StoryEditor

Český seriál #martyisdead získal cenu Emmy

23.11.2020, 18:55
Autor:
redredTASRTASR
Internetový triler je inšpirovaný skutočnými prípadmi kyberšikany.

Český internetový seriál #martyisdead získal medzinárodnú televíznu cenu Emmy. Seriál o aktuálnej téme kyberšikany sa stal historicky prvým českým seriálom, ktorý získal toto prestížne ocenenie.

Už samotná nominácia v celosvetovej konkurencii tisícok seriálov bola pre tvorcov z Českej republiky obrovským úspechom, obzvlášť v konkurencii svetových hráčov typu Netflix a HBO.

Seriál #martyisdead zvíťazil v spoločnosti 44 nominovaných diel či umelcov v 11 kategóriách z 21 krajín sveta. V kategórii krátkych seriálov bol nominovaný spolu s troma ďalšími z Austrálie, Argentíny a Singapuru.

Seriál, ktorého témou je kyberšikana, nakrútil režisér Pavel Soukup. Internetový triler má osem dielov a je inšpirovaný skutočnými prípadmi kyberšikany. Vznikol v koprodukcii spoločností Bionaut, Mall.tv, CZ.NIC a v spolupráci s projektom Bezpečne na nete. Premiéru mal 20. októbra 2019 na Mall.tv.

"Česko je malá krajina a mall.tv je malá televízia, ale je to ohromný úspech a veľká motivácia do ďalšej práce," povedal jeden z producentov seriálu Milan Kuchynka.

Mall.tv / Tvorcovia seriálu #martyisdead

​Cena Emmy nie je jediným zahraničným úspechom pre seriál #martyisdead. Na texaskom Austin Film Festivale získal cenu pre najlepšiu digitálnu sériu a na Marseille Web Fest ocenenie za najlepšiu réžiu a scénar. Stal sa najlepším televíznym a internetovým seriálom na Finále Plzeň a z festivalu Serial Killer si minulý rok odniesol cenu za najlepší webseriál.

Martyho smrťou však príbeh nekončí. Producent Vratislav Šlajer uviedol, že na jar budúceho roka malo vyjsť pokračovanie seriálu pod názvom #annaismissing, ktoré vzniká opäť v koprodukcii Bionautu a Mall.tv.

Kým témou oceneného seriálu bola kyberšikana a morálne hranice činov odohrávajúcich sa za zaheslovanými účtami, ústredným motívom pripravovanej novinky je vyšetrovanie únosu dieťaťa za účelom natáčania a predaja nelegálnych videí.

​Slávnostné vyhlásenie víťazov 48. ročníka Medzinárodných cien Emmy (International Emmy Awards) sa uskutočnilo v pondelok z New Yorku po prvý raz v on-line verzii.

Ceny Emmy bývajú označované ako "televízne Oscary" a udeľujú sa počas roka na niekoľkých rôznych ceremóniách. K najsledovanejším patria ceny za televízne seriály vysielané v USA v hlavnom vysielacom čase (Primetime Emmy Awards), ktoré udeľuje americká televízna akadémia ATAS. Tie boli tento rok rozdané už v septembri, kedy sa konal ich 72. ročník a držitelia za ne takisto ďakovali cez internet z gaučov svojich bytov.

Na dnešnom ceremoniáli sa rozdávali medzinárodné ceny Emmy (International Emmy Awards), ktoré udeľuje medzinárodná televízna akadémia IATAS, americká organizácia sídliaca v New Yorku. Tieto ceny sú určené televíznym dielam neamerickej produkcie a prvýkrát boli udelené v novembri 1973.

Ocenenia sa udeľovali v 11 kategóriách, najviac zlatých sošiek (štyri) získala Veľká Británia. Ocenená bola Glenda Jacksonová ako najlepšia herečka za drámu Elizabeth Is Missing, cenu pre najlepšieho herca dostal britský herec Billy Barratt za snímku Responsible Child, ktorý bol ocenený aj v kategórii najlepší televízny film či miniséria.

Emmy v kategórii najlepší film-dráma putuje do Indie za krimiseriál Delhi Crime a najlepšou komédiou sa stala brazílska séria Nikto to nevidí. Brazília bodovala aj v telenovelách s Órfãos da Terra (Siroty svojej krajiny) a Británie si odniesla cenu tiež za najlepší dokument Pre Samu, ktorý ukazuje hrôzy vojny v Sýrii.

01 - Modified: 2021-09-20 07:28:47 - Feat.: - Title: Najviac cien Emmy získali seriály Koruna, Dámsky gambit a Ted Lasso 02 - Modified: 2021-07-14 08:30:46 - Feat.: - Title: Najviac nominácií na ceny Emmy získali seriály Koruna a The Mandalorian 03 - Modified: 2020-12-02 07:37:07 - Feat.: - Title: Mall.tv s novými posilami. Do tímu pribudli šéfka rozvoja a šéf obsahu 04 - Modified: 2020-11-23 08:25:53 - Feat.: - Title: Emmy budú tento rok udelené online 05 - Modified: 2020-10-16 09:20:30 - Feat.: - Title: Online seriál Kavej oslávil jeden rok. Príbehy dvoch východniarok v Bratislave už majú 5 miliónov zhliadnutí
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 12:09