Reuters
StoryEditor

Pandémii bolo možné predísť, keby WHO nešírila dezinformácie, tvrdí Trump

15.04.2020, 09:45
Autor:
ČTKČTK
USA preto dočasne zastavilo financovanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Americký prezident Donald Trump oznámil, že dnes prikázal svojej administratíve, aby dočasne prerušila financovanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Dôvodom je podľa neho spôsob, akým si WHO počínala pri boji s pandémiou spôsobenou koronavírusom. Súčasnej miere rozšírenia vírusu bolo podľa neho možné predísť, keby organizácia nešírila "dezinformácie" predkladané Čínou, v ktorej sa vírus vlani objavil prvýkrát. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spojené štáty sú zďaleka najväčším prispievateľom WHO, vlani organizácii zaslali asi 22 percent jej rozpočtu. Ročný rozpočet WHO je zhruba dve miliardy dolárov. Tieto prostriedky pochádzajú z príspevkov členských krajín.

"Dnes som nariadil pozastavenie financovania Svetovej zdravotníckej organizácie po dobu, kedy budeme vykonávať štúdiu ohľadom role WHO pri zlom zvládaní a pri skrývaní šírení koronavírusy," povedal Trump na tlačovom brífingu a dodal, že WHO "zlyhala vo svojej základnej povinnosti a musí byť braná na zodpovednosť".

Organizácia podľa neho nekriticky prijala správy o šírení vírusu v Číne od tamojšej vlády a chválila Peking za jeho transparentný prístup. WHO sa tiež podľa Trumpa dostatočne nesnažila dostať do postihnutých oblastí v Číne svojich vlastných expertov, ktorí by situáciu mohli nezávisle zhodnotiť. "Ich pochybenia spôsobila toľko úmrtí," povedal prezident.

Trumpova kritika opatrení WHO

Trump sa dnes však vyhýbal otázkam prítomných reportérov ohľadom svojich vlastných poznámok o čínskej transparentnosti zo začiatku tohto roka. "Čína pracuje veľmi tvrdo na potlačení koronavírusu. Spojené štáty veľmi oceňujú jej snahu a transparentnosť," napísal v januári na twitteri. "Všetko to dopadne dobre. Najmä by som v mene amerického ľudu chcel poďakovať (čínskemu) prezidentovi Si (Ťin-pchingovi)," pokračoval.

Trump už minulý týždeň obvinil WHO, že situáciu nezvládla a že je príliš naklonená Pekingu, ktorý jej prispieva asi desatinu toho čo USA. Kritizoval predovšetkým odporúčanie organizácie štátom, aby neuzatvárali svoje hranice s Čínou. Práve čiastočný zákaz vstupu do USA ľuďom cestujúcim z Číny z konca januára Trump opakovane predkladá ako dôkaz toho, že proti šíreniu koronavírusu včas a dostatočne zasiahol. Kritici dlhodobo upozorňujú, že Trumpova administratíva pandémiu v jej začiatkoch opakovane podceňovala.

​Rozhodnutie amerického prezidenta dnes kritizoval generálny tajomník OSN António Guterres. Vyhlásil, že teraz nie je vhodný čas na ukončenie podpory tejto agentúry OSN, ktorá je podľa neho "absolútne zásadnou" pre globálny boj s koronavírusom. Guterres povedal, že rôzne strany si môžu vykladať fakty rozlične, ale že príležitosť na spätné zhodnotenie jednotlivých krokov bude až vtedy, až pandémie prejde.

Dnešné oznámenie je ďalším zo série Trumpových krokov, ktoré smerujú proti medzinárodným organizáciám a dohodám. Americký prezident už skôr spochybňoval vyplácania príspevkov OSN, stiahol USA z parížskej klimatickej dohody a útočil na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO).

Podľa zdrojov denníka The Wall Street Journal je rozhodnutie súčasťou širšej snahy americkej vlády obmedziť globálny vplyv Číny. Spojené štáty budú podľa Trumpa zasielať financie skôr určené WHO vo výške vyše 400 miliónov dolárov na rôzne zdravotnícke projekty po celom svete. WHO sa podľa amerického prezidenta musí reformovať, a ak tak urobí, zváži USA obnovenie príspevkov.

Spojené štáty evidujú podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa cez 600-tisíc nakazených koronavírusom a viac ako 25 500 obetí ním spôsobeného ochorenia Covid-19, sú teda v oboch ohľadoch najviac zasiahnutou krajinou na svete.

01 - Modified: 2020-04-12 07:13:08 - Feat.: 0 - Title: Stanica Hlas Ameriky odmieta kritiku Bieleho domu o šírení propagandy 02 - Modified: 2020-04-10 07:45:25 - Feat.: 0 - Title: Európski regulátori reagujú na situáciu v médiách. Budú koordinovať opatrenia proti dezinformáciám o koronavíruse 03 - Modified: 2020-04-14 10:11:55 - Feat.: 0 - Title: V čase pandémie je dôležitá aj mediálna gramotnosť, upozorňuje odborníčka zo SAV
01 - Modified: 2021-05-21 08:05:30 - Feat.: - Title: Kultúrna scéna varuje pred radikálnejšími krokmi, žiada o stretnutie s premiérom 02 - Modified: 2021-03-31 13:38:01 - Feat.: - Title: Maďarskí novinári žiadajú Orbána o prístup do nemocníc a vakcinačných centier 03 - Modified: 2021-03-03 11:47:03 - Feat.: - Title: Rok s koronavírusom. Bilanciu uplynulého roka prinesie Markíza vo viacerých reláciách 04 - Modified: 2021-02-26 12:31:19 - Feat.: - Title: Ministerstvo kultúry spustilo nový web PomahameKulture.sk 05 - Modified: 2021-01-12 07:41:14 - Feat.: - Title: Výsledok výzvy ministerstva kultúry je fiasko, myslí si Hudobná únia Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 04:22