RTVS / Martin Valihora
StoryEditor

Hraničná situácia je našou najväčšou inšpiráciou, hovorí Martin Valihora o programe Ďakujeme, Slovensko

25.06.2020, 14:30
Autor:
hrnhrn
Myšlienka programu Ďakujeme, Slovensko sa zrodila práve počas koronakrízy.

RTVS odvysiela v piatok 26. júna unikátny program Ďakujeme, Slovensko, v ktorom sa stretlo až 120 osobností Slovenska z rôznych oblastí - kultúrnej, spoločenskej, vedeckej či športovej. Projekt vznikal ešte v čase prísnych karanténnych opatrení, takže umelci buď vystupovali na javisku historickej budovy SND pred prázdnym hľadiskom, alebo nahrali osobné video posolstvo zo svojich domovov.

Jedným z tvorcov myšlienky projektu Ďakujeme, Slovensko je hudobník Martin Valihora, ktorý stojí aj hudobnou dramaturgiou programu. Opýtali sme ho, ako tento jedinečný projekt vznikal.

Hlavnou témou programu Ďakujeme, Slovensko je poďakovanie občanom Slovenska za ich zodpovedný prístup počas koronakrízy. Ako sa zrodila myšlienka pripraviť práve takýto formát?

Myšlienka tohto programu vznikla počas karantény, kedy sme si s mojím priateľom, režisérom Antonom Šulíkom často volali a rozoberali, ako sa vyjadriť, ako zareagovať na novú situáciu. Sme také tvorivé duše. Pre ľudí, ktorí sa potrebujú vyjadrovať, je takáto hraničná situácia tou najväčšou inšpiráciou alebo nejakou platformou pocitov. Keď Anton prišiel s nápadom urobiť poďakovanie, začali sme ho rozvíjať a pridali sa k nám úžasní ľudia, s ktorými to takto krásne vyšlo. Všetkým osobnostiam a účinkujúcim sme vďační za to, že nám pomohli vytvoriť takéto spektrum toho najlepšieho, čo naša krajina ponúka.

V programe vystúpi až 120 slovenských osobností Ako ste ich vyberali?

Toto je práca Antona Šulíka a tiež jeho brata Juraja. Ďakujeme, Slovensko nie je štandardným galaprogramom, aký poznáme. Je to program, ktorý zachytí okrem poďakovania aj sondu do obdobia, ktoré sme prežili. Aby sme si ho uvedomili, mohli si z neho zobrať odkaz a pretaviť ho do ďalšej doby, aj do tej súčasnej. A práve elita nášho národa môže tento odkaz odovzdať spoločnosti. Oslovili sme všetky osobnosti v kľúčových sférach, ktoré nám povedia, ako koronakrízu prežívali, aby sme si z nej zobrali už len to pozitívne.

Ako dlho ste program pripravovali? Aký veľký tím sa na jeho príprave podieľal?

Tento program mal naozaj obrovský tím. Tvorila ho tvorivá tripartita tímov Slovenského národného divadla a Slovenskej televízie a nás, externých tvorcov, príprava trvala niekoľko týždňov. Najprv sme mali naplánované vysielanie na koniec mája, ale keďže ten projekt má gigantické rozmery, sme radi, že sa nám to podarilo práve teraz, keď zažívame obrodu, určitú renesanciu života. Teraz je ten správny čas ponúknuť Slovensku Ďakujeme, Slovensko.

Aká bola spolupráca vás, ako hudobného dramaturga s režisérom Antonom Šulíkom? V čom bola unikátna?

Spolupráca s Antonom Šulíkom je vždy unikátna, lebo on je unikátny človek. Mne sa s ním dlhodobo veľmi dobre robí. Spolupracovali sme ešte v časoch, keď bol riaditeľom Mestského divadla v Žiline a počas svojho pôsobenia dostal tento kultúrny stánok na absolútnu špičku. Anton je človek, ktorý vibruje, ktorý chce robiť, je to človek, ktorý má nápady a srší energiou. Do projektu sa dokáže celý vložiť a vždy sa dá o neho oprieť.

Ako budú prepojené vstupy a vystúpenia účinkujúcich osobností?

Program je vyskladaný ako kompozícia viacerých momentov. Sú v ňom vystúpenia, odkazy osobností, divákom sa prihovárajú moderátori. Celá mozaika je poskladaná zvláštnym, iným spôsobom ako bežný galaprogram. To však nebolo jeho účelom. Tento program má odkázať na akýsi vnútorný dialóg v slovenskej spoločnosti, aby sme si uvedomili, ako žijeme a mohli sme spolu lepšie fungovať.

Na záver vystúpi s poďakovaním občanom prezidentka Zuzana Čaputová. Je samozrejmé, aby záštitu nad takýmto programom prevzala hlava štátu?
Pani prezidentku sme oslovili a sme veľmi radi, že naše pozvanie spolu s ministerstvom kultúry prijala. Zuzana Čaputová je človek, ktorý nám dodáva veľmi veľkú silu a referenciu istej opory. Povedal by som, že je takou psychohygienou tejto krajiny. Myslím si, že všade, kde sa objaví, dokáže ľudí spojiť a dokáže im dať nádej. A to je dôležité. Sme veľmi radi, že ju máme.

Viac o programe a jeho hosťoch si môžete prečítať v tomto článku:

01 - Modified: 2020-06-16 16:48:55 - Feat.: 0 - Title: Leto v RTVS: Louis de Funés, Winnetou a filmová klasika 02 - Modified: 2020-11-16 11:28:34 - Feat.: 0 - Title: RTVS kúpila od BBC reality šou. Uvedie ju na jeseň 03 - Modified: 2021-11-04 14:13:19 - Feat.: 0 - Title: RTVS hľadá producenta novej súťažnej šou v pečení 04 - Modified: 2020-05-09 17:38:40 - Feat.: 0 - Title: RTVS postupne spúšťa výrobu programov. Na obrazovku sa vracajú Reportéri
01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 00:16