Česká televize
StoryEditor

Láska v čase korony. Česká televízia nakrúca pandemiálny seriál

06.04.2020, 17:50
Autor:
redred
Tvorcovia vyzývajú divákov, aby sa o svoje zážitky zo spoločnej izolácie podelili so všetkými.

Jeden dom, tri generácie a jedna globálna pandémia. Česká televízia prichádza s príbehom, ktorý práve teraz prežíva celý národ a celý svet. Aj napriek rušeniu filmových produkcií Česká televízia natáča pandemiálny seriál, ktorý bude s existujúcou ťaživou situáciou bojovať humorom.

Láska v čase korony je kolektívnym dielom autorov úspešného rodinného seriálu Policajti a nemluvňa. Hlavným autorom je aj tentoraz Tomáš Baldýnský. Do vzniku zápletiek tvorcovia zapoja aj divákov, ktorí môžu posielať svoje historky.

Samotné nakrúcanie začína 14. apríla, o dva týždne neskôr, od 27. apríla,  sa objaví v pondelkovom vysielaní ČT1. Česká televízia o tom informovala na svojom webe.

Takmer mesačný stav núdze dopadá na celú spoločnosť, predovšetkým na vzťahy v nej, či už sú pracovné, rodinné alebo partnerské. Plánovaných šesť epizód seriálu rozohráva na pozadí pandémie príbehy niekoľkých obyvateľov jedného menšieho českého činžiaku.

Hlavnými hrdinami sú tínedžer Franta, ktorého rodičia sa nestihli vrátiť zo zahraničia, senior Libor, ktorý je po rokoch odkázaný sám na seba, keď jeho žena uviazne mimo mesta a mladý manželský pár Peter a Anna, kde zákaz vychádzania a karanténa budú rozhodujúce skúškou ich vzťahu.

Aké budú ich osudy, zatiaľ nevedia ani samotní scenáristi, existuje totiž len scenár k prvému dielu. A pretože karanténa zasahuje do vzťahov mnohých rodín a seriál si kladie za cieľ reflektovať aktuálny stav spoločnosti, vyzývajú tvorcovia divákov, aby sa o svoje zážitky zo spoločnej izolácie podelili.

"Pretože," ako hovorí kreatívny producent Tomáš Baldýnský, "máme zatiaľ iba jeden scenár a budeme nutne potrebovať pomôcť."

Vzhľadom na situáciu a nariadenia je klasická príprava seriálu nemožná, nakrúcanie musí prebiehať tak, aby nikto zo štábu nebol ohrozený. Na pľaci teda budú prítomní len herci a robotické kamery, počet členov štábu bude minimálny.

Scenáre aj organizácia natáčanie vzniká počas telekonferencií. Predstaviteľov jednotlivých rolí často stvárnia reálni životní partneri, ktorí spolu zdieľajú aj v civilnom živote domácnosť, alebo herci, medzi ktorými bude pri natáčaní reálna bariéra, napríklad dvere.

"Chodím denne do divadla šiť rúška a vôbec by ma nenapadlo, že by som mohla v tejto situácii točiť. Ešte som nedostala celý scenár, takže sa k svojej postave nemôžem úplne vyjadriť, len viem, že ide o ženu, ktorá nie je spokojná v manželstve a do cesty ju prišiel nový muž. A práve karanténa jej bráni sa s ním stretávať. Ďalej naozaj neviem. Som veľmi zvedavá na samotné natáčanie, ktoré nebude štandardné, pretože sa budú musieť dodržiavať isté ochranné opatrenia. Je bezchybné, že niečo také vzniká a žije sa ďalej," hovorí Zita Morávková.

Jej seriálový aj životný partner Peter Vršok dopĺňa: "Reflektovať túto vzniknutú koronavírusovú situáciu formou sitkomu mi príde ako veľmi zaujímavý nápad. Karanténa ponúka veľa originálnych momentov. A myslím si, že ak sa dokážeme zasmiať aj v tejto ťažkej dobe, naučíme sa jej aj lepšie čeliť. Z ponuky som mal veľkú radosť a to som vlastne ešte nečítal scenár. Všetko sa deje za pochodu. Viem, že hrám manžela, ktorý doma rieši neveru svojej ženy. V čase, keď mi de facto zo dňa na deň skončila práca v Ypsilonke aj v Dejvickom divadle, to je niečo, čo by mohlo zachrániť aj moje duševné zdravie."

Vzniká tak seriál, ktorý súčasnú situáciu dokáže odľahčiť, ale tiež unikátny stopa, ktorá bez odstupu zachytí to, akou silou spoločnosť epidémia zasiahla. Môže navyše rýchlo reagovať na aktuálne dianie, ktoré sa stane ďalším aktérom v seriáli.

"Tento enormne špecifický projekt spája mnoho technických prekážok, ktorým sa normálne chcete vyhnúť ako čert krížu. Ale ide o veľkú kreatívnu výzvu. Bude minimum času na všetko: jeden diel bude napísaný, natočený a vysielaný za jeden týždeň! A pretože v prvom rade myslíme na bezpečnosť, tak napríklad kameramani nebudú smieť byť v miestnosti s hercami a budeme točiť na odložené kamery - avšak aj napriek tomu mám pocit, že je správne zachytiť aktuálnu situáciu práve teraz a tak, ako sa na ňu pozeráme súčasnými očami. A ideálne s potrebným humorom, pretože vírusová epidémia bude mať tiež veľký vplyv na psychiku nás všetkých," uzatvára režisér Jan Bártek.

01 - Modified: 2020-05-11 13:21:05 - Feat.: 0 - Title: Strategický online denník: Prinášame najnovšie informácie z marketingu a médií v čase pandémie 02 - Modified: 2020-03-31 14:23:41 - Feat.: 0 - Title: Veľká noc v televíziách: Premiéry kinohitov a animovaných rozprávok 03 - Modified: 2020-04-06 12:37:55 - Feat.: 0 - Title: Koronakríza ohrozuje finále SuperStar. Aké sú plány televízie? 04 - Modified: 2020-04-03 13:30:59 - Feat.: 0 - Title: Inkognito sa zarúškovalo. Televízia Joj pokračuje v nakrúcaní a reláciu nenahradí reprízami 05 - Modified: 2020-04-06 14:15:07 - Feat.: 0 - Title: Rekordná SuperStar a Hniezdo. Finále seriálu si pozrelo takmer 650-tisíc divákov 06 - Modified: 2021-07-08 06:48:55 - Feat.: 0 - Title: Hniezdo je najúspešnejším seriálom RTVS posledných rokov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 07:21