Central European Media Enterprises
StoryEditor

Novinárske organizácie sa obrátili na Kellnera kvôli slobode médií

22.10.2020, 08:00
Autor:
ČTKČTK
Kellnerova skupina PPF je novým majiteľom spoločnosti CME, pod ktorú spadajú aj Markíza či Nova.

Niekoľko novinárskych organizácií, medzi nimi Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) alebo Reportéri bez hraníc (RSF), sa obrátilo na Petra Kellnera, aby sa verejne zaviazal dodržiavať slobodu slova a redakčnú nezávislosť bez ohľadu na politické alebo finančné tlaky.

Kellnerova skupina PPF sa stala novým vlastníkom spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), pod ktorú spadajú aj slovenská televízia Markíza alebo česká Nova.

PPF si podľa odpovede novinárskym organizáciám zaslanej ČTK uvedomuje kľúčovú úlohu nezávislých a objektívnych médií v dnešnej spoločnosti, a bude sa preto aj naďalej riadiť hodnotami a pravidlami, vďaka ktorým si spravodajstvo a publicistika CME získali odborný i divácky rešpekt.

Organizácia na ochranu novinárov a slobody slova pripomínajú, že akvizícia PPF, ktorou získala 30 televíznych staníc vysielajúcich pre približne 45 miliónov divákov, bude mať ďalekosiahly dopad na mediálne prostredie v strednej a východnej Európe.

Nezávislosť médií je kľúčová

Obchod prišiel v čase, keď sa sloboda médií a nezávislá žurnalistika v tomto regióne ocitli pod významným tlakom. "Skupine PPF pripadne zodpovednosť ... ako v každej demokratickej spoločnosti, dodávať občanom nezávislé informácie týkajúce sa verejných záležitostí," uvádza sa v otvorenom liste adresovanom Kellnerovi. "Je nevyhnutné, aby ju PPF splnila."

Za kľúčové tiež novinárske organizácie považujú, aby PPF dodržala zásady redakčnej nezávislosti, pretože televízie, ktoré teraz vlastní, hrajú dôležitú úlohu vo verejnej debate v jednotlivých krajinách.

Novinárske organizácie vyzývajú, aby sa skupina PPF vyhla propagovaniu nejakých obchodných alebo politických záujmov. "Novinári musia mať možnosť sledovať kauzy bez ohľadu na to, kam zasahujú," píše sa tiež v liste. V súvislosti s podnikaním PPF v Číne organizácie Kellnera žiadajú, aby "bez ohľadu na dôsledky pre ďalšie investície alebo vzťahy" zaistil, aby televízie patriacei do CME mali slobodu pokiaľ ide o kritiku čínskej politiky alebo investícií vo svojich krajinách a aby neboli vystavené tlaku, že majú svoje postoje zmierniť alebo sa určitým témam vyhýbať.

Nový šéf CME deklaruje dodržiavanie princípov

"Sme presvedčení, že potreba názorovej plurality je pevne zakotvená už v snahe o čo najväčší divácky zásah a priestor na vysoko konkurenčnom televíznom a mediálnom trhu. Ako PPF, tak CME, rešpektujú a zároveň vyžadujú nezávislú, objektívnu a pluralitná žurnalistiku, ktorá zodpovedá najvyšším profesionálnym štandardom. Tieto ciele PPF ostatne verejne deklarovala už pri dokončení celého procesu prevzatia CME," uviedol výkonný riaditeľ CME na Slovensku, Česku, Rumunsku a Slovinsku Didier Stoessel.

PPF podľa neho verí v slobodu, demokraciu, podnikateľského ducha, v profesionalitu a názorovú pluralitu. To sú hodnoty, ku ktorým sa v rámci spoločenskej zodpovednosti bude hlásiť aj pri vlastníctve média, akým je CME.

Novinárske organizácie uvádzajú, že sa na Kellnera obracajú aj kvôli tomu, že riaditeľ pre vzťahy s verejným sektorom skupiny PPF Vladimír Mlynář pred časom nechcel dopredu vyvrátiť obavy, že by PPF mohla prostredníctvom Novy a skupiny CME presadzovať svoje ekonomické alebo politické záujmy. Mlynár v rozhovore na ČT24 povedal, že "každý, kto si kúpi majetok, vrátane médií, a zaplatí za neho veľké peniaze, má právo s ním nakladať". Povedal, že PPF bude vytvárať "slušnú, vyváženú komerčnú televíziu".

01 - Modified: 2024-02-28 10:46:29 - Feat.: - Title: Vladimír Mužík nastupuje do vedenia CME. Zároveň zostáva šéfom MAFRA Slovakia 02 - Modified: 2023-07-18 11:17:41 - Feat.: - Title: Je to oficiálne. Novým generálnym riaditeľom Markízy bude Peter Gažík 03 - Modified: 2023-06-08 09:12:42 - Feat.: - Title: CME a skupina Markíza oznamujú personálne zmeny vo vedení výroby obsahu 04 - Modified: 2021-10-14 22:07:58 - Feat.: - Title: Televízia Markíza sa zapojila do iniciatívy zeleného filmovania 05 - Modified: 2020-10-15 16:15:07 - Feat.: - Title: Kráľovské odstupné pre bývalých vrcholových manažérov, ktorí opúšťajú CME
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 08:51