Facebook Kristiána Čekovského
StoryEditor

RTVS považuje tvrdenia poslanca Čekovského za zavádzajúce, vidí v nich politikárčenie

27.08.2020, 14:50
Autor:
hrnhrn
RTVS reaguje na poslancove vyjadrenia reaguje oficiálnym stanoviskom, v ktorom sa voči jeho tvrdeniam ohradzuje.

Predseda parlamentného výboru pre kultúru a média Kristián Čekovský (OĽaNO) včera na svojom facebookovom profile zverejnil status, v ktorom sa vyjadruje k výsledkom finančnej kontroly ministerstva kultúry v RTVS a kritizuje jej hospodárenie a efektivitu.

Verejnoprávny vysielateľ na poslancove vyjadrenia reaguje oficiálnym stanoviskom, v ktorom sa voči jeho tvrdeniam ohradzuje a uvádza vysvetlenia nezrovnalostí z auditu ministerstva.

Predseda mediálneho výboru sa vo svojom statuse priklonil k názoru ministerky kultúry Natálie Milanovej (OĽaNO), ktorá vyjadrila nespokojnosť s výsledkami kontroly. Podľa nej kontrola odhalila nehospodárnosť internej výroby relácií a problémy vo finančných procesoch. 

Nezrovnalosti vznikli počas výnimočnej situácie počas pandémie

RTVS reaguje na Čekovského vyjadrenia. Tvrdenie, že pri vyplácaní peňazí externým dodávateľom, konkrétne spoločnosti NUNEZ NFE, „kde bolo neoprávnene vyplatených viac ako 30 000 eur“, považuje RTVS za zavádzajúce a nepravdivé.

"Najvyššie pochybenie vo výške 27 439 eur sa týka úplne inej spoločnosti, a to konkrétne Furia Film Plus, s. r. o. Pri spoločnosti NUNEZ NFE, s. r. o. bolo zistené pochybenie vo výške 1 977,80 eura, ktoré sa týkalo odvodov zdravotného a sociálneho poistenia zo mzdy. RTVS obratom uhradila svoj záväzok voči štátu a vyzvala všetkých dodávateľov na vrátenie predmetných poskytnutých finančných prostriedkov," uvádza hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

Poslanec ďalej uvádza, že nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami v desiatkach tisíc eur bolo zistené aj pri ďalších programoch. "Toto tvrdenie sa nezakladá na pravdivých informáciách, keďže pochybenia v účtovných dokladoch boli uznané ako oprávnené len v prípadoch, ktorých celková suma tvorí 30 077 eur. RTVS zdôrazňuje, že táto suma tvorí 0,12 percenta z celkovej výšky poskytnutého štátneho príspevku 26 miliónov eur. Kontrola podľa pána Čekovského konštatuje, že RTVS „nerobí riadne kontroly hospodárenia na všetkých úrovniach“. Voči tomuto tvrdeniu sa RTVS ostro ohradzuje," reaguje Pivarčiová.

Ako dodáva, dôvodom bolo, že doklady kontrolované ministerstvom kultúry nestihli prejsť internou kontrolou RTVS, keďže "v dôsledku pandémie bola všetka pozornosť venovaná zákonnej povinnosti RTVS informovať občanov o aktuálnom dianí".

Podľa RTVS teda kontrolné zistenia auditu priamo súvisia so situáciou výnimočného stavu, kedy nebolo možné zabezpečiť nastavené procesy, ktoré by eliminovali vznik kontrolného zistenia. "Za bežných okolností by kontrolný mechanizmus a nastavené procesy v RTVS pravdepodobne zachytili chybové zúčtovanie koprodukčného vkladu a prišlo by k náprave bez nutnosti vrátenia finančných prostriedkov," dodáva Pivarčiová.

RTVS v stanovisku opäť zdôrazňuje, že pochybenie bolo zdokumentované v 13 prípadoch z niekoľkých tisíc kontrolovaných účtovných dokladov. Vyjadrenia predsedu mediálneho výboru považuje za zavádzajúce a trvá na tom, že zistenia kontroly v RTVS nijakým spôsobom nedokazujú nehospodárnosť nakladania s finančnými prostriedkami poskytnutými od štátu ani nesprávne nastavenie interných kontrolných procesov.

Bulvarizácia odmeny pre šéfa RTVS je politikárčením

Poslanec Čekovský v statuse tiež kritizuje odmeny generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, ktorému ich Rada RTVS priznala vo výške 100 percent jeho mzdy. "Pán Rezník tak za prvý polrok 2020 zarobí viac ako 8-tisíc eur mesačne, čo je viac ako ministerka kultúry, či premiér SR. Rozhodnutie o udelení odmien by mala Rada RTVS okamžite prehodnotiť", píše Čekovský.

RTVS v stanovisku uvádza, že plat a odmeny generálneho riaditeľa RTVS sú jasne určené zákonom o RTVS a o ich výške tak môžu rozhodnúť len poslanci parlamentu. Odmeny generálnemu riaditeľovi RTVS priznáva Rada RTVS. Ako uviedol predseda Rady RTVS Igor Gallo: „Mne, ani členom Rady, nie sú známe žiadne skutočnosti, ktoré by neumožňovali vyplatiť, respektíve by umožňovali krátiť odmeny generálnemu riaditeľovi.“ Podľa zákona o RTVS súhrn jeho ročných odmien nesmie presiahnuť jeho ročnú mzdu a vymedzuje dôvody, pre ktoré sa odmena priznať nemôže. 

"RTVS považuje poukazovanie na výšku platu a odmien generálneho riaditeľa RTVS v uvedených súvislostiach zo strany pána poslanca Čekovského za nekorektné a prvoplánovo účelové, keďže ani vedenie RTVS ani Rada RTVS nemá zákonné právomoci na jej zmenu. Predseda Rady RTVS označil bulvarizáciu tejto témy poslancom Čekovským ako „zbytočné politikárčenie“, s čím sa RTVS stotožňuje," uzatvára svoje stanovisko RTVS.

01 - Modified: 2020-08-26 17:50:50 - Feat.: 0 - Title: Rezníkovi sa odmeny krátiť nedajú, tvrdí predseda Rady RTVS 02 - Modified: 2020-08-27 06:49:35 - Feat.: 0 - Title: Zarobí Rezník viac ako premiér? Poslanec OĽaNO považuje odmenu za výsmech 03 - Modified: 2020-08-28 19:15:58 - Feat.: 0 - Title: RTVS reaguje na vyjadrenia ministerky kultúry: Výsledky auditu považujeme za uspokojivé 04 - Modified: 2020-08-28 19:02:12 - Feat.: 0 - Title: Ministerka Milanová: S výsledkami finančnej kontroly v RTVS nemôžeme byť spokojní
01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 15:30