Pixabay
StoryEditor

Koronavírus znížil predaj tlačených médií, niektoré prestali vychádzať

27.03.2020, 09:10
Autor:
ČTKČTK
Dôvodom sú okrem prepadu dopytu po reklame aj logistické problémy pri zabezpečovaní distribúcie.

Koronavírus znížil predaj tlačených médií vo všetkých krajinách. Napríklad vo Francúzsku klesol predaj na polovicu, na Ukrajine prestávajú vychádzať celoštátne denníky, niektoré britské lokálne noviny prestali úplne vychádzať.

"Pre už tak oslabené médiá je tento vírus dvojnásobným trestom," povedal týždenníku Le Nouvel Observateur Eric Fottorino, ktorý na webe denníka Le 1 píše denník o situácii okolo chorobe COVID-19.

Vo Francúzsku sa po vyhlásení karantény čitatelia s vyhliadkou na dlhší pobyt doma pravdepodobne predzásobili novinami a časopismi, ale minulú stredu nastal prudký prepad. Teraz sa už záujem čitateľov presúva na web, ale redakciám sa nedarí využiť tohto posunu na zvýšenie príjmov z internetovej reklamy a na posilnenie digitálneho predplatného. Napísal to denník Les Echos.

Podľa údajov francúzskej mediálnej distribučnej spoločnosti Presstalis sa predaj denníkov v pondelok 16. marca znížil o 24 percent, nasledujúci deň potom o 31 percent. Časopisov sa v týchto dvoch dňoch predalo o 22 percent, respektíve o 12 percent menej. Skutočne výrazný prepad potom priniesla streda 18. marca, kedy príjmy z predaja oboch týchto kategórií klesli o 45 percent.

Briti prichádzajú o lokálne noviny

Niektoré britské mestá prichádzajú o svoje tlačené lokálne noviny. Na svojich internetových stránkach o tom informuje britský denník The Guardian. Negatívne dopady šírenia koronavírusu na odvetvie lokálneho spravodajstvo sa prejavuje najmä u bezplatných novín, ktoré sú závislé na tlačenej reklame.

Dôvodom sú okrem prepadu dopytu po lokálnej reklame aj logistické problémy pri zabezpečovaní distribúcie. Bez tlačených miestnych novín sa tak ocitnú státisíce ľudí a mnoho starších ľudí príde o svoj kľúčový zdroj dôveryhodných informácií.

Na Ukrajine prestávajú vychádzať celoštátne denníky

Na Ukrajine prestávajú kvôli pandémii vychádzať celoštátne noviny. Mnoho redaktorov je v preventívnej karanténe, výpadky majú tlačiarne, viazne distribúcia a zatvorené sú väčšinou aj kiosky. Vychádzať prestali listy Korrespondent, Fakty, Vesti alebo Segodňa, časť denníkov prešla na internet. Vychádzať neprestáva úradný list Holos Ukrajiny, ktorý publikuje úradné informácie, a niektoré regionálne noviny. Väčšina kyjevských denníkov ale nie je v tlačenej podobe k dispozícii, pretože príjmy z reklamy sa prepadajú. Celoštátna karanténa bola na Ukrajine vyhlásená do začiatku apríla.

01 - Modified: 2020-05-11 13:21:05 - Feat.: 0 - Title: Strategický online denník: Prinášame najnovšie informácie z marketingu a médií v čase pandémie
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 08:23