StoryEditor

Sima Martausová nakrútila klip k novej piesni, bude sprevádzať kampaň k filmu Správa

09.09.2020, 17:45
Autor:
redred
Novinka režiséra Petra Bebjaka bude mať v kinách premiéru na začiatku budúceho roka.

27. januára, presne v deň, kedy si svet pripomínal 75. výročie oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim - Birkenau, nahrával Symfonický orchester Slovenského rozhlasu orchestrálnu časť piesne Simy Martausovej k filmu Správa režiséra Petra Bebjaka. 

Dnes, symbolicky v deň, kedy si pripomíname 79 rokov od prijatia Židovského kódexu, nakrúcala speváčka k piesni klip. "Pesničku som napísala necelé dve hodiny potom, ako som videla film Správa. Bol a stále to je neuveriteľne silný príbeh. V texte nájdete hlas odsúdeného. Prihovára sa vojakovi, ktorý sa ho chystá popraviť - je jeho svedomím," približuje vznik skladby Sima Martausová, ktorá je okrem hudby aj autorkou textu. Červené polia budú sprevádzať film počas celej kampane, ktorá bude predchádzať jeho uvedeniu v kinách.

DNA Production

​Film Správa je adaptáciou knihy Alfréda Wetzlera Čo Dante nevidel. Stvárňuje príbeh dvoch mladých slovenských židov, ktorým sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim a spísať podrobnú správu o tom, ako tábor smrti fungoval. Film je príbehom o pekle, ktoré sa tam dialo, a správe, ktorú dnes pozná celý svet. 

"Sima dokázala napísať pieseň, ktorá presne vystihuje atmosféru filmu - cítiť z nej smútok, ale zároveň aj obrovskú nádej, osamelosť, ale silu nevzdať sa. Nakrúcame symbolicky v deň, kedy si pripomíname jeden z najčiernejších momentov našich dejín - prijatie židovského kódexu. Prešlo takmer osemdesiat rokov a my si stále nemôžeme povedať, že táto kapitola z dejín je už definitívne za nami. Práve preto je pre nás príbeh Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu taký dôležitý. Aby sme si znova uvedomili, ako ľahko sa zlo dostane do našich životov, aké hrôzy dokáže spôsobiť a aké ťažké je ho zo spoločnosti vykoreniť," hovorí producent filmu Rasťo Šesták.

Režisérom filmu je jeden z najúspešnejších režisérov posledných rokov Peter Bebjak, ktorý má na svojom konte množstvo úspešných kriminálnych seriálov ako u nás, tak aj v Česku (Za sklom, Odsúdené, Mesto tieňov, Spravedlnost, Mordparta,...). Oceňovaná je aj jeho filmová tvorba – za Čiaru si odniesol cenu aj z MFF Karlovy Vary, vysoko hodnotené sú aj Marhuľový ostrov, Čistič alebo Zlo. Minulé Vianoce mala premiéru jeho rozprávka Vianočné želanie, mimoriadny úspech si pripísala Trhlina na motívy bestselleru Jozefa Kariku.

Hlavných úloh sa zhostili Noel Czuczor ako Freddy a Peter Ondrejička ako Valér. Producentom sa podarilo získať do úlohy Warrena hollywoodsku hviezdu Johna Hannaha. Vo filme sa predstavia aj herci z Poľska, Nemecka a Česka a viacerí z nich sú vo svojich domovských krajinách veľmi známymi televíznymi a filmovými osobnosťami. 

Správa s rozpočtom 3,2 milióna eur je najdrahším projektom spoločnosti D.N.A. production. Koproducentami projektu sú Evolution Films (Česká republika), Agresywna Banda (Poľsko) a Ostlicht filmproduktion (Nemecko). Vznik filmu finančne podporili aj RTVS, Česká televízia a Audiovizuálny fond.

Správa má naplánovanú premiéru v slovenských kinách 28. januára 2021. Pozrite si prvý teaser:

​SPRÁVA

  • réžia: Peter Bebjak
  • scenár: Jozef Paštéka, Tomáš Bombík, Peter Bebjak
  • producent: Rasťo Šesták
  • výkonná producentka: Natália Rau Guzinkiewiczová
  • hlavný kameraman: Martin Žiaran
  • strih: Marek Kráľovský
  • hudba:  Mario Schneider
  • umelecká maskérka: Michaela Kicková
  • kostýmová výtvarníčka: Katarína Štrbová Bieliková
  • architekt: Petr Synek
  • hrajú: Noel Czuczor, Peter Ondrejička, John Hannah a ďalší

01 - Modified: 2020-09-07 17:37:24 - Feat.: 0 - Title: Nemilosrdná jazda s mrazivým záverom. Na obrazovky mieri miniséria Herec režiséra Bebjaka 02 - Modified: 2020-02-23 13:12:07 - Feat.: 0 - Title: Správa mieri do sveta. Nový film režiséra Bebjaka uvedú kiná po celom svete 03 - Modified: 2020-02-10 12:48:14 - Feat.: 0 - Title: Film Správa reaguje na rastúci extrémizmus v spoločnosti 04 - Modified: 2020-02-09 16:47:58 - Feat.: 0 - Title: Správa je film o pekle, ocitli sa v ňom aj herci. Pozrite si videá z nakrúcania 05 - Modified: 2020-01-29 11:37:26 - Feat.: 0 - Title: Film Správa má titulnú pieseň. Zložila a naspievala ju Sima Martausová
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-24 14:21:42 - Feat.: - Title: Jednotka RTVS uvedie v televíznej premiére film Správa
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
14. apríl 2024 22:35