Meno internetového gigantu vzniklo pri diskusii zakladateľa firmy Larryho Paga s absolventmi Stanfordskej univerzity. Jeden z návrhov znel "googolplex", jedno z najdlhších čísel (desať na desiatu, to celé na stú). Jeden zo študentov ho zle vyslovil, a tak ako "preklep" vzniklo meno Google, ktoré si potom Page zaregistroval ako názov svojej firmy, píše Independent.Pixabay
StoryEditor

Čo sme tento rok najviac hľadali na Googli? Lídrom sa stala aplikácia Edupage

09.12.2020, 12:00
Autor:
redred
Prinášame vám rebríčky toho najzaujímavejšieho, čo hýbalo slovenským internetom v roku 2020.

Pandémia koronavírusu úplne zmenila život ľudí po celom svete a, samozrejme, aj na Slovensku. Odrazom čoho sú aj tohtoročné rebríčky trendov na slovenskom Googli. Aplikácia na komunikáciu škôl a učiteľov so žiakmi a rodičmi dokonca predbehla vyhľadávanie aktuálnych informácií o koronavíruse na Slovensku.

Rebríčky boli okrem toho do veľkej miery ovplyvnené aj jednou domácou a jednou zahraničnou udalosťou, pričom obe spája jedno – voľby. Doma sme sa zaujímali o výsledky parlamentných volieb, ktoré boli napínavé až do posledného hlasu. Avšak ešte väčší záujem vyvolali prezidentské voľby v USA, ktoré mali podobne napínavý priebeh sčítavania hlasov, najmä v niektorých štátoch USA. Prinášame vám rebríčky toho najzaujímavejšieho, čo hýbalo slovenským internetom v roku 2020.

„Témy vo vyhľadávaní bývajú každoročne veľmi pestré, avšak rok 2020 sa na Slovensku nezvyčajne, no úplne pochopiteľne, odvíja od tej jedinej – pandémie koronavírusu. Trendom tohto roku sa stala aplikácia Edupage. V čase zatvorených škôl išlo o jeden zo základných nástrojov na komunikáciu učiteľov, žiakov, študentov a rodičov. V top trojke sa umiestnil aj vzdelávací portál Bezkriedy. No niečo predsa len zostalo „po starom“ v porovnaní s minulými rokmi. V hľadáčiku nášho záujmu zostali voľby, konkrétne prezidentské voľby v USA a takisto nás zaujímali aj výsledky domácich parlamentných volieb. Náš apetít vzrástol aj po online videokonferenciách a viac času sme zjavne venovali aj učeniu cudzích slovíčok pomocou aplikácie WocaBee,“ komentuje tohtoročné trendy vo vyhľadávaní Martina Joneková, PR manažérka Googlu pre Českú republiku a Slovensko.

Trendy vo vyhľadávači Google na Slovensku v roku 2020:

1. Edupage
2. Koronavírus Slovensko
3. Bezkriedy
4. Voľby USA
5. Výsledky volieb 2020
6. Ministerstvo zdravotníctva
7. Joe Biden
8. Sociálna poisťovňa
9. Zoom
10. WocaBee

Google

​Voľby zatočili aj s rebríčkami osobností

Rebríčky slovenských ako aj zahraničných osobností zvyknú obsahovať mnoho mien šoubiznisu či sveta celebrít, tento rok bol ale výnimkou aj v tejto oblasti. Zmeny vo vedení krajiny vnímame ako veľké udalosti, o čom svedčia aj prvé miesta v oboch rebríčkoch, ktorým dominujú novozvolení lídri Igor Matovič a Joe Biden. Domáci rebríček osobností je však bohatý aj na ďalšie mená politickej scény ako Boris Kollár, Branislav Gröhling či Roman Mikulec. Ten zahraničný zas neobchádza ani odchádzajúceho prezidenta USA Donalda Trumpa či novozvolenú viceprezidentku USA Kamalu Harrisovú.

Trendy v kategórii „Slováci a Slovenky“
1. Igor Matovič
2. Otto Weiter
3. Barbora Piešová
4. Boris Kollár
5. Juraj Rizman
6. Branislav Gröhling
7. Roman Mikulec
8. Erika Judínyová
9. Daniela Kralevich
10. Michal Truban

Trendy v kategórii „Zahraničné osobnosti“
1. Joe Biden
2. Donald Trump
3. Drupi
4. Monika Bagárová
5. Kim Čong-un
6. Jacob Tremblay
7. Boris Johnson
8. Kamala Harris
9. Amber Heard
10. Addison Rae

Zaskočili nás odchody viacerých významných osobností

Snáď najväčším tohtoročným šokom bola, a to nielen pre fanúšikov basketbalu, tragická nehoda legendy NBA Kobeho Bryanta, ktorý zahynul pri leteckom nešťastí spolu so svojou dcérou. Rozosmutnila nás tiež správa z konca roka o odchode najznámejšieho Jamesa Bonda, herca Seana Conneryho. Spomedzi domácich osobností sme sa rozlúčili so slovenskou speváčkou a moderátorkou Andreou Fischer či slovenským moderátorom a publicistom Jozefom Kmeťom. Zbohom sme dali aj českému režisérovi Jiřímu Menzlovi, držiteľovi Oscara za film Ostře sledované vlaky.

Trendy v kategórii „Smutné odchody“
1. Kobe Bryant
2. Andrea Fischer
3. Chadwick Boseman
4. Sean Connery
5. Naya Rivera
6. Kelly Preston
7. Dagmar Teichmannová
8. Martin Havelka
9. Jozef Kmeťo
10. Jiří Menzel

Rúška či kváskovanie

Tohtoročné udalosti sa odrazili aj v otázkach, ktoré sme si v súvislosti s Ako? a Kedy? kládli. Nedostatok na trhu nás donútil zisťovať ako ušiť rúško, ako založiť kvások či ako upiecť chlieb. Asi najpálčivejšou otázkou rodičov bolo kedy sa otvoria školy. V situácii, kedy bolo nutné prispôsobiť sa novým podmienkam, nás takisto zaujímalo, kedy sa otvoria hranice či kedy otvoria kaderníctva. Niekoľko otázok sa týkalo aj samotného koronavírusu, ľudí zaujímalo ako vírus vznikol, či ako sa prejavuje.

Google

Trendy s výrazom „Ako?“
1. Ako ušiť rúško?
2. Ako voliť
3. Ako založiť kvások
4. Ako vybrať kliešťa
5. Ako sa prejavuje koronavírus
6. Ako správne nosiť rúško
7. Ako upiecť chlieb
8. Ako vznikol koronavírus
9. Ako vyrobiť droždie
10. Ako vyčistiť žehličku​

Trendy s výrazom „Kedy?“
1. Kedy sa otvoria školy?
2. Kedy sa mení čas?
3. Kedy sa otvoria hranice?
4. Kedy je Halloween?
5. Kedy otvoria kaderníctva?
6. Kedy sadiť cibuľu?
7. Do kedy daňové priznanie?
8. Kedy je Deň matiek?
9. Kedy je Deň otcov?
10. Kedy sadiť cesnak?

Najhľadanejšími receptami sú pizza, šišky a hokkaido polievka

Pre mnohé rodiny sa v pandémii zmenila situácia. Pre tých, ktorým ro náplň práce umožňovala, sa stal trendom home office, po zatvorení škôl boli rodičia nútení zostať doma s deťmi a po obmedzení reštaurácií sa aj častejšie postaviť ku sporáku. Tromi najhľadajšími výrazmi so slovom "Čo?" boli v tomto roku: "Čo na večeru", "Čo na obed" a "Čo je to lockdown".

Pizza je na druhom mieste v zozname Pizza je na druhom mieste v zozname Pixabay

Trendy s výrazom „Recept“ – slané jazýčky
1. Pizza
2. Chlieb
3. Lasagne
4. Rožky
5. Koložvárska kapusta
6. Francúzske zemiaky
7. Rizoto
8. Bryndzové halušky
9. Kurací perkelt
10. Granadír

Trendy s výrazom „Recept“ – sladké jazýčky
1. Šišky
2. Tiramisu
3. Bábovka
4. Vianočka
5. Bublanina
6. Pavlova torta
7. Ryžový nákyp
8. Moravské koláče
9. Krémeš
10. Šúľance

Trendy s výrazom „Polievka“
1. Hokkaido polievka
2. Cesnaková polievka
3. Šošovicová polievka
4. Mrkvová polievka
5. Brokolicová polievka
6. Cuketová polievka
7. Rajčinová polievka
8. Kapustová polievka
9. Hrášková polievka
10. Kelová polievka

01 - Modified: 2019-12-11 08:08:00 - Feat.: 0 - Title: Čo googlili Slováci v roku 2019? Prezidentské voľby, MS v hokeji, Gotta či Fekišovce
01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 03 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani 04 - Modified: 2023-05-10 07:21:40 - Feat.: - Title: Je AI naozaj revolúciou vo vyhľadávaní? Aké riziká so sebou prináša a čo sa bude musieť stať s legislatívou? (anketa Stratégií) 05 - Modified: 2023-05-10 07:20:52 - Feat.: - Title: Začína sa nová éra vyhľadávania na internete. Stratí SEO svoj význam?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 08:13