Flickr
StoryEditor

Chorvátsko chce podľa médií "turistickú" dohodu s piatimi štátmi, vrátane Slovenska

19.05.2020, 17:45
Autor:
ČTKČTK
Výsledok by mohol byť známy koncom týždňa.

Chorvátsko chce uzavrieť dohodu o príchode turistov s piatimi štátmi Európskej únie, medzi ktorými je aj Slovenská republika. Napísal to dnes záhrebský denník Jutarnji list, podľa ktorého by po už existujúcej dohode o otvorení hraníc so Slovinskom mohli nasledovať 1. júna dohody s ostatnými krajinami.

Najprv je nutné nadviazať bilaterálne vzťahy s európskymi štátmi po vzore dohody so Slovinskom. Podľa aktuálnej situácie vy mohlo byť koncom týždňa známe, ktoré štáty budú nasledovať s dohodnutým otvorením hraníc od 1. júna.

Veľmi pravdepodobne to budú Česko, Maďarsko, Rakúsko a Slovensko a o dva týždne neskôr pribudne Nemecko, informoval Jutarnji list.

"Nie je nutné, aby sa (hranice) otvorili so všetkými súčasne, ale začiatok júna je plán druhej vlny dvojstranných dohôd, zatiaľ čo začiatok tretej by bol od 15. júna, kedy by sa mali nadviazať vzťahy s Nemeckom," napísal denník, ktorý čerpá z informácií získaných na chorvátskom ministerstve turistiky.

Nasledovať bude Čína

Chorvátsko chce uzavrieť podobnú dohodu aj s Čínou. Pokiaľ bude epidemiologická situácia v Chorvátsku a vo svete priaznivá do jesene, potom existuje možnosť, že by koncom augusta alebo začiatkom septembra mohli začať prichádzať čínski turisti, poznamenal Jutarnji list.

Chorvátsko už pred desiatimi dňami umožnilo príchody turistom z krajín EÚ. Pôvodne sa to týkalo zahraničných majiteľov nehnuteľností a plavidiel v Chorvátsku, neskôr však bola interpretácia rozšírená aj na vlastníkov obytných áut stojacich v chorvátskych kempingových zariadeniach.

V sobotu minister vnútra Davor Božinović spresnil, že sa povolenie na vstup do krajiny vzťahuje aj na osoby, ktoré majú rezerváciu pobytu v hoteloch, kempoch alebo súkromných ubytovacích zariadeniach.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
15. apríl 2024 19:36