Reuters
StoryEditor

Trump kritizoval svoju obľúbenú televíziu. Kvôli antimalariku, ktorý považuje za zázračný liek na koronavírus

19.05.2020, 17:35
Autor:
ČTKČTK
Trump používanie antimalarika presadzuje aj napriek varovaniam odborníkov.

Americký prezident Donald Trump v noci na dnes na svojom twitteri kritizoval televíznu stanicu Fox News, ktorá je mu zvyčajne naklonená a ktorej obsah často vyzdvihuje.

Dôvodom prezidentovej kritiky bola reakcia moderátora na Trumpovo vyhlásenie, že berie liek hydroxychlorochín v snahe ochrániť sa pred chorobou Covid-19.

Účinnosť tohto antimalarika ale v tejto súvislosti nebola preukázaná a moderátor Neil Cavuto upozornil, že pre ľudí s dlhodobými problémami môže byť prípravok smrtiaci.

Hovorca britského premiéra Borisa Johnsona uviedol, že vláda ho ako prevenciu proti Covid-19 neodporúča.

Odlišné názory na zázračný liek

Trump však hydroxychlorochín presadzuje ako zázračný liek proti Covid-19 už týždne a pokračuje v tom aj napriek aprílovému varovaniu amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Ten vzhľadom na riziko problémov so srdcovým rytmom odrádzal v súvislosti s koronavírusom od užívania hydroxychlórochínu, ako aj podobnej látky chlorochín, mimo nemocnice a klinických testov.

Trumpov postoj sa opiera o niekoľko štúdií naznačujúcich, že hydroxychlórochín by mohol pomáhať pacientom s ľahkým priebehom nákazy. Podľa iných štúdií však látka, ktorá sa desiatky rokov používa aj pri liečbe autoimunitných ochorení, napríklad reumatickej artritídy, pacientom s Covid-19 nijako nepomáha.

Jednoznačný názor medzi lekármi zatiaľ nepanuje a ako dnes uviedla spravodajská spoločnosť BBC, možnosť nového využitia osvedčeného antimalarika sa stále preveruje.

Trumpovo velebenie hydroxychlórochínu už kritizoval rad lekárskych expertov aj preto, že vedľajším účinkom liečiva môžu byť poruchy srdcového rytmu, ktoré v niektorých prípadoch viedli až k úmrtiu

"Toto vás zabije"

Lekár Steven Nissen z poprednej americkej nemocnice Cleveland Clinic denníku The New York Times povedal, že látka zostáva k dispozícii aj napriek závažným vedľajším účinkom len kvôli tomu, že dokáže liečiť závažné ochorenia a nemá vhodnú alternatívu.

Práve na tento aspekt upozorňoval v pondelok večer moderátor Fox News Cavuto. "Ak to (hydroxychlorochín) beriete ako preventívnu liečbu, aby ste zahnali vírus, alebo v najhoršom možnom prípade bojujete s vírusom a patríte k ohrozenej časti populácie, tak vás to zabije. Nemôžem to povedať jasnejšie. Toto vás zabije," povedal po Trumpovom odhalení.

Ďalším úskalím spojeným s presadzovaním hydroxychlórochínu ako lieku na Covid-19 je riziko, že liek potom nebude dostupný pre liečbu malárie či reumatickej artritídy. "Ľudia, ktorí budú nasledovať príklad prezidenta (USA), by mohli ohroziť nielen seba, ale aj pripraviť o životne dôležitý liek pacientov s chronickými autoimunitnými ochoreniami," vysvetľoval BBC Stephen Griffin, ktorý vyučuje na lekárskej fakulte univerzity v Leedse.

"Nie je to niečo, čo by odporúčali naši lekárski experti. Nie je to niečo, čo odporúčame robiť," povedal dnes k Trumpovmu postupu hovorca kancelárie britského premiéra.

Prezidentove slová sú nezodpovedné

Trumpov lekár Sean Conley predtým uviedol, že "potenciálny prínos" užívanie hydroxychlórochínu bol vyhodnotený ako silnejší ako "relatívne riziká". Vo vyhlásení však nie je výslovne uvedené, že Trump antimalarikum požíva, píše sa v ňom iba o "viacerých diskusiách" na túto tému.

Šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová by vraj bola radšej, keby prezident "nebral niečo, čo nebolo schválené vedcami". "Obzvlášť v jeho vekovej kategórii a jeho, povedzme, hmotnostnej kategórii. Hovorí sa, že je morbídne obézny," vyhlásila vo vysielaní CNN na adresu 73-ročného šéfa Bieleho domu, ktorý podľa oficiálnych údajov na začiatku minulého roka meral 190 centimetrov a vážil 110 kilogramov.

Líder Demokratickej strany v Senáte Chuck Schumer prezidentove slová o hydroxychlórochínu označil za nezodpovednosť.

Na výroky politických súperov prezident ihneď nereagoval. Na twitteri však zdieľal niekoľko príspevkov kritických voči moderátorovi Cavutovi a následne napísal: "Fox News už nie sú, čo bývali. Chýba nám veľký Roger Ailes. Máte viac antitrumpovských ľudí, ďaleko viac, ako kedykoľvek predtým." Ailes bol zakladateľ a dlhoročný šéf Fox News, ktorý v roku 2016 odstúpil po tom, čo proti nemu boli vznesené desiatky obvinení zo sexuálneho obťažovania podriadených. O necelý rok neskôr zomrel.

Trump podľa dostupných informácií Fox News často sleduje a udržiava vrelé vzťahy s niektorými moderátormi. Často zdieľa tweety ohľadom určitých tém len chvíľu po tom, čo sa o nich na kanáli diskutuje, najčastejšie v rannom spravodajskom programe Fox & Friends.

01 - Modified: 2020-05-18 22:03:42 - Feat.: 0 - Title: Trump berie antimalarikum pre prípad, že by sa nakazil. Jeho účinnosť sa doteraz nepreukázala 02 - Modified: 2020-05-19 05:57:48 - Feat.: 0 - Title: Trump poslal šéfovi WHO list. Vyhráža sa odchodom 03 - Modified: 2020-05-15 18:47:17 - Feat.: 0 - Title: "Robíme pozoruhodné pokroky." USA možno budú mať vakcínu skôr ako koncom roka, tvrdí Trump
01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 03 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 04 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená 05 - Modified: 2020-11-03 09:21:30 - Feat.: - Title: Do virtuálnej debaty nepôjdem. Trump odmietol online debatu s protikandidátom Bidenom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 06:48