Joe Biden a Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump viní Bidena z korupcie, Biden Trumpa za obete koronavírusu

23.10.2020, 08:10
Autor:
ČTKČTK
Americkí prezidentskí kandidáti sa stretli v poslednej predvolebnej debate.

Americký republikánsky prezident Donald Trump a jeho demokratický rival Joe Biden sa dnes stretli v druhej a zároveň poslednej debate pred oficiálnym termínom prezidentských volieb, ktorý pripadá na 3. novembra.

Duel sa dotkol tém od koronavírusovej pandémie, cez ekonomiku až po národnú bezpečnosť a nechýbali v ňom osobné útoky. Oproti prvému televíznemu stretu oboch uchádzačov o Biely dom bol však priebeh druhej diskusie plynulejší, za čo si vyslúžila pochvalu moderátorka Kristen Welkerová.

Debata, ktorá sa uskutočnila na pôde Belmontskej univerzity v meste Nashville v štáte Tennessee, bola rozdelená do šiestich štvrťhodinových blokov, ktorých témami boli: boj s Covidom-19, americká rodina, rasové otázky v USA, klimatické zmeny, národná bezpečnosť a vodcovstvo.

Oproti predchádzajúcej debate dostali na začiatku každej časti obaja rečníci dve minúty neprerušovaného priestoru, počas ktorého bol mikrofón druhého kandidáta vypnutý. Zmena pravidiel bola reakciou na prvú septembrovú debatu, ktorú rad pozorovateľov označil za jednu z najchaotickejších a najviac konfliktných v dejinách amerických volebných kampaní.

Obviňovanie z nekorektnosti

Biden v úvodnom segmente dnešného duelu skritizoval postup prezidenta Trumpa v riešení pandémie koronavírusu, ktorá si v Spojených štátoch vyžiadala 223-tisíc mŕtvych. "Ktokoľvek je zodpovedný za toľko úmrtí, by nemal zostať prezidentom Spojených štátov," povedal Biden. Trump naopak uviedol, že tú najhoršiu časť pandémie majú USA za sebou a varoval, že krajina si nemôže dovoliť opäť zatvoriť firmy. Neskôr v dueli sa kandidáti stretli v otázke ďalšieho balíka pomoci koronavírusom zasiahnutej ekonomike.

Obaja kandidáti sa navzájom obviňovali z nekorektných finančných operácií v zahraničí. Trump opäť osočil Bidena a jeho syna Huntera z neetických operácií v Číne a na Ukrajine. Biden obvinenia, ktoré agentúra Reuters označuje za neopodstatnené, odmietol a vyzval Trumpa, aby zverejnil svoje daňové priznania.

Debata sa venovala tiež otázke zahraničného vplyvu na tohtoročné prezidentské voľby. Biden uviedol, že akákoľvek krajina, ktorá by sa do nich zasahovala, za to zaplatí, ak by sa stal šéfom Bieleho domu. Povedal tiež, že znovuzvolenie prezidenta Trumpa by uvítalo Rusko. Trump povedal, že nikto voči k Rusku nepostupoval tvrdšie ako jeho vláda, pripomenul uplatnenie sankcií a presadzovanie zvýšenie vojenských výdavkov NATO.

Odkaz voličom

Ostré výpady na oboch stranách prišli aj pri téme venovanej rasovým otázkam. Biden označil Trumpa za jedného z "najrasističkejších prezidentov, ktorých sme v novodobých dejinách mali". Prezident naopak vyhlásil: "Som najmenej rasistický človek v tejto miestnosti".

V závere debaty Trump a Biden odpovedali inak na otázku, čo by v prípade svojho zvolenia odkázali voličom, ktorí pre nich nehlasovali. Trump uviedol, že by všetkým voličom odkázal: "Úspech nás spojí, sme na ceste k úspechu". Biden by vraj Američanom povedal "zastupujem vás všetkých, nech ste hlasovali za alebo proti mne".

Pochvala pre moderátorku diskusie

Na internete si medzitým pochvalu od mnohých divákov vyslúžila moderátorka debaty, spravodajkyňa stanice NBC z Bieleho domu Kristen Welkerová. Podľa mnohých sa jej darilo oboch kandidátov zastaviť, keď prekročili stanovený časový limit. Neobvyklej pochvaly sa moderátorke pri debate dostalo tiež od prezidenta Trumpa.

Menej ako dva týždne pred oficiálnym dňom volieb prezident Trump za bývalým viceprezidentom Bidenom zaostáva v celoštátnych prieskumoch mienky. V podobnej situácii bol Trump už pred štyrmi rokmi a podarilo sa mu pomer síl otočiť. Nepriamy volebný systém totiž umožňuje víťazstvo aj kandidátovi, ktorý získa celkovo menej hlasov, ale zvíťazí vo viacerých kľúčových štátoch, čo mu zaistí vyšší počet voliteľov. Podľa aktuálnych prieskumov je dosiaľ nerozhodnutých voličov pomerne málo. Rekordných 47 miliónov Američanov navyše už odvolilo v predstihu.

01 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: 0 - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená 02 - Modified: 2020-11-03 09:21:30 - Feat.: 0 - Title: Do virtuálnej debaty nepôjdem. Trump odmietol online debatu s protikandidátom Bidenom 03 - Modified: 2020-09-29 08:37:45 - Feat.: 0 - Title: Dnes sa koná prvá prezidentská debata Trumpa s Bidenom. Očakáva sa rekordná sledovanosť
01 - Modified: 2022-02-22 08:05:06 - Feat.: - Title: V americkej verzii App Store je dostupná aplikácia k novej Trumpovej sociálnej sieti 02 - Modified: 2022-01-07 07:07:55 - Feat.: - Title: Trump vo februári spustí svoj vlastný „Twitter“ 03 - Modified: 2021-12-06 16:17:51 - Feat.: - Title: Trumpova firma zameraná na sociálne médiá si zaistila miliardu dolárov 04 - Modified: 2021-10-21 09:36:31 - Feat.: - Title: Donald Trump spúšťa vlastnú sociálnu sieť. Má sa volať TRUTH social 05 - Modified: 2021-07-08 07:22:45 - Feat.: - Title: Trump ohlásil žalobu na šéfov Twitteru, Facebooku a Googlu za cenzúru
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 00:18