StoryEditor

Svetové filmové festivaly sa spojili. V koronakríze uskutočnia jedno spoločné online podujatie

28.04.2020, 17:00
Autor:
TASRTASR
Globálny filmový festival sa bude konať on-line na YouTube od 29. mája a potrvá desať dní.

Viaceré svetové filmové festivaly - v Cannes, Benátkach, Toronte či nemecké Berlinale -, ktorých konanie ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, sa spojili a vytvorili Globálny filmový festival.

Bude sa konať on-line na platforme YouTube od 29. mája a potrvá desať dní, informovala spravodajská stanica BBC.

Finančné prostriedky, ktoré sa podarí vyzbierať prostredníctvom tejto akcie, sa venujú fondom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) určeným na boj s koronavírusom.

Do podujatia sa zapojí viac než 20 festivalov z celého sveta - okrem menovaných aj napríklad filmový festival Sundance alebo festivaly v Marrákeši, Jeruzaleme a Bombaji, a tiež festival v Karlových Varoch.

​Jane Rosenthal, spoluzakladateľka filmového festivalu Tribeca v New Yorku a iniciátorka tohto projektu, uviedla, že cieľom je počas pandémie inšpirovať a spojiť ľudí naprieč hranicami.

Podujatie bude zahŕňať celovečerné aj krátke filmy, dokumenty, hudobné filmy, komédie a rozhovory. Kompletný program bude zverejnený neskôr. Z finančných dôvodov i s ohľadom na autorské práva nebudú uvedené najnovšie filmy, ktoré sa mali objaviť na aktuálnom ročníku spomínaných filmových festivalov.

Filmový festival Cannes Filmový festival Cannes Reuters

​​V marci oznámili organizátori festivalu v Cannes jeho preloženie z mája na prelom júna a júla. Keďže kultúrne akcie sa nebudú môcť konať vo Francúzsku najmenej do polovice júla, zatiaľ nie je isté, či sa aktuálny 73. ročník vôbec uskutoční. Riaditeľ festivalu Pierre Lescure a umelecký riaditeľ Thierry Frémaux povedali, že sú "hrdí", že sa namiesto toho môžu zapojiť do on-line festivalu.

V súčasnosti to vyzerá tak, že modifikované verzie festivalov v Toronte, Benátkach a Londýne sa zrejme uskutočnia na jeseň. Berlinale sa konalo za sprísnených hygienických opatrení koncom februára.​

01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora 05 - Modified: 2022-01-10 07:53:21 - Feat.: - Title: Zlaté glóbusy sú rozdané. Hlavné ceny získali The Power of the Dog a West Side Story
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 14:42