Facebook Kristiána Čekovského
StoryEditor

Regulačná rada má štyroch nových členov. Poslanci vyberali z 20 kandidátov

02.12.2020, 19:30
Autor:
redredTASRTASR
Poslanci zvolili štyroch nových členov Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Novými členmi Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) budú Andrea Cocherová, Pavel Izrael, Lenka Jakubčová a Katarína Začková. Rozhodli o tom poslanci v stredajšej verejnej voľbe, oznámili to v pléne. Poslanci vyberali z 20 kandidátov.

Izraela a Začkovú zvolili na šesťročné funkčné obdobie od 17. decembra. Cocherová nastúpi do funkcie od 14. januára 2021, bude v nej pôsobiť rovnako šesť rokov. Jakubčová bude pôsobiť vo funkcii od svojho zvolenia do 26. januára 2025.

Andreu Cocherovú do funkcie ju navrhla Rada pre reklamu. Bola dlhoročnou šéfkou komunikácie spoločnosti Orange, správkyňou jej nadácie a riaditeľkou Plesu v opere. 

Pavel Izrael je vedúci katedry žurnalistiky na Filozofickej fakulte Katolíckej univerzity v Ružomberku, nominovala ho poslankyňa Lucia Drábiková (OĽaNO). Lenka Jakubčová pôsobí ako advokátka, navrhla ju poslankyňa Anna Zemanová (SaS).

Katarína Začková je reportérkou RTVS, do funkcie ju nominovala Spoločnosť pre trvalo udržateľný život. Investigatívna novinárka pôsobí v tíme Reportérov od ich vzniku a od júna do októbra im aj šéfovala. Na začiatku októbra sa dostala s RTVS do sporu kvôli stopnutiu reportáže o podozreniach z nečestného získania vysokoškolských titulov renomovaných odborníkov.

Rekordný počet kandidátov

Rada pre vysielanie a retransmisiu je správny orgán, ktorý vykonáva štátnu reguláciu v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania, retransmisie a poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie.

Rada je zložená z deviatich členov. Funkčné obdobie členov rady je šesť rokov. Štyrom členom rady sa funkčné obdobie končí. Záujem o členstvo prejavil rekordný počet uchádzačov. Kým v minulosti sa hlásilo maximálne 10 záujemcov, teraz sa prihlásilo celkovo 20 kandidátov. Prvýkrát v histórii predchádzalo voľbe verejné vypočutie kandidátov.

V rámci verejného vypočutia mali kandidáti možnosť päťminútovej vlastnej prezentácie. Následne odpovedali na otázky, týkajúce sa Rady. Opytovanie často mierilo k vyváženosti a pluralite v spravodajských a publicistických programoch, rovnako sa riešila ochrana maloletých pred nevhodnými programami, možnosti podpory mediálnej výchovy, nadnárodná spolupráca v oblasti regulatívy nových médií či problematika tzv. multimodálneho prístupu, doplnkových služieb určených pre sluchovo či zrakovo postihnutých.

Predseda mediálneho výboru Kristián  Čekovský to vníma ako opodstatnenosť nového procesu personálnej obmeny Regulačnej rady premietnutej v novele zákona. Poslanci ju schválili 3. novembra. "Otvorili sme dvere odborníkom a nie iba politickým nominantom, tak ako to bolo v minulosti. Myslím si, že táto zmena mnohých motivovala na to, aby sa prihlásili," uviedol Čekovský.

Dôležitosť uskutočneného híringu pre odborné výberové konanie podčiarkol aj člen parlamentného výboru Roman Foltin (SaS). "Je nesmierne dôležité, že nielen my ako členovia výboru NR SR, ale aj celá verejnosť si mohla vypočuť odborné a personálne kvality jednotlivých uchádzačov. Oceňujem, že sa do RVR hlásia špičkoví odborníci a preto nebude žiaden problém vybrať spomedzi nich štyroch najlepších,“ dodal Foltin.

01 - Modified: 2020-11-24 08:11:52 - Feat.: 0 - Title: Poslanci budú voliť štyroch nových členov Rady pre vysielanie. Prihlásilo sa 20 kandidátov 02 - Modified: 2020-09-09 12:31:14 - Feat.: 0 - Title: Voľbe členov Rady pre vysielanie a retransmisiu by malo predchádzať verejné vypočutie kandidátov, vraví poslanec Čekovský
01 - Modified: 2022-07-07 10:44:30 - Feat.: - Title: Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila vysielateľom štyri pokuty 02 - Modified: 2022-04-06 09:16:13 - Feat.: - Title: Regulátor v roku 2021 prijal takmer 600 sťažností na vysielanie televízií a rádií 03 - Modified: 2022-04-23 15:59:55 - Feat.: - Title: Regulácia sociálnych sietí je nevyhnutná. Nastaviť dobré pravidlá bude zložité 04 - Modified: 2022-03-24 12:09:06 - Feat.: - Title: Rada pridelila frekvencie novej rozhlasovej stanici Rock, rádio Viva vo výberovom konaní neuspelo 05 - Modified: 2022-03-21 09:31:11 - Feat.: - Title: O voľné rozhlasové frekvencie žiadajú 17 uchádzači, v jednom prípade o novú stanicu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 04:28