Reuters
StoryEditor

Britskú spoločnosť BBC by mohla prvýkrát v jej dejinách viesť žena

11.02.2020, 16:45
Autor:
TASRTASR
O funkciu má záujem aj dcéra mediálneho magnáta Ruperta Murdocha.

Britskú rozhlasovú a televíznu spoločnosť BBC by prvýkrát v jej dejinách mohla viesť žena. Vo svojom utorkovom vydaní o tom informoval britský denník Daily Mail, podľa ktorého záujem o túto funkciu má okrem iných kandidátok aj dcéra mediálneho magnáta Ruperta Murdocha, Elizabeth.

Generálny riaditeľ BBC Tony Hall odchádza z funkcie tento rok v lete. Spoločnosť British Broadcasting Corporation viedol takmer sedem rokov.

Denník Daily Mail napísal, že Murdochová v minulosti šéfovala spoločnosti Shine UK vyrábajúcej programy ako napr. Masterchef a vlani bola spoluzakladateľkou spoločnosti Sister, produkovala kritikmi vysoko hodnotený seriál Černobyľ.

Britský denník súčasne upozornil, že Murdochová by mohla byť pre britskú vládu ako generálna riaditeľka BBC neprijateľná pre svoju príslušnosť ku klanu Murdochovcov.

Ona sama však pritom nezdieľa negatívny postoj svojej rodiny k verejnoprávnemu vysielateľovi: Murdochovci totiž vo svojich novinách dlho viedli kampaň proti koncesionárskym poplatkom na financovanie BBC. Murdochová je za ich zachovanie a zasadzuje sa najmä za ich efektívne využitie v podobe skvalitnenia obsahu vysielaných programov.

Záujem viesť spoločnosť BBC prejavili aj ďalšie silné kandidátky: Charlotte Mooreová, Alex Mahonová, Jay Huntová či Carolyn Julia McCallová. Všetky majú skúsenosti s prácou v médiách, niektoré sú priamo z prostredia BBC.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 03:55