ZostanZdravy.sk
StoryEditor

Zostaň zdravý. Mobilná aplikácia vás upozorní na nakazených ľudí vo vašej blízkosti

20.03.2020, 10:00
Autor:
hrnhrn
Ak sa u niekoho potvrdí koronavírus a ste v jeho blízkosti, zobrazí sa vám na mape.

Aplikácia Zostaň zdravý umožňuje ľuďom, aby sa lepšie chránili pred šíriacim sa koronavírusom. Používateľov upozorní, že sa priblížili k pacientovi s pozitívnym testom na vzdialenosť 50 metrov a tým ich aj podporuje v dodržiavaní karantény.

Zostaň zdravý je úplne anonymná aplikácia, zbiera len všetky stretnutia s telefónmi v okolí. Ak sa u niekoho potvrdí koronavírus a používateľ je v jeho blízkosti, zobrazí sa na mape.

Na rozdiel od iných mobilných aplikácií nesleduje používateľa. Nevie meno používateľa alebo číslo jeho mobilného telefónu (ak si ich do nej samotný používateľ manuálne nevloží) a nie je možné ju použiť na vyhľadanie osoby. Zaznamenáva len priblíženia s inými aplikáciami a upozorňuje na potenciálne nebezpečenstvo, ak ma iný používateľ v blízkosti pozitívny test.

Ako aplikácia funguje?

Zdraví
 ľudia v okolí sa používateľovi aplikácie na mape nezobrazujú. Rovnako sa zdravý používateľ nezobrazuje iným používateľom v okolí. Ak sa však v okolí používateľa vyskytnú infikovaní ľudia, aplikácia zobrazí dátum, čas a odhadovanú polohu s presnosťou na 50 metrov. Pozitívne výsledky testov do systému zadáva špecializovaný pracovník.

Objednanie na testy

Následne je na rozhodnutí používateľa, ako tieto stretnutia vyhodnotí, a či sa rozhodne otestovať okamžite, alebo až po výskyte prvých klinických príznakov. Používatelia sa môžu priamo z aplikácie objednať na testy a výsledky dostávajú na základe unikátneho kódu priamo do mobilnej aplikácie, bez potreby niekam volať či chodiť.

V prípade, že anonymný identifikátor bude referenčným centrom/laboratóriom/lekárom označený ako pozitívny, aplikácia automaticky anonymne upozorní ostatných používateľov, ktorí sa k pozitívnemu používateľovi v posledných dňoch priblížili. Aplikácia tak umožní rýchlejšie reagovať na nekontrolovateľné šírenie infekcie predovšetkým asymptomatickými prenášačmi.

Pozrite si fungovanie aplikácie v krátkom videu:

Podobné aplikácie fungujú už v Izraeli, USA (CDC) a Nemecku. Tvorcami projektu sú Marek Gogoľ (Programovanie & Riešenie), Andrej Thurzo (Distribúcia & Validácia) a Juraj Karovič (Prototyp & Dizajn). „Veríme, že táto anonymná aplikácia sa môže stať kľúčovou zbraňou pre zastavenie šírenia tejto historickej pandémie,“ píšu tvorcovia na webe ZostanZdravy.sk.

Aplikácia vznikla pod záštitou dekanky Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine Andrei Čalkovskej a dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Juraja Šteňa.

Aplikácia Zostaň Zdravý bola a je naďalej vyvíjaná v úzkej spolupráci lekárov v rámci zdravotníckeho fóra na sociálnej sieti FaceBook, ktoré združuje takmer 5000 zdravotníkov. Aplikácia bude zmazaná po ukončení pandémie COVID-19.

01 - Modified: 2020-03-20 11:45:38 - Feat.: 0 - Title: Spustili interaktívnu mapu údajov o koronavíruse na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 22:50