolo odstránená z ranného vysielania v Rozhlase, a že kvôli pomerom v spravodajstve odchádzajú dva ďalší redaktori... Pritom jeden z nich mal výpoveď napísanú skôr. A celé to skočilo až niekde pritom, ako sa šéf RTVS Jaroslav Rezník stretol s Andrejom Dankom na narodeninách podnikateľa Sotáka.

Načo toto všetko? Akoby sme naozaj všetci nevedeli, že Andrej Danko má vplyv na RTVS. Sám sa tým ani netají:

Facebook SNS

​A do tretice trošku zahraničia. Brexit sa stal skutočnosťou. Túto udalosť si nenechali ujsť ani zahraničné médiá. Španielske noviny si myslia, že za túto chybou, ktorou Brexit je, zaplatia ďalšie generácie. Holandský denník očakáva ďalší spor medzi EÚ a Britániou, nemecké noviny píšu o potrebe nového usporiadania politiky EÚ. Viac si prečítajte tu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 12:32