TV Barrandov / Jaromír Soukup
StoryEditor

Soukupovu Médeu ovládli Číňania

19.04.2020, 11:05
Autor:
(pš)(pš)ČTkČTk
Čínska Citic získala majoritný podiel 57 percent v mediálnej agentúre Médea.

Čínska finančná skupina CITIC získala majoritný podiel 57 percent v jednej z najväčších českých mediálnych agentúr Médea. Pôvodne minoritný tridsaťpercentný vlastník využil svoju opciu, a v agentúre tak má prostredníctvom svojej spoločnosti Rainbow Wisdom Investment viac percent ako jej druhý majiteľ Jaromír Soukup. Ten má stále väčší podiel v spoločnosti Empresa Media, ktorá prevádzkuje Televíziu Barrandov alebo vydáva časopisy Týždeň či Sedmička. Informáciu priniesol server Hlídací pes.

Čínskemu štátnemu koncernu sa tak podľa serveru otvára cesta k vplyvu českých médií. Tie sú často závislé na príjmoch z inzercie, ktoré zadáva práve Médea. Táto mediálna agentúra podľa serveru obhospodaruje reklamné rozpočty na úrovni troch viac ako 110 mil. eur ročne.

Za obchodom sú podľa portálu Hlídajíci pes  bývalý minister obrany a volebný manažér ČSSD Jaroslav Tvrdík a poradca prezidenta Miloša Zemana Martin Nejedlý.

Spoločnosť Rainbow Wisdom Investment získala vlani na jeseň neprávoplatné dovolenia protimonopolného úradu potrebné na to, aby sa mohla podieľať na kontrole firiem Empresa Media a Médea. Rainbow Wisdom Investment, ktorú založila čínska štátna skupina CITIC pre pôsobenie v Česku, získala podiely v oboch spoločnostiach vlani v júni, keď preberala aktíva holdingu CEFC China. V Empresa Media získala 49 percent, v marketingovej Médea Group 30 percent.

Empresa Media vydáva napríklad časopisy Týždeň, Sedmička či Interview a knihy. Na prelome rokov 2012 a 2013 do skupiny pribudla televízie Barrandov, ktorá vysiela aj na Slovensku.

Mediálna agentúra Médea funguje ako sprostredkovateľ pri zadávaní reklamy medzi firmami a médiami. Soukup ju prevzal koncom 90. rokov a vybudoval z nej jedného z hlavných hráčov na českom trhu. Pod rovnakým názvom je činná aj na Slovensku.

01 - Modified: 2020-05-05 12:41:58 - Feat.: - Title: Soukupova Empresa Media chce kúpiť vydavateľstvo Mladá fronta. Chce ho zachrániť pred krachom 02 - Modified: 2020-04-20 07:43:20 - Feat.: - Title: Český časopis Týždeň sa stane mesačníkom 03 - Modified: 2019-01-25 20:18:51 - Feat.: - Title: TV Barrandov zruší štyri relácie Jaromíra Soukupa. Zostane mu ich ešte sedem
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 00:43