Šéf RTVS Jaroslav RezníkTASR/M. Baumann
StoryEditor

Podľa Rezníka bude spravodajský web až na prelome rokov. Rada RTVS to považuje za absurdné

29.06.2020, 19:10
Autor:
TASRTASR
Riaditeľ Jaroslav Rezník na Rade RTVS čelil kritike za chýbajúci spravodajský web.

Spravodajský web RTVS by mal byť spustený na prelome rokov 2020/2021. Na pondelkovom rokovaní Rady RTVS to uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. S členmi rady sa zároveň nezhodol v otázke prioritného záujmu o spustenie spravodajského webu.

Členovia rady sa pýtali na to, prečo ešte spravodajský web nie je k dispozícii. Riaditeľ sekcie nových médií RTVS Dušan Jančovič v prezentácii činnosti priznal, že na spustení samostatného spravodajského webu sa aj v dôsledku pandémie nového koronavírusu stále pracuje, dokončiť je potrebné priestory a technológie.

Rada RTVS kritizuje absenciu spravodajského webu

Predseda rady Igor Gallo takéto vysvetlenie v prostredí RTVS neprijíma. "Faktom je, že sekcia nových médií od roku 2018 urobila veľa, no ten základ, akým je spravodajský web ako alfa a omega, nie je spustený. A zdôvodňovať to tým, že chýbajú priestory a počítače sa mi zdá ako absurdné vysvetlenie," povedal.

Členka rady Dóra Hushegyiová poukázala na to, že absencia spravodajského webu je o to citeľnejšia, že práve v období koronakrízy mohol takýto portál odpovedať na zvýšený dopyt po informáciách. "Takáto stránka by v tomto prípade mala oveľa väčší potenciál, ako dokáže pre spravodajstvo poskytnúť oficiálna stránka RTVS, určite by bola najnavštevovanejšou," upozornila.

Pre Rezníka nie je spravodajský web prioritou

Generálny riaditeľ telerozhlasu si je vedomý rezerv v tejto oblasti a nevyhnutného progresu, za hlavnú prioritu pre RTVS však naďalej považuje televízne a rozhlasové vysielanie a zabezpečenie všetkého, čo k nemu patrí.

"Nemyslím si, že chýbajúci spravodajský portál RTVS spôsobuje výrazné škody," poznamenal pripomínajúc, že spravodajský obsah pomáhajú v súčasnosti šíriť aj online aplikácie a profily RTVS na sociálnych sieťach.

​Tretia noha RTVS

V prípade priestorov sa podľa Rezníka dokončuje rekonštrukcia jedného z niekdajších zdevastovaných traktov v areáli v Mlynskej doline, ktorý bude slúžiť práve pre sekciu nových médií a redakciu spravodajského webu.

Za dôležité však považuje vyjasniť si to, akú pridanú hodnotu bude mať spravodajský portál, ak sa má stať "treťou nohou" RTVS. "Teda, či má ísť len o prezentovanie príspevkov RTVS, či má byť postavený na agentúrnom servise, prípadne či má takýto web obsahovať aj publicistiku a komentatívnu časť. Tiež si treba zhodnotiť, aký efekt to prinesie v celom mediálnom prostredí vo vzťahu k samotnej RTVS. Nehovoriac o tom, že okrem selfproma tam nemôžeme rátať s predajom reklamy, takže s tým budeme mať náklady. Toto všetko vyvážiť nie je jednoduché, hľadáme spôsoby, ako na to, aby sme si v momente, keď to spustíme, boli produktom stopercentne istí," zdôraznil.

Gallo sa Rezníkovým slovám čuduje. Poukázal, že kladie základné existenčné otázky po roku, odkedy radu informoval o tvorbe spravodajského webu. Predseda kontrolného orgánu RTVS si myslí, že netreba "objavovať Ameriku", stačí sa inšpirovať existujúcimi spravodajskými webmi verejnoprávnych mediálnych domov.

Vedenie RTVS sa s členmi rady dohodlo, že na septembrovom zasadnutí rady sa k téme vrátia, Rezník prisľúbil, že v tomto termíne by mal byť známy aj dátum prvého "slávnostného kliku" spravodajského webu RTVS.

01 - Modified: 2020-06-24 08:52:53 - Feat.: 0 - Title: RTVS má novú hovorkyňu. Zmena nastáva po troch rokoch 02 - Modified: 2020-11-16 11:28:34 - Feat.: 0 - Title: RTVS kúpila od BBC reality šou. Uvedie ju na jeseň 03 - Modified: 2020-06-15 18:15:46 - Feat.: 0 - Title: Situácia v spravodajstve je stabilizovaná, uviedol Rezník na Rade RTVS 04 - Modified: 2020-06-16 16:48:55 - Feat.: 0 - Title: Leto v RTVS: Louis de Funés, Winnetou a filmová klasika
01 - Modified: 2021-11-23 14:23:35 - Feat.: - Title: RTVS reaguje na nový mediálny zákon. Uvádza nás do finančnej neistoty, tvrdí Rezník 02 - Modified: 2021-05-10 15:31:18 - Feat.: - Title: Rada RTVS preverovala zmluvy s Elektronikou. K ovplyvneniu externým prostredím nedošlo, konštatovala 03 - Modified: 2021-02-12 06:55:13 - Feat.: - Title: Voľba členov Rady RTVS mešká. Mediálny výbor zisťuje, ktorí kandidáti spĺňajú podmienky členstva 04 - Modified: 2021-02-10 16:15:47 - Feat.: - Title: Rada RTVS si zvolila svojho predsedu, stal na ním piatykrát Igor Gallo 05 - Modified: 2021-01-27 15:02:48 - Feat.: - Title: Pumpa bude mať ďalšieho dramaturga, za diel o Lučanskom budú aj postihy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 10:01