StoryEditor

Týždeň v médiách: Téma financovania v RTVS je opäť aktuálna. Rezník obhajuje zvýšenie koncesií

09.08.2020, 10:41
Aj o Ficovi, ktorý sa sťažuje na Hospodárske noviny. Tie podľa neho riešia bulvárne témy ako Jankovská a Kičura, nespýtali sa ho na ekonomiku štátu.

Napriek tomu, že je leto, a očakávali by sme oddychové témy, nie je tomu tak. Aktuálnou sa v uplynulom týždni opäť stala téma financovanie RTVS. Ak niekto sleduje dianie okolo verejnoprávnej televízie, vie, že táto téma sa cyklicky opakuje. Jaroslav Rezník nie je prvý riaditeľ, ktorý hovorí o nevyhnutnosti vyriešení financovania inštitúcie. Sám je za hybridný model financovania, ktorý je zložený z koncesií (tvoria najväčšiu čiastku), zmluvy zo štátu a peňazí z reklamy. A zvýšenie koncesií je predsa nepopulárne opatrenie. "Je potrebné uvedomiť si, že v súčasnosti je výška koncesionárskeho poplatku 4,64 eura a tá sa nemenila od roku 2003. Ak odrátam to, že máme oslobodených všetkých dôchodcov, reálna hodnota výšky koncesionárskeho poplatku je 3,88 eura, čo je už mimo akejkoľvek reality," hodnotí situáciu súčasný riaditeľ.

Nie, toto nie je téma, o tom, že "Rezníkova RTVS potrebuje peniaze". Možno si ešte pamätáte, že zvýšenie koncesií mal už na dosah bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.  Nakoniec z toho vzišlo, keď plánované zvýšenie poplatkov zrušil bývalý predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko. Tu niekde sa začal spor s exministrom kultúry Marekom Maďaričom a Andrejom Dankom o koncesie. A že koncesie, neboli navýšené a RTVS prišla vďaka Dankovmu rozhodnutiu po oslobodení dôchodcov od platby koncesií o ďalšie peniaze, to je tiež pravda.

Jaroslav Rezník hovorí aj o tom, že  RTVS predložila na ministerstvo kultúry pomerne rozsiahly balík materiálov, na ktorom v RTVS spolupracovali s Európskou vysielacou úniou (EBU). Zdôvodnenia, ktoré v štúdii sú, hovoria, že nie je o päť minút dvanásť, ale desať minút po dvanástej, na to, aby sa téma financovania RTVS začala systematicky riešiť.

Pravda je aj tá, že nielen RTVS trápi financovanie. Problémy má aj britská BBC, a to nielen finančné, ktorú mnohí na Slovensko považujú za vzor. Nie je to tak. Britský verejnoprávny kolos čelí nielen dramatickému prepadu sledovanosti,  ale aj masívnemu odhlasovaniu koncesionárskych poplatkov, a borí sa s veľkou neochotou časti verejnosti ich platiť. Príjmy BBC pochádzajú v drvivej väčšine práve z výberu koncesii pričom vôbec nejde o lacný špás. Každá domácnosť platí mesačne takmer 16 eur. A ak si uvedomíme, že BBC musí odolávať narastajúcej obľube streamovacích služieb ako je napríklad Netflix - naozaj, nemá to jednoduché. Pripomeňme len, že v Británii aj kvôli rovnakému jazyku sú streamovacie služby omnoho väčšou konkurenciou ako zatiaľ u nás.

Ak sa teda zhodneme, že verejnoprávna inštitúcia má na Slovensku svoje miesto, a v akej podobe, čo je samozrejme iná téma, potom je naozaj potrebné venovať sa jej financovaniu. Lebo aj keď všetci Winnetua máme radi, pozerať ho po stej repríze asi nechceme. "Ak sa podarí vyriešiť financovanie, podarí sa to nie na jeden či dva roky. Bude to vyriešené najmenej na 10 rokov," hovorí Rezník.

Fun rádio a peniaze od Tiposu
Financovania sa týka aj ďalšia kauza, ktorá súvisí s Fun rádiom a spoločnosťou Tipos. Podľa Smeru-SD stávková spoločnosť uzavrela s Fun rádiom, ktorého vlastníkom je predseda parlamentu Boris Kollár, zmluvu na 240-tisíc eur. Podľa Smeru-SD je zaujímavé, že Fun rádio doteraz žiadnu sumu od Tiposu nedostalo, až kým sa Boris Kollár nedostal do vládnej koalície. Predseda parlamentu, ako aj spoločnosť Tipos, sa k tejto téme majú vyjadriť v pondelok.

Fico sa sťažoval na Hospodárske noviny
Robert Fico sa pokúsil o nejakú tú letnú búrku, keď sa snažil povedať, ako mu ukrivdili Hospodárske noviny. Nepáčilo sa mu, aké otázky mu v rozhovore kládla moderátorka HN. Namiesto závažných otázok o budúcnosti ekonomiky, sa v rozhovore venovali "bulvárnym témam" ako je Kičura, Jankovská a ďalšie.  Fico takto len opäť zareagoval tak, ako za posledné obdobie - ak sa ho novinári pýtajú na relevantné témy, on odpovedá protiútokom na novinárov. Hospodárske noviny vypublikovali rozhovor, Fico v ňom síce nehovoril o ekonomike, ale dopočuli sme sa o tom ako vníma pandémiu, hovoril o veľkom nádejnom talente v politike, o výskumných agentúrach, do pozornosti dávame aj pasáž o tom, ako Fico stvoril Pellegriniho - začína sa okolo 11 minúty. Fico si hovorí čo chce, aj v prípade, že mu redaktorka kladie konkrétne otázky.

Ďalšie udalosti v skratke:

  • Facebook, Twitter a Google stiahli  video z účtu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Boli v ňom falošné informácie o kovide.
  • Instagram spustil novinku na zdieľanie krátkych videí - Reels, chce to byť konkurencia TikToku.
  • Americký  The New York Times (NYT) hlási pokles v druhom štvrťroku čistý zisk o šesť percent na 23,7 milióna dolárov. Tržby digitálnej divízie prvýkrát predčili tržby z tlačenej verzie novín. Celkové tržby sa síce znížili, ale prekonali odhady analytikov.
  • Microsoft má zálusk na kúpu TikToku, môže sa stať konkurentom Facebooku či Google na poli sociálnych médií. Do obchodu zasahuje aj americký prezident, ktorý vyhlásil, že obchod sa musí udiať do 45 dní, potom dôjde k zákazu predaja s čínskou spoločnosťou vlastniacou TikTok.
  • A na záver aspoň trocha leta a zábavy. Toto je možno prvá fotka človeka s nahým "pozadím", ktorú zverejnilo napríklad BBC či nemecká médiá. Keď nuda, nemusí byť vždy nuda:). Adele Landauer

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 16:03