eyeconadvertising.com
StoryEditor

Facebook a YouTube stopli ruským účtom reklamu

27.02.2022, 06:55
Autor:
ČTKČTK
Obidve platformy zakázali ruským štátnym médiám získavať peniaze z reklamy na jej platformách kdekoľvek vo svete.

Spoločnosť Meta Platforms, majiteľ Facebooku, a Google, prevádzkovateľ internetových stránok na prehrávanie videí YouTube, zakázali ruským štátnym médiám a ďalším ruským kanálom získavať peniaze z reklamy na ich platformách. K tomuto kroku sa rozhodli kvôli invázii Ruska na Ukrajinu, informovala agentúra Reuters.

Meta uviedla, že zakazuje ruským štátnym médiám prevádzkovať reklamu alebo získavať peniaze z reklamy na jej platformách kdekoľvek vo svete.

YouTube zakázal ruskej štátnej mediálnej spoločnosti RT a ďalším kanálom, vrátane niekoľkých spojených so sankciami, zarábať na YouTube. YouTube z veľkej časti kontroluje umiestňovanie reklamy.

Google upresnil, že bude brániť ruským štátnym médiám v tom, aby používali jeho reklamnú technológiu na generovanie príjmov na ich vlastných stránkach a v aplikáciách. Médiá okrem toho už nebudú mať možnosť kupovať reklamu prostredníctvom nástroja Google Tools a umiestňovať reklamu na platformách internetovej spoločnosti, ako je jej vyhľadávač alebo emailová služba Gmail.

RT a niekoľko ďalších kanálov tiež už nebudú prístupné na Ukrajine, uviedol hovorca YouTube Fashad Shadloo. Neupresnil ale, ktoré ďalšie kanály to budú. Ukrajinský minister pre digitálne technológie Mychajlo Fedorov dnes na twitteri uviedol, že kontaktoval YouTube so žiadosťou, aby zablokoval propagandistické kanály, čo je podľa neho napríklad Russia 24, TASS a RIA Novosti.

Zákonodarcovia a niektorí užívatelia už roky vyzývajú YouTube, ktorý patrí firme Google zo skupiny Alphabet, aby viac zasahoval proti kanálom s väzbami na ruskú vládu. Robí tak z obáv, že tieto kanály šíria dezinformácie, a preto by z toho nemali profitovať.

Odhaduje sa, že Rusko získalo za dva roky do konca decembra 2018 z reklamy na 26 kanáloch YouTube sedem miliónov až 32 miliónov USD (6,2 až 28,5 milióna eur), uviedla výskumná spoločnosť Omelas.

YouTube už skôr uviedol, že pokiaľ ide o zdieľanie príjmov z reklamy, nezaobchádza so štátom financovanými mediálnymi kanálmi, ktoré dodržiavajú jeho pravidlá, inak ako s ostatnými kanálmi.

01 - Modified: 2022-05-06 16:04:32 - Feat.: - Title: Mimo Ruska vyšlo prvé tlačené vydanie novín Novaja gazeta 02 - Modified: 2022-04-21 07:48:40 - Feat.: - Title: Rusko „nezakáže zahraničným novinárom vstup, ale sprísňuje vízové pravidlá“ 03 - Modified: 2022-04-14 10:26:46 - Feat.: - Title: Ukrajina štartuje globálnu reklamnú kampaň, ktorá oslavuje odvahu národa 04 - Modified: 2022-04-12 17:38:20 - Feat.: - Title: Ruský súd potrestal redaktorov študentského časopisu. Dvoma rokmi nápravných prác 05 - Modified: 2022-04-11 17:18:37 - Feat.: - Title: Nemecký denník Die Welt najal novinárku Ovsjannikovovú, ktorá v ruskej televízii protestovala proti vojne
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 11:59