StoryEditor

RTVS odvysiela minisériu Herec. Na konte už má nomináciu na prestížnu cenu Prix Europa

12.11.2020, 09:25
Autor:
redred
Réžiu dramatickej minisérie mal v rukách uznávaný režisér Peter Bebjak.

Už 15. novembra o 20.30 hod. odštartuje na obrazovkách Jednotky trojdielna miniséria Herec. Réžiu mal v rukách uznávaný slovenský režisér Peter Bebjak, pre ktorého nešlo o prvú česko-slovensku koprodukciu.

Dramatický trojdielny príbeh mladého sľubného herca sa odohráva v 50-tych rokoch 20. storočia, kedy si mladí ľudia museli vybrať z troch možných ciest: totalitnému režimu sa postaviť, prispôsobiť sa mu alebo sa na ňom dokonca aktívne podieľať. Hendikepom hlavného hrdinu je navyše homosexuálna orientácia, v tej dobe absolútne netolerovateľná, ktorá sa môže stať brzdou alebo aj prekvapujúcou cestou k vytúženej hereckej kariére.

Inšpirované skutočnou udalosťou

Peter Bebjak sa pri tvorbe Herca obklopil kolegami, s ktorými už množstvo kvalitných filmov či seriálov vyprodukoval. Producentom bol Rasťo Šesták, hlavným kameramanom bol Martin Žiaran. Kreatívnu produkciu na českej strane zastrešila Kateřina Ondřejková, ktorá s režisérom už v minulosti spolupracovala na úspešnej minisérii Spravedlnost ocenenej Českým levom za najlepší TV film a minisériu.

D.N.A. Production / režisér Peter Bebjak pri nakrúcani minisérie Herec

​Scenárista minisérie Herec, Petr Bok, bol pri písaní scenára inšpirovaný skutočnými udalosťami. „Modifikovaným predobrazom našej hlavnej postavy bol bývalý šéf činohry Národného divadla v Prahe,” prezradil. Jedným dychom dodal, že aj pri iných postavách sa nechal inšpirovať skutočnými ľuďmi zo svojho života: „Pani Emília Vášáryová hrá v mojich očiach moju vlastnú babičku.”

D.N.A. production

Voľba hercov bola rovnako jednoduchá. „Vopred sme si vytipovali mená, s ktorými sme chceli pracovať, ktoré sa nám najviac hodili - buď typovo, alebo herecky - k daným postavám. V podstate sme casting ani robiť nemuseli, robili sme iba kamerové skúšky, na ktorých sme si výber potvrdili,” povedal režisér Peter Bebjak.

D.N.A. production

​Do hlavnej role obsadili Jana Cinu, ktorý stvárnil Standu Lánika, pre ktorého išlo o azda najnáročnejšiu rolu jeho hereckej kariéry: „Postretlo ma už niekoľko postáv dílerov, stvárnil som autistu, čerta, ale postava herca to bola prvá. Postava Standu Lánika pre mňa bola zatiaľ skutočne najkomplikovanejšou. Najmä, čo sa týka morálnych rozporov.”

Jeho sestru stvárni Jenovéfa Boková, ktorá - rovnako ako jej brat - je z pohľadu minulosti svojich rodičov nevyhovujúca, a tak sa musí živiť prácou medzi smetiarmi. Spolu s bratom žijú s babičkou Boženou, ktorú si zahrala slovenská herečka Emília Vášáryová. Okrem nich sa v minisérii predstavia Martin Finger, Jan Nedbal, Adrian Jastraban, Luboš Veselýo, Judit Bárdos či Elizabeth Maximová.

Herec

  • Námet: Petr Bok
  • Scenár: Petr Bok, Pavel Gotthard
  • Réžia: Peter Bebjak
  • Kamera: Martin Žiaran
  • Strih: Marek Kráľovský
  • Hudba: Juraj Dobrakov
  • Producenti: Rasťo Šesták, Peter Bebjak, DNA Production
  • Výkonná producentka ČT: Jarmila Hoznauerová
  • Výkonná producentka DNA Production: Natália Rau Guzikiewiczová
  • Výkonný producent RTVS: Vladimír Burianek
  • Kreatívna producentka ČT: Kateřina Ondřejková
  • Koproducent: Jana Kákošová, RTVS
  • Hrajú: Jan Cina, Jenovéfa Boková, Martin Finger, Jan Nedbal Adrian Jastraban, Luboš Veselý, Judit Bárdos, Pavel Batěk, Elizabeth Maximová, Emália Vášáryová a ďalší.

01 - Modified: 2020-09-11 06:46:36 - Feat.: 0 - Title: Minisériu Herec režiséra Petra Bebjaka nominovali na Prix Europa 02 - Modified: 2020-09-07 17:37:24 - Feat.: 0 - Title: Nemilosrdná jazda s mrazivým záverom. Na obrazovky mieri miniséria Herec režiséra Bebjaka 03 - Modified: 2020-10-26 15:35:24 - Feat.: 0 - Title: RTVS čoskoro uvedie minisériu Herec. V Česku vzbudila mimoriadny ohlas
01 - Modified: 2022-05-05 12:35:28 - Feat.: - Title: Miniséria Iveta spevácku legendu nesúdi. Prinesie jej skutočný príbeh 02 - Modified: 2022-04-27 08:35:50 - Feat.: - Title: Nova pripravuje denný seriál s netradičným konceptom. Neherci v ňom priblížia život mladých v Prahe 03 - Modified: 2022-04-28 17:13:05 - Feat.: - Title: RTVS nasadí na nedele nový seriál. Premiéru bude mať v máji 04 - Modified: 2022-03-25 11:25:07 - Feat.: - Title: Ultimátum znamená jediné: nie je cesty späť. Nová miniséria štartuje na obrazovkách Jojky 05 - Modified: 2022-03-24 10:03:13 - Feat.: - Title: Markíza prináša seriál Sluha národa. Zelenskyj v ňom stvárňoval prezidenta krátko predtým, ako sa ním reálne stal
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 12:26