StoryEditor

Šéf Markízy: Verím, že nový majiteľ prinesie televízii nové príležitosti

06.11.2020, 09:57
Generálny riaditeľ Markízy Matthias Settele na slovenskom trhu pôsobí sedem rokov.

S generálnym riaditeľom Markízy sme sa stretli krátko predtým ako PPF Group Petra Kellnera oznámila definitívnu kúpu televízií CME, vrátane Markízy. Pre Matthiasa Setteleho, je však toto obdobie špecifické najmä v tom, že na slovenskom trhu pôsobí už sedem rokov. Pre Stratégie hodnotí aj to, čo bolo preňho počas tých rokov najťažšie.

Už máte indície, ako sa bude vyvíjať situácia v Markíze ďalej?
Verím, že nový majiteľ prinesie televízii nové príležitosti, nové projekty, novú energiu a synergie. Prichádza z iného segmentu, čo môže priniesť nové impulzy. Je to ako život, jedna kapitola sa zatvorila, otvorila sa druhá. Pre Markízu bude dôležité pokračovať ďalej, mať dobrý program – divácke hity. Všetko ostatné sa dá zmanažovať. Ak nemáte úspešné programy, nemáte oheň. A niekto musí ten oheň udržiavať. Toto nie je segment ako poisťovníctvo či banky. Je to špeciálny segment. Preto niekto musí priniesť drevo a zápalky a niekto musí urobiť oheň.

Je zvláštne, že vy ako pragmatický a racionálny manažér hovoríte o ohni, pre mňa je oheň viac emócia, vášeň.
Neviem, či viete, ale ja som bol kedysi novinárom. Pamätám si jednu situáciu, keď horel Hofburg vo Viedni. Ja ešte ako novinár na voľnej nohe som zavolal do národného rozhlasu, ponúkol som živý vstup, pretože som bol na mieste diania. Odpovedali, že nemajú priestor. Ale že im to mám prednahrať. Medzitým sa mi podarilo spojiť s viedenským rádiom, kde mi dali priestor live. A potom ma chceli potrestať za to, že národné rádio malo iba 50-sekundovú reportáž. Samozrejme, preto, že odo mňa chceli nahrávku, ale ja som bol pripravený urobiť vstup naživo. Vedenie firmy závisí od prístupu manažéra. Ale preto hovorím o tom ohni, pretože aj na základe skúseností viem pochopiť kreatívu, novinárov a podobne.

Na Slovensku pôsobíte sedem rokov. Ktoré obdobie bolo za tých sedem rokov najťažšie?
Logicky, ťažký rok bol prvý, keď som sem prišiel. Boli sme v strate, bolo to dvojciferné číslo, musel som urobiť striktné opatrenia, zatvoril som jednu stanicu. Prišiel som do inej, novej krajiny. Musel som spoznať ľudí, zistiť, komu môžem a komu nemôžem veriť. Celé to trvalo rok, pochopiť slovenský trh. Ale musím povedať, že doteraz sa učím o slovenskom trhu veľa – spoznávam, kto s kým chodil do školy a podobne (smiech).

Predsa len, Slovensko je malý trh.
Na druhej strane, tým, že som prišiel z iného trhu a nepoznal minulosť, mohol som nezávislejšie robiť rozhodnutia.

Hovorí sa, že rozhodnutie odísť z DVB-T bolo pre vás jednoduchšie aj preto, že ste nepoznali minulosť.
Možno, ale je pravdou, že to, čo sme týmto rozhodnutím sledovali, boli určite finančné dôsledky pre ekonomiku televízie. Ušetrené financie sme mohli investovať do výroby programu.

Veľmi dobre si ten rok pamätám. V januári ste veľa stratili na sledovanosti. Pri prvom rozhovore ste hovorili, aby sme všetci počkali rok, Markíza sa vr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-04 08:10:24 - Feat.: - Title: Markíza má nového generálneho riaditeľa. Funkcie sa ujal Peter Gažík 02 - Modified: 2023-08-30 09:51:46 - Feat.: - Title: Matthias Settele: Keď som nastúpil do Markízy, situácia bola kritická. Míňali sme viac ako sme zarábali 03 - Modified: 2023-07-18 11:17:41 - Feat.: - Title: Je to oficiálne. Novým generálnym riaditeľom Markízy bude Peter Gažík 04 - Modified: 2023-07-17 08:43:04 - Feat.: - Title: Veľká zmena na čele Markízy. Matthias Settele čoskoro skončí, poznáme meno jeho nástupcu 05 - Modified: 2022-09-13 08:16:37 - Feat.: - Title: Spravodajský kanál? To mi dnes nedáva zmysel, hovorí riaditeľ Markízy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 01:13