Mark ZuckerbergTASR
StoryEditor

Nesúhlasím s Markovým rozhodnutím a nie som vo Facebooku sám. Zuckerbergovi zamestnanci útočia na šéfa

02.06.2020, 08:56
Autor:
(čtk)(čtk)
Kritiku vyvolalo Zuckerbergovo rozhodnutie ponechať facebookovú verziu Trumpového tweetu o rabovaní.

Zamestnanci americkej spoločnosti Facebook otvorene vyjadrujú nespokojnosť s rozhodnutím svojho šéfa Marka Zuckerberga nezasiahnuť proti kontroverzným vyjadreniam amerického prezidenta Donalda Trumpa k súčasným protestom. Pozitívne naopak hodnotia krok konkurenčnej sociálnej siete Twitter, ktorá minulý týždeň označila Trumpove tweety za podnecujúce k násiliu. Informoval o tom dnes denník The Guardian.

Kritiku rady zamestnancov, vrátane tých z vyššieho manažmentu, vyvolalo Zuckerbergovo rozhodnutie ponechať facebookovú verziu Trumpového tweetu, v ktorom prezident pohrozil streľbou do rabujúcich demonštrantov. Twitter na rozdiel od facebooku skryl prezidentove slová za upozornenie a označil ich za velebenie násilia.

Napríklad šéfdizajnér facebookového videotelefonického portálu Andrew Crow nesúhlasí s postojom Marka Zuckerberga. "Dávanie priestoru povzbudzovaniu k násiliu a šíreniu dezinformácií je neprijateľné bez ohľadu na to, kto ste alebo či je text čitateľsky zaujímavý," uviedol Crow.

"Mark sa mýli a vyviniem najväčšie možné úsilie, aby som jeho názor zmenil," povedal Ryan Freitas, produktový dizajnér novinkového kanálu facebooku News Feed. Dodal, že vo svojom zámere má podporu ďalších viac ako 50 zamestnancov. Časť z nich sa už obrátila na dozornú radu, nezávislý orgán, ktorý v úlohe akéhosi súdu v rámci firmy rozhoduje o najspornejších otázkach.

Neprijateľné je Zuckerbergovo stanovisko aj pre vývojárov Jasona Stirmana. "Som zamestnanec Facebooku, ktorý úplne nesúhlasí s Markovým rozhodnutím nerobiť nič s nedávnymi Trumpovými tweetmi, ktoré jasne nabádajú k násiliu. Nie som vo Facebooku sám. Neexistuje neutrálny postoj k rasizmu," uviedol.

Zuckerberg v piatok vyhlásil, že nesúhlasí s interpretáciou spoločnosti Twitter ohľadom Trumpovho vyhlásenia, ktoré obsahovalo výrok: "Keď začne rabovanie, začne streľba." Kým Twitter si ho vyložil ako podnecovanie polície k streľbe do demonštrantov, podľa šéfa Facebooku išlo o varovanie protestujúcich, že na nich polícia začne strieľať. Vďaka tomu podľa zakladateľa Facebooku príspevok spĺňa pravidlá firmy, a preto nebol odstránený.

"Vnútorne sa mi také spory a štvavá rétorika protiví," dodal Zuckerberg. "Silne nesúhlasím s tým, ako o tom prezident hovoril, ale myslím si, že si to ľudia majú vyložiť sami, pretože konečné zodpovednosti za tieto silácke postoje možno dosiahnuť až vtedy, keď sú vyslovené verejne," dodal Zuckerberg.

Firma zamestnáva okolo 45 000 pracovníkov. Počet tých, ktorí sa odhodlali verejne vystúpiť proti svojmu šéfovi, je teda nízky, uviedol The Guardian. Podľa neho však ide o vzácne vyjadrenie nespokojnosti s Zuckerbergovým vedením. Podľa denníka The New York Times sa pracovníci už skôr sťažovali, že spoločnosť si prispôsobuje pravidlá, aby sa vyhla stretu s Trumpom.

Prezident minulý týždeň v reakcii na krok Twitteri ohľadom svojich príspevkov nariadil preskúmať zákon, ktorý chráni sociálne siete pred prevzatím zodpovednosti za obsah zverejnený ich používateľmi. Norma by mohla internetové platformy zbaviť právnej imunity voči žalobám spojeným s verejným obsahom.

Už takmer týždeň trvajúce protesty proti policajnej brutalite spustila na mnohých miestach Spojených štátov smrť černocha George Floyda pri policajnom zásahu. Protesty sú častokrát sprevádzané výtržnosťami aj plienením.

01 - Modified: 2020-05-29 12:10:31 - Feat.: 0 - Title: Polícia v Minneapolise zadržala štáb CNN počas živého vysielania 02 - Modified: 2020-06-01 13:08:40 - Feat.: 0 - Title: Nike vo videu po prvýkrát odkazuje: "Don't Do It"
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 10:40