Reuters
StoryEditor

BBC údajne zvažuje nahradenie koncesionárskych poplatkov novým systémom

08.09.2020, 08:45
Autor:
redredTASRTASR
Financovanie BBC je jedným z prvých problémov, ktorým čelí nový riaditeľ stanice Tim Davie.

Nový riaditeľ britskej stanice BBC údajne zvažuje nahradenie koncesionárskych poplatkov novým systémom. Medzi návrhmi by mal byť aj dvojúrovňový systém, podľa ktorého by si diváci mohli vybrať, či chcú platiť zníženú sadzbu za základné programy, alebo si priplatiť za rozšírený programový balík.

Hovorca BBC však existenciu takéhoto plánu poprel. Informovala o tom v pondelok Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) s odvolaním sa na správy britskej tlače.

Financovanie BBC je jedným z prvých problémov, ktorým čelí nový riaditeľ stanice Tim Davie. Vedenie stanice v súčasnosti údajne uvažuje nad nahradením klasického koncesionárskeho poplatku novou osobitnou daňou z príjmu, založenou na švédskom modeli financovania verejnoprávneho vysielania, píše britský denník The Guardian s odvolaním sa na dvoch vysokých predstaviteľov BBC.

Vo Švédsku má táto daň u väčšiny ľudí horný limit v prepočte 125 eur, pričom závisí od výšky príjmu, informuje denník The Daily Mail. Tento švédsky model by v Británii mohol výrazne znížiť počet neplatičov a zaručiť tak spoločnosti BBC istejší príjem.

BBC zmenu modelu popiera

Súčasný model financovania, garantovaný kráľovskou listinou, má platiť až do roku 2027. V spoločnosti sa údajne neoficiálne hovorí o tom, že riaditeľ Davie by mohol od súčasného modelu odstúpiť aj skôr výmenou za nový, stabilnejší model financovania.

Hovorca BBC však medializované správy o úvahách týkajúcich sa dvojúrovňového systému poprel. "Sme z tejto správy prekvapení, pretože my žiaden dvojúrovňový systém neplánujeme. Koncesionársky poplatok naďalej zabezpečuje to, aby bola BBC nezávislou, univerzálnou vysielacou spoločnosťou, ktorá slúži všetkým," zdôraznil hovorca.

EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

Koncesie ľudia platia v 24 krajinách Európy

Koncesionárske poplatky ľudia platia v 24 krajinách Európy. Vo Veľkej Británii je výška koncesionárskeho poplatku v prepočte zhruba 165 € ročne. Britská televízna a rozhlasová verejnoprávna spoločnosť prevádzkuje deväť televznych kanálov, desať kanálov pre zahraničie a dvanásť rozhlasových okruhov.

Najvyššie poplatky za verejnoprávne vysielanie sú v Rakúsku (od 322 € do 410 €), vo Švajčiarsku (392 €) či Švédsku (242 €).

V 20 európskych krajinách koncesionárske poplatky nie sú zavedené, alebo boli zrušené. Verejnoprávne vysielanie je financované zo štátneho rozpočtu, prostredníctvom príjmov z reklamy, alebo sú poplatky zahrnuté do daní.

Zmena financovania čaká RTVS. Ministerstvo kultúry avizuje novelu meniacu súčasný model financovania. Navrhuje zvýšiť koncesie aj podiel reklamy. 

01 - Modified: 2022-01-18 10:49:29 - Feat.: - Title: Britská vláda sa chystá na dva roky zmraziť koncesionársky poplatok BBC 02 - Modified: 2022-01-09 13:38:27 - Feat.: - Title: Novou riaditeľkou spravodajstva BBC sa stane Deborah Turnessová 03 - Modified: 2022-01-05 09:42:36 - Feat.: - Title: BBC si pripomína 100. výročie on-line výstavou, k videniu sú aj slávne kostýmy 04 - Modified: 2021-11-16 14:13:01 - Feat.: - Title: RTVS dostane od štátu 5,5 milióna eur. Ako ďalšiu kompenzáciu výpadku príjmov z koncesií 05 - Modified: 2021-11-04 16:54:02 - Feat.: - Title: Nové kritériá koncesionárskych poplatkov pre firmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 06:54