StoryEditor

V Bruseli odhalili pamätník na počesť zavraždeného Jána Kuciaka a jeho snúbenice a maltskej novinárky

18.02.2020, 19:05
Autor:
redred
Podujatie s názvom „Immortal Truth/Nesmrteľná pravda“ zorganizovali europoslanci Lucia Ďuriš Nicholsonová s Davidom Casom.

V Európskom parlamente odhalili v utorok 18. februára pamätník na počesť zavraždených novinárov Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a maltskej novinárky Daphne Caruana Galizie.

Podujatie s názvom „Immortal Truth/Nesmrteľná pravda“ zorganizovala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová v spolupráci s maltským poslancom Davidom Casom. "Ak nám tragická smrť Jána Kuciaka mala odkryť nejaký hlbší zmysel, tak to bol dôkaz o tom, že pravda je nesmrteľná," povedala Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Podujatia sa zúčastnili rodičia Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírovej a rodičia a neter Daphne Caruana Galizie. Kovový pamätník vytvoril mladý slovenský umelec Martin Mjartan a má symbolizovať dôležitosť pravdy, ktorá je často skrytá.

poslankyňa EP Lucia Ďuriš Nicholsonová

​Otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka vyjadril želanie, aby sa zistenia jeho syna naďalej vyšetrovali a že napredovaniu vyšetrovaniu pomôže hlavne vytvorenie európskej prokuratúry na čele s európskou prokurátorkou. „Obe vraždy - na Malte aj u nás na Slovensku - mali spoločného menovateľa. Boli to tie špinavé peniaze,“ prihovoril sa Jozef Kuciak prítomným.

Zlatica Kušnírová poukázala na to, že novinári často riskujú svoj život, ale ich nikto nechráni. „Jeden neobyčajný, mladý a šikovný novinár zrazu ohrozil celú mafiu. Ak nejaký členský štát Európskej únie nedokáže ochrániť svojich občanov, novinárov ani farmárov, niekde sa stala chyba. Vážení poslanci a poslankyne, prosím, nezatvárajte pred tým oči, srdce Európy krváca.“

Lucia Ďuriš Nicholsonová vyzdvihla prínosy investigatívnej práce novinárov a odsúdila zlyhania štátnej moci ich ochrániť: „Zavraždili ich v ich vlastných krajinách, kde kvôli skorumpovaným politikom vytvorila mafia štát v štáte. Vďaka Jánovi Kuciakovi sme sa dozvedeli, že nielen krajinu, ale aj spravodlivosť sprivatizovali oligarchovia, skorumpovaní politici a mafiánski kvázi podnikatelia.“

Na záver svojho prejavu vyzvala europoslankyňa na prijatie ráznych opatrení na posilnenie ochrany novinárov, vymáhanie upadajúcej demokracie a právneho štátu v členských štátoch. „Pripravujeme legislatívne uznesenie o zriadení mechanizmu EÚ pre právny štát. A spomínajú sa aj sankcie. Slovensko má momentálne až 85% všetkých investícií naviazaných na eurofondy. Toto by mohlo prebudiť aj vlády ignorujúce odporúčania Európskeho parlamentu a komisie, aj vlády prepojené na oligarchov a mafiu,“ uzavrela svoj príhovor.

01 - Modified: 2020-02-21 11:38:01 - Feat.: 0 - Title: Voľby 2020: Maratón predvolebných diskusií pokračuje. Títo kandidáti sa predstavia od 17. februára 02 - Modified: 2020-02-24 13:43:07 - Feat.: 0 - Title: Dnes to vypukne. Najväčšiu predvolebnú debatu organizuje HNtelevízia a Rádio Expres
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 02:15