StoryEditor

Poznáme nominácie na prestížne ocenenie Krištáľové krídlo

18.11.2020, 10:10
Autor:
redred
Medzi nominovanými osobnosťami sú aj vedci, ktorí vyvinuli PCR testy na detekciu nového koronavírusu.

Veľká porota ocenenia Krištáľové krídlo rozhodla o nominovaných za rok 2020. Prestížne ocenenie sa udeľuje od roku 1997 osobnostiam za ich mimoriadny prínos v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života. Laureáti v deviatich kategóriách budú ocenení na slávnostnom galavečere 7. februára 2021.

Návrhy na nominácie Krištáľového krídla zasielala široká verejnosť do konca októbra. Predsedovia jednotlivých porôt  predstavili troch nominovaných v každej z deviatich kategórií spolu so zdôvodnením svojho výberu. Predsedom Veľkej poroty je Gabriel Csollár, predseda COOP Jednota Slovensko. 

Koľko bodov udelili odborní porotcovia jednotlivým nominovaným vo svojej kategórii, je tajné. Zatiaľ sú všetky obálky až do slávnostného galavečera uložené v trezore. Otvoria ich až krátko pred začiatkom slávnostného galavečera za prítomnosti predsedov jednotlivých porôt a vybraných médií.

Veľká porota Krištáľového krídla

Nominovanými sú vedci aj umelci

Porotcovia zároveň na tomto stretnutí rozhodovali o dvoch laureátoch Mimoriadnej ceny. Sú nimi profesorka Daniela Ostatníková, ktorá sa celoživotne venuje téme autizmu a profesor Karol Horák, ktorý je významným slovenským spisovateľom, dramatikom, literárnym a divadelným vedcom.

Medzi nominované osobnosti na aktuálne Krištáľové krídlo patria vedci, ktorí vyvinuli PCR testy na detekciu vírusu SARS-CoV-2 Boris Klempa a Pavol Čekan, či traumatológ Peter Šimko. Medzi nominovanými je aj skupina Peter Bič Projekt, športová legenda Michal Martikán, známy spisovateľ Jozef Karika či herec Juraj Loj.

Nominované osobnosti za rok 2020:

  • HUDBA: Peter Bič Projekt, Ľubica Čekovská, Janoška Ensemble
  • FILANTROPIA: Adriana Havašová, Eva Gažová, Lucia Pašková a Šimon Šicko
  • HOSPODÁRSTVO: Miroslav Blažek, Pavol Jakubec, Juraj Habovšiak
  • MEDICÍNA A VEDA: Alexandra Bražinová, Peter Šimko, Boris Klempa, Pavol Čekan
  • VÝTVARNÉ UMENIE: Igor Piačka, Ondrej Rudavský, Jana Machatová a Peter Machata
  • ŠPORT: Erik Černák, Branislav Koniar, Michal Martikán
  • PUBLICISTIKA A LITERATÚRA: Jozef Karika, Marián Andričík, Boris Koreň
  • DIVADLO A AUDIOVIZUÁLNE UMENIE: Juraj Loj, Peter Bebjak, Jaroslav Moravčík
  • INOVÁCIE A STARTUPY: Andrea Basilová, Martin Herman, Dalibor Cicman
  • Laureáti MIMORIADNEJ CENY: Daniela Ostatníková a Karol Horák

01 - Modified: 2017-09-13 09:13:14 - Feat.: - Title: Krištáľové krídlo opäť hľadá výnimočné osobnosti na Slovensku 02 - Modified: 2017-01-30 12:29:59 - Feat.: - Title: Krištáľové krídlo ocenilo tucet najvýznamnejších osobností Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 23:38