StoryEditor

Týždeň v médiách: Predvolebná horúčka stúpa. Niektorí kandidáti sú už zrelí na hospitalizáciu

16.02.2020, 05:00
Pred voľbami idú férovosť a etika častokrát bokom. Politickí kandidáti bojujú o voličov všetkými prostriedkami.

Do volieb zostávajú necelé dva týždne a od dnešného dňa platí moratórium na uverejňovanie predvolebných prieskumov. Predvolebné kampane vrcholia a politickí kandidáti bojujú o každého voliča všetkými prostriedkami.

Na Slovensku je totiž príliš veľa voličov, ktorí sa rozhodujú až tesne pred voľbami. Pri posledných voľbách v roku 2016 bolo takýchto nerozhodnutých voličov až tridsať percent.

V tomto týždni zarezonovali v médiách aj tieto kauzy a počiny politikov:

Servilný rozhovor s premiérom

Týždenník Slovenka uverejnil minulý týždeň štvorstranový rozhovor s predsedom vlády a volebným lídrom Smeru Petrom Pellegrinim. V rozhovore s titulkom „Som rodený optimista“ sa čitatelia (v tomto prípade skôr čitateľky) dozvedeli aj to, čím si premiér získal ľudí a že podľa najnovšieho prieskumu si ho ľudia vedia opäť predstaviť v úlohe premiéra.

V rovnakom čase venoval Pellegrini zo svojej rezervy, ktorá má slúžiť na krízové účely, 50-tisíc eur občianskemu združeniu SLOVENKA na organizáciu folklórneho Dňa kroja v Banskej Bystrici. Podľa hovorkyne premiéra Patrície Macíkovej šlo o „štandardný rozhovor, nebol platený a nijako nesúvisí s udelením dotácie“. Slovenka premiéra promovala aj na titulke.

Facebook Petra Pellegriniho

​Pani excelencia zo skládky prezinskej

​Vládne strany Smer a SNS sa tesne pred voľbami rozhodli expresne rýchlo schvaľovať sociálny balíček za takmer 800 miliónov eur. Jeho súčasťou sú 13. dôchodok a zdvojnásobenie prídavku na dieťa.

Podľa Roberta Fica to štát "bez problémov zvládne". Požiadal predsedu parlamentu Andreja Danka, aby zvolal urýchlene schôdzu, kde by poslanci ešte do volieb mohli prelomiť prípadné veto prezidentky Zuzany Čaputovej. "No a pani excelencia zo skládky pezinskej nech sa rozhodne, čo urobí. Nech povie, že to nechce. Nech povie, aký je dôvod, že nepodpíše," vyhlásil Fico.

Vláda schválila aj ďalšie opatrenie - zrušenie diaľničných známok pre autá do 3,5 tony. Minister financií Ladislav Kamenický vyčíslil, že to verejný rozpočt zaťaží o približne 70 miliónov eur.

Mafiánske video o Kiskovi

Vo štvrtok dostali viaceré redakcie odkaz na video, v ktorom sa bývalý boss popradského podsvetia Milan Reichel zhovára s popradským podnikateľom Michalom Šuligom o kauze Andreja Kisku okolo pozemkov vo Veľkom Slavkove.

Vo videu hovoria o tom, že exprezident vedel, že pozemky sú získané nelegálne a prešli cez ruky mafiánom. Spor z roku 2016 sa dostal až pred súd, ktorý Kiska v októbri 2018 prehral.

Kiska v reakcii uviedol, že podá trestné oznámenie za krivé obvinenie a ohováranie. "Robert Fico mi sľuboval pomstu a útoky, ak ho nevymenujem za predsedu Ústavného súdu a už je to akože anonymne tu. Veľmi sa bojí ďalšej prehry vo voľbách, a preto som dlhodobo hlavným terčom Smeru aj v tejto predvolebnej kampani," uviedol na sociálnej sieti. Podľa Kisku ide o primitívne video, dvoch veľmi zlých a nedôveryhodných hercov, ktorých vyšetruje polícia za rôzne podvody.

Robert Fico odmieta jeho spájanie s videom. V piatok na tlačovej konferencii v Prešove povedal, že video ešte nevidel a plánuje si ho pozrieť. "Mne sa zdá, že v tejto krajine zodpovedám za všetko vrátane vetra, dažďa, tepla a zimy. Je to smiešne. Tento upotený pán z Popradu by sa mal konečne spamätať," uviedol. Videom sa bude zaoberať NAKA.

Reprofoto/YouTube

​Kočnerova knižnica o Haščákovi

Z Kočnerovej knižnice vyplávala na povrch ďalšia komunikáciu Mariana Kočnera s Jaroslavom Haščákom, majiteľom Penty a jedného najväčších slovenských vydavateľstiev News and Media Holding. Vychádzajú v ňom napríklad denník Plus jeden deň, týždenník Plus 7 dní alebo ekonomický magazín Trend.

Komunikácia pochádza z dát, ktoré získala medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a sprístupnila ich slovenským médiám na analýzu. Informoval o nej denník Sme.

Vyplýva z nej, že Kočner cez Haščáka ovplyvňoval obsah v médiách patriacim Pente. V obsiahlej komunikácii Haščák písal Kočnerovi, že mu „veľakrát so svojimi médiami vyšiel v ústrety“. „Robil som to preto, lebo ťa pokladám za kamaráta a aj preto, lebo si to, ako o tebe píšu niekedy nezaslúžiš. Ale, žiaľ, niekedy aj áno. To že si pre médiá zaujímavý a píšu o tebe spôsobom, akým píšu, je predovšetkým tvoja zásluha a je úplne nereálne očakávať, že sa to dá nejakým spôsobom cenzurovať. Ak to chceš naozaj zmeniť, musíš začať od seba,“ písal Haščák v novembri 2017.

Počas vypovedania na súde k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pritom poprel, že by niekedy zasahoval do svojich médií, aby pomohol obvinenénemu Mariánovi Kočnerovi. Denník Sme však uviedol, že v komunikácii, ktorú má k dispozícii, Haščák vyhovel niektorým Kočnerovým žiadostiam.

Týždenník Plus 7 dní už čelil viacerým podozreniam z článkov, ktoré vznikli na objednávku. „Intervenoval som v prípade Ruttkayová u šéfa vydavateľstva, aby sa jej prípad riešil štandardnou a férovou formou. Nevylučujem, že som intervenoval aj v iných prípadoch v tom zmysle, že nech podá (Kočner) žiadosť o opravu,” uviedol na súde Jaroslav Haščák.

Finančná skupina Penta ovplyvňovanie médií popiera. „Jaroslav Haščák nevie vysvetľovať každú vetu zo štyri roky starej privátnej komunikácie, keďže mu v súvislosti s médiami písalo množstvo ľudí,“ reagoval pre Sme manažér Penty pre externé vzťahy Martin Danko.

TASR/Jakub Kotian

Miliónový proces sa uzavrie dva dni pred voľbami

Rozsudok v zmenkovom procese s Pavlom Ruskom a Marianom Kočnerom, ktorí si podľa obžaloby podvodne nárokujú od televízie Markíza 69 miliónov eur, by mal padnúť 27. februára. Proces trval 24 dní.

Prokurátor Ján Šanta navrhuje obvineným za megapodvod väzenie na 20 rokov. „Na naplnenie skutkovej podstaty tohto činu sa nevyžaduje, aby k vyplateniu peňazí za predmetné zmenky skutočne došlo,“ povedal pre HN advokát Alan Strelák. Jedným z dôkazov, ktorý súd pripustil ako dôkaz, bola aj Kočnerova správa cez aplikáciu Threema. „Toto keď vyjde, tak to bude vrchol môjho umenia,“ napísal Kočner Ruskovi.

TASR/Jakub Kotian

​Ďalšie udalosti v skratke:

  • Predvolebná kampaň bude najdrahšou v histórii. Politické subjekty minú viac ako 15 miliónov eur, o 3 milióny eur viac ako vo voľbách v roku 2016.
  • Súd prikázal poslancovi Smeru Ľubošovi Blahovi zmazať statusy na Facebooku, v ktorých tvrdí, že Eset sa snaží ovplyvňovať blížiace sa parlamentné voľby, že je napojený na tajnú službu USA, vlastní médiá a platí viacerých politikov. Poslanec sa zároveň musí zdržať ďalších podobných vyjadrení.
  • Facebook spúšťa svoj program na odhaľovanie dezinformácií aj v našom regióne. Na Slovensku bude pre začiatok pôsobiť jeden zamestnanec, ktorý bude kontrolovať príspevky. Novinka má byť spustená ešte pred voľbami.
  • WhatsApp a YouTube už majú viac než dve miliardy aktívnych používateľov mesačne. Spolu s Facebookom sa tak stali jedinými platformami medzi sociálnymi médiami, ktoré pokorili túto hranicu. Facebook a Youtube spolu ovládajú 56 percent trhu s videoreklamou na internete.
  • Slovenský thriller Sviňa z prostredia vysokej politiky počas premiérového víkendy vypredal kiná. Prišlo si ho pozrieť viac než 100-tisíc návštevníkov, čo je číslo, ktoré doteraz nedosiahol žiadny film z domácej produkcie.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 22:19