Reuters
StoryEditor

Trump v Amerike zakázal obchodovať s čínskymi vlastníkmi TikToku a WeChatu

07.08.2020, 15:28
Autor:
ČTKČTK
Agentúra DPA napísala, že súčasným exekutívnym príkazom Trump zvyšuje tlak na to, aby sa obchod medzi Microsoftom a prevádzkovateľom TikToku uskutočnil.

Americký prezident Donald Trump vydal príkaz, ktorým Američanom zakázal bližšie nešpecifikované obchodné transakcie s čínskymi spoločnosťami, ktoré vlastnia platformy TikTok a Wech. Trumpove nariadenie začne platiť za 45 dní. Aplikácia pre zdieľanie videí TikTok patriaca spoločnosti ByteDance, Wech firme Tencent Holdings. Tento bezprecedentný krok predstavuje výraznú eskaláciu vzťahov medzi USA a Čínou, upozorňujú agentúry AP a Reuters. Peking už naznačil, že podnikne odvetné kroky.

Šéf Bieleho domu v exekutívnym príkaze uviedol, že platforma TikTok môže byť využívaná na dezinformačné kampane v prospech čínskej komunistickej strany a že Spojené štáty "musia podniknúť agresívne kroky proti majiteľom TikToku, aby chránili svoju národnú bezpečnosť".

Čínske ministerstvo zahraničia sa proti kroku amerického prezidenta ostro definovalo. "USA používa národnú bezpečnosť ako ospravedlnenie pre utláčanie zahraničných podnikov. Sú to mocenské praktiky. Čína je zásadne proti," povedal hovorca ministerstva Wang Wen-pin. Hovorca tiež varoval pred tým, že Peking bude brániť svoje práva a svoje záujmy a USA ponesú následky svojho konania, podrobnosti však bližšie nešpecifikoval.

Samotný TikTok podľa serveru BBC oznámil, že použije všetky dostupné prostriedky na to, aby sa ubezpečil, že Trumpove konanie nie je protiprávne. Firma Tencent, vlastník sociálne siete Wech, oznámila, že zatiaľ exekutívne príkaz preskúmava.

Trump nedávno pohrozil zákazom TikToku v Spojených štátoch, ak sa ByteDance do 15. septembra nedohodne na predaji svojich aktivít v Spojených štátoch s americkou spoločnosťou Microsoft. Tá už potvrdila, že s ByteDance koná a Trump avizoval, že potom by mu TikTok už nevadil, pretože dáta amerických používateľov by zostali v USA a nehrozilo by, že sa k nim dostane čínska vláda.

TikTok má v Spojených štátoch 100 miliónov používateľov. Aplikácia Wech nie je v krajine tak obľúbená. Celosvetovo má viac ako jednu miliardu používateľov, avšak prevažne v Číne. Hojne ju tiež využívajú Číňania žijúci mimo vlasť ako hlavný platformu pre komunikáciu s rodinou a priateľmi. Jej majiteľ Tencent je druhou najhodnotnejšou čínskou firmou po internetovom obchode Alibaba.

Analytici upozorňujú, že nie je isté, či má prezident zákonnú právomoc zakázať aplikácie v USA. Formulácia príkazov je nejasná a podľa niektorých odborníkov sa zdá, že jej cieľom je odstrániť aplikácie z obchodov Applu a Googlu, čo by znamenalo, že by nebolo možné aplikáciu distribuovať v USA.

Ako upozornila profesorka technologickej etiky z Notredamskej univerzity Kirsten Martinová, príkaz nezakazuje Američanom používanie Tiktoku. Dodáva, že takéto nariadenie by v prvom rade nebolo možné vymáhať. "Ak je cieľom prinútiť násťročných, aby prestali používať TikTok, nie som si istá, či im v tom exekutívny príkaz zabráni," uviedla Martinová a dodala: "Každý násťročný vie, ako používať VPN (virtuálna privátna sieť). Budú predstierať, že sú v Kanade."

Profesor práva z Vanderbiltovej univerzity Timothy Meyer tiež upozorňuje, že by bolo ťažké zakázať ľuďom používať aplikácie, ak ich už majú. A to aj v prípade, ak by bola zakázaná ich ponuka v obchodoch.

Niektorí tiež upozorňujú na logiku nariadenia, ktoré nazvalo TikTok hrozbou pre národnú bezpečnosť. "Buď sme hrozbu tri roky prehliadali alebo sa proste objavila naraz a napriek tomu čakáme 45 dní," povedal odborník na čínsko-americkej obchodné vzťahy z výskumného inštitútu American Enterprise Institute Derek Scissors.

Agentúra DPA napísala, že súčasným exekutívnym príkazom Trump zvyšuje tlak na to, aby sa obchod medzi Microsoftom a prevádzkovateľom TikToku uskutočnil.

01 - Modified: 2020-08-05 06:45:27 - Feat.: 0 - Title: Microsoft má jedinečnú príležitosť vstúpiť do sveta sociálnych médií
01 - Modified: 2023-07-13 11:23:22 - Feat.: - Title: Po mileniáloch tu máme prvú „digital-native“ generáciu. Ako marketingovo zaujať GEN Z? 02 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani 03 - Modified: 2023-05-02 08:55:35 - Feat.: - Title: Influencerka Lady Zika hovorí na sieťach o viere v Boha. Podľa sledujúcich šíri nenávisť a homofóbiu 04 - Modified: 2023-05-08 19:59:19 - Feat.: - Title: TikTok môže byť pre firmy tikajúca bomba. Pomáha značkám alebo ohrozuje ich reputáciu? 05 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 09:39