StoryEditor

10 filmových tipov na marec: Horory, životopisné drámy a dokument V sieti

07.03.2020, 16:30
Autor:
hrnhrn
Prinášame tipy na filmové premiéry, ktoré uvedú kiná v marci.

V sieti

Tri herečky, tri izby, desať dní a 2458 sexuálnych predátorov. Prvý marcový týždeň prichádza do kín snímka českých filmárov Víta Klusáka a Barbory Chalupovej V sieti. Autori ponúkajú experiment, ktorý otvára tabuizovanú tému zneužívania detí na internete.

Tri dospelé herečky s detskými črtami dostávajú za úlohu prostredníctvom falošných profilov na sociálnych sieťach predstierať, že majú dvanásť rokov. Dokumentárny film sprevádza tri „dvanásťročné dievčatá“ od castingu až po osobné stretnutia s predátormi tvárou v tvár, pod dohľadom ochranky a šiestich skrytých kamier. Taktiky predátorov sa tak obracajú proti svojim strojcom a z lovcov sa stávajú lovení. Film vznikol ako slovenská minoritná koprodukcia Petra Kerekeša.

Šarlatán

Životopisná dráma inšpirovaná skutočným príbehom výnimočného muža obdareného liečiteľskými schopnosťami. Človeka bez odborného lekárskeho vzdelania, ale s nevšedným a nevysvetliteľným nadaním diagnostikovať a pomocou byliniek liečiť choroby, s ktorými si ani doktori nevedia rady. Jeho mimoriadne schopnosti sú však vykúpené bojom s vlastnými démonmi.

Príbeh je inšpirovaný skutočnými osudmi liečiteľa Jana Mikoláška, na ktorého sa v priebehu niekoľkých desaťročí obracali s prosbou o pomoc státisíce ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev vrátane najvýznamnejších osobností politického a kultúrneho života.

Najnovší film poľskej režisérky Agnieszky Holland, držiteľky mnohých festivalových cien a troch nominácií na Oscara, už má za sebou úspešnú svetovú premiéru na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale. Hlavnú rolu Jana Mikoláška stvárnil držiteľ šiestich Českých levov Ivan Trojan, jeho mladšiu verziu jeho syn Josef Trojan. Mikoláškovho asistenta, ale zároveň tiež životného partnera, si zahral slovenský herec Juraj Loj.

Radioactive

Príbeh Marie Curie-Sklodowskej, ktorá prelomovým objavom rádioaktivity navždy zmenila svet vedy. V roku 1903 získala vedkyňa spolu s manželom Nobelovu cenu za fyziku, a stala sa tak prvou ženskou držiteľkou Nobelovej ceny v histórii. Po smrti manžela svoj život zasvätila naplno vede a v roku 1911 získala druhú Nobelovu cenu, tentokrát za chémiu.

Stala sa tak jedinou osobnosťou v dejinách, ktorá získala Nobelovu cenu v dvoch odlišných vedných odboroch. Podľa ankety BBC z roku 2018 je najvplyvnejšou ženou v dejinách ľudstva.

Životopisná historická dráma Radioactive vznikla v britsko-maďarskej koprodukcii. Réžie sa ujala francúzska filmárka s iránskymi koreňmi Marjane Satrapi (Persepolis, The Voices).

Bloodshot

Vin Diesel sa v novom trileri podľa úspešného komiksu predstaví ako Bloodshot - supervojak, ktorý je vďaka armáde nanobotov v jeho žilách prakticky neporaziteľný. Ako sa však zachová, keď zistí, že spoločnosť, ktorá ho vytvorila, mu vyrába falošné spomienky a využíva ho ako zbraň?

Neviditeľný / The Invisible Man

„Už ma nikdy neuvidíš. A bude ťa to bolieť.“ Zlovestný odkaz bývalého milenca by sa dal vysvetliť rôznymi spôsobmi. Lenže ten pravý význam je desivý a nepredstaviteľný. Leigh Whannell, režisér originálneho trileru Upgrade, prichádza s ďalším žánrovým filmom, v ktorom inovatívne oživuje legendárneho hororového antihrdinu. V hlavnej úlohe sa predstaví Elisabeth Moss, hviezda zo seriálu Príbeh služobníčky.

Tiché Miesto: Časť II / A Quiet Palce: Part II

Nevie sa, odkiaľ prišli, ale okamžite po invázii na našu planétu sa postavili na vrchol potravinového reťazca. Reagovali na ľubovoľný zvuk a jeho pôvodcu bleskurýchle zlikvidovali. Prežili len tí, ktorí boli potichu. Abbottovci prežili aj preto, že sa kvôli najstaršej dcére všetci naučili  komunikovať posunkovou rečou. V pokračovaní úspešného hororu sa im však do cesty postavia nové, oveľa náročnejšie výzvy.

Zabudnutý princ / Le prince oublié

Režisér oscarovej snímky The Artist Michel Hazanavicius obsadil Omara Sya, hviezdu Nedotknuteľných či Aj dvaja sú rodina, do úlohy oddaného otca. V jeho živote sa ako samoživiteľovi rodiny všetko podriaďuje sedemročnej dcérke Sofie.

Každý večer, keď zaspáva, ju berie do „Rozprávkolandu“, vymysleného filmového štúdia, kde sa stávajú hlavnými hrdinami svetoznámych dobrodružných filmov. Ako sa zo Sofie stáva pubertiačka, už ju rozprávkové príbehy až tak neberú a otec musí vymyslieť, ako v živote svojej dcéry zostať dôležitou postavou.

Emma

Adaptácia nesmrteľnej románovej klasiky Jane Austen o dievčine, ktorá sa tak dlho zahrávala s citmi druhých ľudí, až kým sa sama nezamilovala. „Keď chcete nakrútiť dobrú romantickú komédiu, lepší pôvodný materiál ako sú romány Jane Austen nájdete len ťažko“ hovorí producent Tim Bevan z spoločnosti Working Title, ktorá má na konte Štyri svadby a jeden pohreb, Notting Hill alebo Lásku nebeskú.

„Emmu mám obzvlášť rád, lebo hlavná hrdinka v nej prejde úžasnou premenou. Na začiatku je mladá a naivná, pritom však absolútne sebaistá a vôbec sa nebojí robiť jednu chybu za druhou. Potom dospeje, precitne a zmúdrie a náhle je sebavedomie preč. Myslím, že takéto skúsenosti zažíva aj veľa mladých dievčat 21. storočia“ dodáva producent.

Mulan

Príbeh Mulan, ktorá vstúpi preoblečená za muža do cisárskej armády, aby zachránila česť rodiny, poznajú diváci z úspešnej animovanej rozprávky. Teraz sa vracia na plátna kín v hranej verzii s medzinárodným obsadením, ktorú nakrútila novozélandská režisérka Niki Caro.

Takmer dokonalé tajomstvá / Das Perfekte Geheimnis

Režisér a scenárista Bora Dagtekin pri svojom novom filme siahol po talianskej komédii Úplní cudzinci a pripravil jej remake. Pre kamerou sa stretli aj tri hlavné tváre bláznivých komédií zo série Fakjú pán profesor, vrátane predstaviteľa samotného profesora.

Na spoločnej večeri sa zíde niekoľko párov a po pár pohárikoch sa rozhodnú, že svoje telefóny položia na stôl a podelia sa s ostatnými o všetky správy, odkazy aj telefonáty. Esemesky sa prečítajú, hovory budú nahlas. Veď o nič nejde, bude zábava. Lenže po chvíľke nevinnej zábavy sa rozbehne séria šialených situácií a trapasov, z ktorých bude čoskoro všetkým pri stole nepríjemne horúco.

Slovenské kiná ešte premietajú triler Sviňa, ktorý je najnavštevovanejším filmom aj po štvrtom týždni. Doteraz ho videlo už 369 316 divákov, čo ho vystrelilo na druhú priečku v rebríčku najnavštevovanejších slovenských filmov. Pred sebou má už len Jakubiskovu Báthory s počtom 432 300 divákov.

Sviňa už prekonala najväčšie slovenské filmové hity Všetko alebo nič, Čiara, Únos alebo Trhlina, a tiež svetové blockbustery ako Hotel Transylvania, Avengers: Endgame či legendárneho Avatara.

S doterajšími tržbami takmer 2,4 milióna eur si Sviňa pripísala celoslovenský rekord a zaradila sa za doposiaľ najziskovejšiu snímku Bohemian Rapsody, ktorá má na konte takmer 2,5 milióna eur.

01 - Modified: 2020-03-06 05:07:10 - Feat.: 0 - Title: Nie je čas na premiéru: Novú bondovku pre koronavírus odložili o sedem mesiacov 02 - Modified: 2020-03-06 09:35:32 - Feat.: 0 - Title: Slovenské filmy zabojujú na Českých levoch. Amnestie majú sedem nominácií, Sklenená izba šesť 03 - Modified: 2020-02-26 12:09:05 - Feat.: 0 - Title: Nominácie na slovenských Oscarov ovládli Amnestie a Nech je svetlo 04 - Modified: 2020-02-23 13:12:07 - Feat.: 0 - Title: Správa mieri do sveta. Nový film režiséra Bebjaka uvedú kiná po celom svete 05 - Modified: 2020-02-17 18:38:16 - Feat.: 0 - Title: 12 filmových tipov na február: Premiéru majú oscarové snímky aj slovenský triler Sviňa 06 - Modified: 2020-02-11 12:11:43 - Feat.: 0 - Title: Kiná majú za sebou úspešný rok. Top filmami roka boli Avengers a Trhlina
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 08:22