Facebook Kristiána Čekovského
StoryEditor

Voľbe členov Rady pre vysielanie a retransmisiu by malo predchádzať verejné vypočutie kandidátov, vraví poslanec Čekovský

09.09.2020, 14:20
Autor:
TASRTASR
Voľba členov orgánu dozoru nad médiami by tak mala byť otvorenejšia a transparentnejšia.

Voľba členov Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) by mala byť otvorenejšia a transparentnejšia. Schváleniu nominantov v parlamente by preto malo predchádzať verejné vypočutie na pôde parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol predseda parlamentného mediálneho výboru Kristián Čekovský (OĽaNO).

"Ak chceme mať na Slovensku kvalitné a nezávislé médiá, potrebujeme rovnako kvalitný orgán dozoru," uviedol Čekovský v súvislosti s iniciatívou predložiť na schôdzu Národnej rady návrh novely zákona o vysielaní a retransmisii. Poukázal zároveň na to, že novinka by mala eliminovať defekty súčasného stavu, ktorý členov RVR kreuje de facto z politických nominantov, medzi ktorými môžu byť aj ľudia s kontroverzným pozadím.

V prípade spôsobu verejného vypočutia sa predkladatelia návrhu inšpirovali súčasnou voľbou generálneho riaditeľa RTVS. "Híring bude na výbore prostredníctvom online prenosu dostupný pre verejnosť. Zároveň nebude výbor robiť selekciu, do voľby v pléne NR SR posunie všetkých kandidátov," dodal Čekovský.

Podpredseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) síce nepozná detaily návrhu legislatívnej úpravy, ale myšlienku verejného vypočutia podporuje. Myslí si taktiež, že podobný krok by sa mohol prijať aj v prípade voľby členov Rady RTVS. "Je teda možné, že v druhom čítaní k návrhu novely prídem s takýmto podnetom," povedal.

Zmena zákona o volebnej kampani

Čekovský spolu s členom mediálneho výboru parlamentu Romanom Foltinom (SaS) na tlačovej konferencii hovorili aj o návrhu novely o zákona o volebnej kampani, ktorá by umožnila i regionálnym a lokálnym audiovizuálnym médiám politickú reklamu v rámci predvolebnej kampane do orgánov územnej samosprávy. "Týmto krokom chceme jednak umožniť zjednotiť pravidlá na vysielanie politickej reklamy a zároveň umožniť kandidátom v komunálnych a krajských voľbách cielene komunikovať obsah svojej kandidatúry smerom k voličom," uviedol Foltin.

Poslanec mieni, že týmto krokom bude možné zmierniť vizuálny smog, ktorý nastáva v súvislosti s prehustením bilbordových a iných vizuálnych foriem predvolebnej kampane. "Je potrebné povedať, že všetci kandidáti budú musieť od média dostať šancu získať priestor na inzerciu za rovnakých podmienok," zdôraznil.

K už vyslovenej výhrade, ktorú k návrhu novely vyslovilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), že opatrenie nebude vzhľadom na vysoký počet kandidujúcich subjektov vykonateľné, Foltin uviedol, že počet inzerentov pomôže skresať cena, ktorú stanoví príslušné médium, i povinnosť kandidujúcich v príslušnej lehote inzerciu zaplatiť. "Ak by aj tak nastal problém, že jednoducho nebude možné vyhovieť všetkým, vedenie média má stále právo, nie povinnosť vysielať politickú reklamu," povedal Foltin. Návrh má podľa jeho slov však už teraz veľa podporovateľov.

Čekovský vidí v opatrení možnosť finančne pomôcť lokálnym rádiám a televíziám a následne aj rozvíjať novinársku obec. "Ak bude mať rádio alebo televízia viac peňazí, bude mať viac možností poskytnúť priestor tým, ktorí sa chcú venovať spravodajstvu či publicistike," ozrejmil.

O poslaneckom návrhu novely zákona o volebnej kampani, za ktorým stojí skupina koaličných poslancov, v stredu rokuje aj vláda.

01 - Modified: 2020-08-04 07:57:10 - Feat.: 0 - Title: RTVS čaká zmena financovania. Ministerstvo navrhuje zvýšiť koncesie aj podiel reklamy 02 - Modified: 2020-07-06 13:15:45 - Feat.: 0 - Title: Šéf RTVS predložil mediálnemu výboru výročnú správu za rok 2019. Obhajoval aj náklady na výrobu a vyváženosť diskusií
01 - Modified: 2022-07-07 10:44:30 - Feat.: - Title: Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila vysielateľom štyri pokuty 02 - Modified: 2022-04-06 09:16:13 - Feat.: - Title: Regulátor v roku 2021 prijal takmer 600 sťažností na vysielanie televízií a rádií 03 - Modified: 2022-04-23 15:59:55 - Feat.: - Title: Regulácia sociálnych sietí je nevyhnutná. Nastaviť dobré pravidlá bude zložité 04 - Modified: 2022-03-24 12:09:06 - Feat.: - Title: Rada pridelila frekvencie novej rozhlasovej stanici Rock, rádio Viva vo výberovom konaní neuspelo 05 - Modified: 2022-03-21 09:31:11 - Feat.: - Title: O voľné rozhlasové frekvencie žiadajú 17 uchádzači, v jednom prípade o novú stanicu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 06:58