TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Matovičova iniciatíva na podporu investigatívnej žurnalistiky? Príliš riskantný návrh

05.03.2020, 11:34
Autor:
(pš)(pš)
Myslí si to Asociácia na ochranu novinárskej etiky.

Asociácia na ochranu novinárskej etiky (AONE) chápe iniciatívu lídra budúcej koalície Igora Matoviča ako prejav zmeny prístupu k novinárskej obci zo strany budúcej vlády. Novinári by už konečne nemali byť zo strany štátnych orgánov vnímaní ako nepriatelia platení zo zahraničia. "Na druhej strane, navrhovaná iniciatíva by mohla byť v svojich dôsledkoch riskantným a nesystémovým riešením problémov, ktoré má slovenská mediálna sféra," hovorí Marian Zima, predseda asociácie AONE.

Zima prízvukuje, že na ministerstve kultúry napríklad už viac ako rok „leží” nedokončený návrh novej mediálnej legislatívy, ktorej príprave predstavitelia vydavateľov i mediálni právni experti venovali veľa času a energie. "Bohužiaľ, zatiaľ bez výsledku," konštatuje Zima.

V rámci novej legislatívnej úpravy mediálneho zákona sú rozpracované aj témy ako ochrana zdroja, či ďalšie právne aspekty nevyhnutné pre fungovanie investigatívnej žurnalistiky. Otázkou blízkej budúcnosti v zmysle odporúčaní EÚ je aj ďalšia integrácia slovenských médií v otázke samoregulácie, vrátane tých audiovizuálnych. "Považujeme preto za užitočnejšie, aby sa podobné, zrejme aj dobre mienené iniciatívy uskutočňovali na základe poznania skutočných problémov a potrieb slovenských médií a novinárov, vrátane tých „investigatívnych”," myslí si Zima.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 23:21