Google
StoryEditor

Google čelí v USA žalobe kvôli sledovaniu súkromia miliónov používateľov

03.06.2020, 13:55
Autor:
(čtk)(čtk)
Firma podľa žaloby tajne zhromažďuje informácie o tom, kde a čo si ľudia prezerajú na internete, hoci používajú anonymný režim.

Americká internetová spoločnosť Google čelí v Spojených štátoch žalobe, ktorá ju obviňuje, že nelegálne preniká do súkromia miliónov používateľov. Žaloba žiada odškodné najmenej päť miliárd dolárov, pretože divízia firmy Alphabet tajne zhromažďuje informácie o tom, kde a čo si ľudia prezerajú na internete, hoci používajú anonymný režim, ktorý Google nazýva incognito. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na žalobu podanú na federálnom súde v kalifornskom San Jose.

Google podľa žaloby nelegálne zhromažďuje dáta prostredníctvom Google Analytics, Google Ad Manager a ďalších aplikácií a zásuvných modulov, vrátane aplikácií smart telefónu. To mu pomáha získať informácie o priateľoch používateľov, ich záľubách, obľúbenom jedle, nákupných zvyklostiach a dokonca aj získať informácie o "najintímnejších a potenciálne trápnych" záležitostiach, ktoré hľadajú na internete. Google "sa nemôže ďalej zaoberať tajným a neoprávneným zberom dát prakticky od každého Američana pomocou počítača alebo telefónu," uvádza sa v žalobe.

Hovorca Googlu Jose Castaneda uviedol, že Google sa bude proti sťažnosti rázne brániť. "Ako jasne uvádzame zakaždým, keď otvoríte nové okno inkognito, internetové stránky môžu byť schopné zhromažďovať informácie o vašej aktivite pri prehliadaní," uviedol.

Kým používatelia môžu považovať anonymné prehliadanie za bezpečné útočisko pred všadeprítomným dohľadom, odborníci na počítačovú bezpečnosť dlho upozorňujú, že Google a konkurenti môžu rozširovať profily používateľov monitorovaním ich identity prostredníctvom rôznych režimov prehliadania a kombinovať dáta zo súkromného a bežného prehliadania internetu.

Žaloba požaduje odškodné najmenej 5000 dolárov na používateľa za porušenie federálneho zákona o odpočúvaní a kalifornského zákona o ochrane súkromia. Navrhovaná žaloba je predložená ako hromadná a mohla by zahŕňať milióny používateľov Googlu, ktorí od 1. júla 2016 použili pri prezeraní na internete súkromný režim.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 07:19