StoryEditor

Týždeň v médiách: Vianočný lockdown a premiérov boj s fiktívnymi nepriateľmi

13.12.2020, 07:00
V médiách rezonovala okrem opatrení na boj s koronakrízou opäť aj komunikácia a prestrelky v koalícii.

Pandemická situácia na Slovensku sa stále zhoršuje, počet pozitívne testovaných na Covid-19 znepokojujúco rastie. Krátko pred Vianocami nás čaká ďalšie sprísnenie opatrení a čiastočný lockdown, podobne ako na jar. V médiách však okrem prijímaných opatrení na boj s koronakrízou a plánov vlády na nasledujúce týždne rezonovala opäť aj komunikácia a prestrelky medzi koaličnými partnermi.

Pondelok: pilotný projekt testovania škôl

Minister školstva Branislav Gröhling a premiér Igor Matovič sa konečne zhodli na postupe, ako môžu žiaci zasadnúť do lavíc ešte pred Vianocami. Testovanie žiakov, učiteľov a rodičov malo zabezpečiť návrat žiakov druhého stupňa a stredoškolákov do škôl. Všetky stredné školy prešli na dištančnú formu vzdelávania už pred mesiacom. Premiér na sociálnej sieti vyzval riaditeľov a zriaďovateľov škôl, aby sa prihlasovali mailom, ak chcú otvoriť brány čo najskôr. Na školy takýto postup pôsobil chaoticky, rozhodnutie vlády o pilotnom testovaní prijalo rozpačito aj Združenie miest a obcí, ktoré je zriaďovateľom niektorých škôl.

Branislav Gröhling, Igor Matovič Branislav Gröhling, Igor Matovič TASR

Prezidentka na nesprávnej palube

Prezidentka sa v rozhovore v Rádiu Expres vyjadrila, že potrebujeme veľmi jasný plán, nie chaos pri riadení koronakrízy a premiér by mal zvážiť odovzdanie manažovania pandémie niekomu inému. Premiérova odpoveď prišla o pár minút. Reagoval, že nemanažuje koronakrízu, ale koronakríza si manažuje nás. Takže nevie, ako má odstúpiť z funkcie, ktorú nemá.

"Pokúsim sa prezidentku presvedčiť a získať ju na našu palubu, aby odišla od Kotlebu, Pellegriniho, Fica aj od Sulíka prípadne a prišla k nám," uviedol premiér a do hry vrátil aj celoplošné testovanie: "Buď Prezidentský palác povie, že sa mýlil, alebo bude stále trvať na tom, že to má byť dobrovoľné, a v tom prípade nastáva lockdown." Spomenul aj nenávisť a zaujatosť médií voči vláde či úmyselné "faulovanie" zo strany koaličného partnera.

Hlava štátu zareagovala, že ťažko môže stáť za vládou, ak tu vládne chaos, spory v koalícii a opatrenia, ktoré platia chvíľu a nevidí jasný plán. "Celý svet rieši covid, ale my riešime pána premiéra a vzťahy v koalície, to mi je ľúto," zhodnotila situáciu.

Utorok: vzdor gastro prevádzok

Stovky prevádzok z iniciatívy Bojujeme za naše gastro a Únie fitness centier Slovenska ohlásilo, že otvára svoje brány pre hostí napriek platným protipandemickým opatreniam. Protestné otváranie však neschvaľovala obdobná iniciatíva Zachráňme gastro! ani Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska.

Opozícia využila situáciu. Podľa Petra Pellegriniho by mal premiér zvážiť podanie demisie, aby viac netrápil občanov Slovenska. "Doslovne sa potvrdzujú naše obavy, že vláda absolútne nezvláda nielen boj s pandémiou, ale celkovo nezvláda riadenie tohto štátu," uviedol šéf Hlasu-SD a poukázal na napätie v spoločnosti. Premiéra na tlačovej konferencii vyzval, aby zvážil svoje zotrvanie vo funkcii a dal ľuďom "najkrajší vianočný darček" v podobe svojej demisie.

TASR/Martin Baumann

​Minister zdravotníctva Marek Krajčí hovoril o zhoršovaní situácie. "Takto veľa pacientov v nemocniciach sme tu ešte nemali," povedal s tým, že k tomu prispeli aj novembrové protesty. Plošné testovanie podľa neho síce šírenie nákazy znížilo, no po ňom neprišla ďalšia "intervencia", ale, naopak, uvoľňovanie opatrení, takže sa "logicky musí zhoršovať situácia." Nie je však presvedčený, či sme teraz pripravení na celoplošné testovanie.

Hlavný hygienik Ján Mikas uviedol, že "nie je vylúčený ani určitý spôsob lockdownu" s tým, že väčší význam by mal celoplošný ako regionálny. Minister obrany Jaroslav Naď dodal, že "musíme nájsť nejaké riešenie". Jedno z nich je podľa neho aj lockdown, ktorý môže znížiť mobilitu tak, ako sme to zažili na jar. Minister vnútra Roman Mikulec po takmer šesťhodinovom rokovaní krízového štábu prezradil, že sa dohodli na čiastočnom lockdowne.

Streda: čaká nás vianočný lockdown

Krízový štáb mal v stredu riešiť aj pandemický semafor, napokon nebol na programe. "Bavili sme sa o lockdowne. Semafor bude viac-menej platiť až po ňom," vysvetlil viac-menej Krajčí. Nasledovala reakcia ministerstva hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý vlastnú vládu vyzval na predvídateľnosť opatrení. "Ja by som rád videl nejaký plán, ktorý nám ukáže, ako von z krízy, ktorý nám ukáže ako postupovať aj potom. Takéto ad hoc rozhodnutia od pásu, dnes lockdown, zajtra nie, to sa ukázalo ako neúčinné." Komentoval tiež výzvu prezidentky, aby riadenie pandémie prevzal niekto iný ako premiér: "Bolo by to celkom prospešné."

Premiér Matovič mimoriadne vystúpil vo večerných správach na Markíze, kde objasnil, aká forma lockdownu a sprísnenia opatrení čaká Slovensko v najbližších dňoch a počas Vianoc. K televíznym obrazovkám prilákal v aktuálnej jesennej sezóne najviac divákov.

TV Markíza

​Opozícia na čele s Hlasom zase ohlásila referendum o predčasných voľbách. „Ak sa chceme ako národ nadýchnuť a čeliť pandémii, musí Igor Matovič odísť z postu premiéra. Národ mu neverí nech už čokoľvek urobí. Rozdeľuje spoločnosť, psychicky labilný a bez akejkoľvek zodpovednosti riadiť štát,“ uviedol Peter Pellegrini na svojom Facebooku.

Šéf Smeru Robert Fico vyhlásil, že „nová vláda môže prísť vzhľadom na dianie vo vládnej koalícii veľmi rýchlo“ a skonštatoval, že rozpočet a zadlžovanie je dôvodom, pre ktorý idú s Hlasom do referenda. Podpisy chcú začať zbierať od januára.

Štvrtok: kto zlyhal pri nákupe testov

"Ako viete, vôbec nereagujem na osobné útoky Igora Matoviča, ale teraz musím, lebo premiér včera podsunul verejnosti hrubo zavádzajúce informácie," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. Premiér Igor Matovič ho totiž v stredu kritizoval, že sa stále vyhovára a podľa uznesenia vlády mala byť prvá várka štyroch miliónov antigénových testov na Slovensku už 2. decembra.

"Nastala fáza otvorených klamstiev," bránil sa Sulík s tým, že dostal štyri zlé zadania od rezortu zdravotníctva a trvalo až 17 dní, kým došlo k náprave. Pri dodržaní všetkých zákonných postupov budú podľa neho prvé testy na Slovensku až 7. januára. Minister Marek Krajčí reagoval, že rezort zdravotníctva bol plne súčinný a zákazka sa podľa jeho slov dala realizovať. "Všetkých nás zarazilo, že testy budú až 7. januára," uviedol.

Podľa premiéra Matoviča znamená znemožnenie plošného testovania pred Vianocami rozplynutie jeho sna. "Mal som sen, ktorý by bol možno nepríjemný, no pre ľudí a pre ekonomiku menej bolestivý. Protivietor bol ale silný, keď sa na jeho čelo postaví prezidentka a minister hospodárstva," uviedol s tým, že teraz už ostáva len "lockdown, po ktorom volala prezidentka".

​​Šéf SaS zároveň skritizoval nové opatrenia vlády (od 11. decembra sa zatvorili terasy reštaurácií, lyžovanie je povolené s testom nie starším ako 72 hodín a od 21. decembra sa zatvoria všetky obchody s výnimkou potravín či benzínových púmp), ktoré v stredu oznámili premiér, minister zdravotníctva a hlavný hygienik.

"Opatrenia hodnotím miestami ako absurdné a paradoxné. Nedávajú žiadnu vnútornú logiku, lebo na jednej strane zavrieme na tvrdo reštaurácie, nemôžu mať ani terasy, nemôžete tam ísť ani keď máte platný test, a to platí aj pre najmenej premorené okresy a zároveň kostoly necháme otvorené aj v najviac premorených okresoch. To je niečo úplne šialené, čo sa tu deje," vyhlásil Sulík.

TASR/Jakub Kotian

Podvečer publikoval denník Sme rozhovor s titulkom „Sulík: Matovič je extrémne pomstychtivý človek“. Premiér poslal vzápätí zo summitu v Bruseli Sulíkovi tvrdý odkaz cez Facebook: „Nenávisť, ktorú v ľuďoch burcuje voči mne, koaličným partnerom, hlavnému hygienikovi, pandemickej komisii, krízovému štábu ... dramatickým spôsobom znižuje ochotu ľudí dodržiavať opatrenia ... a dopady vidíme dennodenne v rekordných štatistikách chorých a mŕtvych. ... a nakoniec popri chorých a mŕtvych na tento jeho ťažký populizmus doplácajú práve tie deti zo zatvorených škôl, reštaurácií a obchodov.“

Peter Pellegrini zase označil premiéra za alibistu, amatéra a neschopného človeka, u ktorého má pochybnosti, či je mentálne spôsobilý na funkciu premiéra. "Odvčera sledujeme, čo stvára predseda vlády a ako reaguje vicepremiér," poukázal na konflikt Matoviča so Sulíkom s tým, že sledujeme "rozvrat vlády v priamom prenose". Vyzval ho preto, aby odovzdal riadenie krajiny do rúk niekomu inému. Ideálne by podľa neho bolo, aby prezidentka vymenovala za predsedu vlády niekoho schopného mimo OĽaNO.

Piatok: v hre je aj zákaz vychádzania

"Sme svedkami reťazového šírenia“, nechal sa počuť minister Krajčí. Pandemická komisia navrhla zákaz vychádzania a návrat Slovenska do režimu, aký zažilo týždeň pred plošným testovaním. Návrhom by sa mal zaoberať ústredný krízový štáb. Kedy by malo k sprísneniu lockdownu dôjsť, závisí podľa šéfa rezortu zdravotníctva od rozhodnutia vlády. "Čím neskôr ho zavedieme, tým dlhšie musí trvať, aby sme sa dostali k nejakým pozitívnym číslam," komentoval, pričom zdôraznil, že pandemická komisia je len poradným orgánom.

TASR/Dano Veselský

​Osoby, ktoré sa dajú otestovať, budú mať podľa Krajčího výnimku zo zákazu. Zároveň však priznal, že pri momentálnych kapacitách testov nebude možné plošné testovanie. Lockdown navrhuje pandemická komisia do 10. januára.

K situácii na domácej pôde sa vyjadril aj minister zahraničia Ivan Korčok. V rozhovore v HN televízii apeloval, aby boli pnutia v koalícii riešené kultivovane. Pripomenul, že ľudia sú už unavení z koronakrízy a potrebujú vidieť riešenia. "Keď vidia, ako sa klbčíme, tak to spoločenskej nálade nepridá," uzavrel.

Sobota: Kotleba zvolal do Bratislavy protesty, bojí sa o Vianoce

Predseda strany ĽSNS Marián Kotleba zvolal v centre Bratislavy protest, ktorý nazval „Nedajme si zobrať Vianoce“. Spolu s ďalšími členmi strany na ňom spochybňoval opatrenia vlády na boj s pandémiou a vyzýval ľudí, aby sa nedali očkovať. Kotleb a členovia jeho strany sa postavili pred ľudí bez ochranných rúšok, ktoré nemala ani väčšina zo stoviek zúčastnených. Polícia dav nerozohnala, hoci počas núdzového stavu porušili zákaz zhromažďovania.

HN/Akos Cseplö

​A minister Krajčí bol hosťom diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy, kde spochybnil vlastnou vládou prijaté opatrenia po celoplošnom testovaní. „Bola to veľmi úspešná intervencia, len okamžite sa začalo spúšťať, aby sa otvorili školy, reštaurácie. Začalo sa, žiaľ, politicky zasahovať do dobre nastaveného procesu, ktorý keby ešte pokračoval ďalej, tak by sme mohli mať zarobené na to, že by sme teraz nemuseli mať také prísne opatrenia," uviedol. Zdôraznil tiež, že avizovaný zákaz vychádzania musí schváliť vláda. Naznačili , že spolu s premiérom prinesú nový nápad na boj s koronakrízu. Aký to bude, zatiaľ neprezradili.

Zatiaľ netímovosť vlády, jej lapsusy a nepredvídateľnosť rozhodnutí spoločnosť skôr polarizujú. Prihrávajú lacné body opozícii a extrémistom dávajú do rúk zbrane, ktoré im aj nabijú. Tak buďme v strehu a hlavne, zostaňme zdraví.

Ďalšie udalosti v skratke:

Osobnosť roka: prestížny titul časopisu Time získali novozvolený americký prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harris.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa druhýkrát za sebou umiestnila v rebríčku sto najmocnejších žien sveta magazínu Forbes.

Rada RTVS sa zaoberala rozpočtom na budúci rok, ktorý predpokladá pokles príjmov o 18 miliónov eur. Škrtať sa bude najmä v hranej tvorbe, otáznym zostáva spustenie štvrtého športového okruhu.

Rebríček vyhľadávania na slovenskom Googli: Trendom tohto roku sa stali aplikácia Edupage, koronavírus a vzdelávací portál Bezkriedy.

Bývalý spolumajiteľ Plusky je opäť aktívny na mediálnej scéne. Stal sa spoluinvestorom v mediálnej spoločnosti Startitup.

Vnútorný audit v Slovenskom národnom divadle odhalil vážne nedostatky. O post riaditeľa SND sa okrem súčasného šéfa uchádzajú ďalší štyria kandidáti.

Austrálsky parlament donúti Facebook a Google platiť médiám za správy. Ide o prvú legislatívu na svete, ktorá by týmto spôsobom obmedzila moc internetových gigantov.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 14:42