StoryEditor

Keď sa nesmie do školy, škola príde domov. Česká televízia spúšťa unikátny projekt pre žiakov

13.03.2020, 15:55
Autor:
hrnhrn
ČT bude každý deň školákov vyučovať prostredníctvom televíznej obrazovky.

Česká televízia spúšťa od pondelka 16. marca unikátny projekt nazvaný UčíTelka. Každý deň čaká na programe ČT2 na žiakov prvého stupňa základných škôl vyučovanie prostredníctvom televíznej obrazovky.

V utorok a vo štvrtok potom pomôže v relácii Škola doma s prípravou na prijímacie skúšky. Česká televízia o tom informovala na svojom webe.

"V čase mimoriadnych opatrení a uzavretia škôl v celej Českej republike chceme ponúknuť deťom alternatívu ku klasickému školskému vzdelávaniu, ktoré môže doplniť ich samoštúdium. A tiež uľahčiť rodičom. Pripravili sme preto naživo vysielané výučbové bloky vedenej vyštudovaným pedagógmi. Nový projekt UčíTelka je primárne určený pre žiakov prvého stupňa základných škôl," hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.

Projekt UčíTelka, alebo Keď deti učí telka, vzniká s odbornou garanciou Ministerstva školstva, mládeže a telovýchovy. Česká televízia ho spustí zatiaľ na jeden mesiac.

Škola na obrazovke televízora

"Každý všedný deň od deviatej štartuje vyučovanie. Každý učebný blok bude trvať tridsať minút a bude určený vždy pre jeden ročník prvého stupňa s krátkou prestávkou v podobe vzdelávacích relácií z produkcie Déčka (ČT:D). Vysielanie bude pravidelné, aby sme i rodičom umožnili prispôsobiť podľa neho denný program. Výučbovú hodinu v kulisách školskej triedy povedie vždy jeden učiteľ, vyučovania sa zúčastnia aj tri deti," vysvetľuje vedúci projektu Luboš Rosi.

​Na vzdelávacie pásmo nadviažu každý pracovný deň od 12-tej do 15-tej hodiny ďalšie vzdelávacie programy určené pre starších školákov. V programe Odpoledka pre žiakov druhého stupňa základných škôl pripravila vzdelávacie pásmo z prírodopisu, zemepisu, fyziky alebo dejepisu.

Interaktívna príprava na prijímačky

Česká televízia myslí aj na starších žiakov, ktorí sa doma pripravujú na prijímacie skúšky. Vždy v utorok a vo štvrtok poobede pomôže na programe ČT1 študentom, na ktorých čakajú prijímacie skúšky na stredné školy a osemročné gymnáziá.

Program bude trvať 45 minút. V utorok sa bude precvičovať čeština a vo štvrtok matematika. "Pôjde o interaktívny formát, žiaci sa budú prostredníctvom chatu pýtať na to, čo ich zaujíma a čomu nerozumejú, zároveň ale budú preberať s učiteľmi zaujímavou a interaktívnou formou aj vybrané témy z daných oblastí, aj všeobecne problematickejšie javy, ako sú napríklad slovné úlohy alebo písanie veľkých a malých písmen," vysvetľuje vedúci projektu Radomír Šofr.

Web plný vzdelávacích videí

Ďalšim z formátov, ktoré pre posilnenie samoštúdia Česká televízia pripravila, bude špecializovaný web, ktorý ponúkne až tri tisíc vzdelávacích videí z relácií ČT.

Projekt, ktorý mal byť pôvodne spustený až o niekoľko mesiacov neskôr, ponúkne relácie rozdelené podľa stupňov vzdelávania, predmetových oblastí aj jednotlivých látok.

Učitelia na nich budú môcť žiakov odkazovať pri vzdelávaní na diaľku a rodičia na ňom nájdu materiály pre domácu prípravu svojich detí.

Vzdelávacie aplikácie môžu deti nájsť tiež na webe decko.cz.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 13:11