StoryEditor

Minisériu Herec režiséra Petra Bebjaka nominovali na Prix Europa

11.09.2020, 08:45
Autor:
redred
Televízna miniséria bola na prestížne ocenenie nominovaná v kategórii „televízna fikcia“.

Trojdielna miniséria Herec režiséra Petra Bebjaka, ktorú producentsky zastrešovala DNA Production, získala nomináciu na prestížne ocenenie Prix Europa. Porota tento rok vyberala nominácie zo 642 programov, ktoré doručilo 263 subjektov. Posudzovanie takmer 2.650 hodín toho najlepšieho z európskej televíznej, rozhlasovej a on-line tvorby trvalo tri mesiace.

„Získať nomináciu v takej obrovskej a ťažkej konkurencii je pre nás nesmierna česť. Prix Europa je v televíznom prostredí považovaná za najprestížnejšie podujatie svojho charakteru na kontinente a dostať sa už takto ďaleko je veľkým ocenením,“ povedal producent Rasťo Šesták.

Trojdielna miniséria vznikla v koprodukcii s Českou televíziou a RTVS, ktorá ju na jeseň uvedie na svojich obrazovkách.

​Dej je zasadený do začiatku päťdesiatych rokov a rozpráva príbeh mladého muža (Jan Cina), ktorého otec padol na západnom fronte a matka zomrela vo väzení odsúdená za kolaboráciu. Stanislav je talentovaný ochotnícky herec s omnoho väčšími ambíciami, ale kvôli nepriaznivému kádrovému profilu je odkázaný neustále striedať zamestnania. Jedného dňa nastupuje ako údržbár na univerzitu. ŠtB ho tam nasadila na tamojšieho profesora matematiky, ktorého chce získať pre spoluprácu.

„Herec je príbeh o tom, ako sa chceme alebo odmietneme prispôsobiť systému a koho sme ochotní obetovať pre svoj úspech a bezpečie. Nie je čierno-biely. Na začiatku hrdinu obdivujete, potom ním opovrhujete, ale zároveň mu začínate rozumieť. A po celý čas veríte, že vy by ste sa zachovali inak ako on. Päťdesiate roky boli jedným z najzložitejších období našich dejín. Každá z postáv reaguje na udalosti inak a divák už nepremýšľa len o úseku dejín, ale najmä o tom, ako režim ovplyvnil životy konkrétnych ľudí,“ dodáva producent.

V hlavných úlohách sa predstavia Jan Cina (Národní třída, Terapie, Dáma a král), Jenovéfa Boková (Ženy v behu, Havel, držiteľka Českého leva), Emília Vášáryová, ale aj Lukáš Latinák alebo Alexander Bárta. Autorom scenára je Petr Bok (Četníci z Luhačovic, Kriminálka Anděl, Kajínek) a hlavným kameramanom Martin Žiaran (Správa, Učiteľka, Čiara).

D.N.A. production

​Festival PRIX EUROPA je najväčší festival televíznych, rozhlasových a on-line programov v Európe. Vznikol v roku 1987 vďaka snahe Európskeho parlamentu, Európskej komisie a Európskej kultúrnej nadácii a jeho hlavným poslaním je podpora kvalitnej európskej tvorby a dnes okrem nich alianciu tvorí takmer tridsať členov, medzi inými napríklad Európska vysielacia únia (EBU), BBC, ORF, France Télévisions, ale aj Česká televízia. Mottom tohto ročníka je Európa sa mení – Spolu v dôvere.

01 - Modified: 2020-09-11 09:56:43 - Feat.: 0 - Title: Slnko v sieti: Najlepším filmom je Nech je svetlo, najviac ocenení získali Amnestie
01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora 05 - Modified: 2022-01-10 07:53:21 - Feat.: - Title: Zlaté glóbusy sú rozdané. Hlavné ceny získali The Power of the Dog a West Side Story
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 17:40