Facebook Kristiána Čekovského
StoryEditor

Poslanec Čekovský kritizuje nízky podiel národnostného vysielania. RTVS reaguje, že štartuje novú etapu

18.12.2020, 18:30
Autor:
hrnhrn
RTVS v stanovisku uvádza, že podiel národnostného vysielania sa za posledných deväť rokov strojnásobil.

Vo štvrtok 17. decembra schválila Rada RTVS rozpočet verejnoprávneho vysielateľa na budúci rok. Ako konštatoval podpredseda Martin Kákoš, konzervatívny a vo viacerých oblastiach minimalistický rozpočet umožní vytvoriť len "udržiavací" programový koncept bez väčšieho rozvoja. Vzhľadom na očakávané nižšie príjmy bude musieť prísť k redukcii výroby, najmä v televíznej časti vysielania. Spustenie štvrtej programovej služby zameranej na šport v budúcom roku tak neprichádza do úvahy.

Poslanec parlamentu a predseda výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽaNO) na svojom facebookom profile zareagoval na schválený rozpočet RTVS narážkou na podiel národnostného vysielania. "Menšiny sa dočkali! RTVS musí zvýšiť podiel národnostného vysielania," píše v statuse Čekovský a pokračuje: "Namiesto hodín vysielania, venuje RTVS menšinám v televíznej časti doslova iba pár minút. Na nedodržiavanie zákona roky upozorňovali zástupcovia menšín, no vedenie RTVS ani Rada RTVS nekonali."

Ďalej Čekovský v statuse upozorňuje, že mediálny výbor na jeseň vyzval Radu RTVS, aby si plnila svoje povinnosti. Predseda Rady Igor Gallo vtedy označil obvinenia za neodôvodnené a pripísal ich dôsledku sporu Čekovského s vedením RTVS.

Čekovský status uzatvára konštatovaním, že "členovia Rady na včerajšom zasadnutí (17.12.) zaviazali vedenie RTVS, aby zvýšilo podiel vysielania pre menšiny už v budúcom roku o 100 % a vyčlenilo pre národnostné redakcie 300-tisíc eur."

RTVS zareagovala na vyjadrenia poslanca Čekovského. V stanovisku uviedla, že manažment RTVS dlhodobo upozorňuje na to, že televízne národnostné vysielanie potrebuje rozvoj, čo však pri súčasnom systéme financovania vysielania nemôže plnohodnotne fungovať.

Uvádza tiež, že začala s realokáciou zdrojov a kapacít v internom prostredí. "Vďaka tomuto spoločnému cieľu teda štartujeme novú etapu národnostného vysielania v roku 2021 a sme presvedčení, že v strednodobom horizonte naplníme ciele, ktoré sú uvedené v Koncepcii národnostného vysielania. A zároveň splnenie týchto cieľov bude prínosom pre vyše 13 percent občanov Slovenskej republiky, ktorí majú iný materinský jazyk, ako slovenský," uvádza RTVS v stanovisku s tým, že podiel národnostného vysielania sa za posledných deväť rokov strojnásobil .

Stanovisko RTVS prinášame v plnom znení:

Manažment RTVS dlhodobo upozorňoval na to, že riešenie zásadných problémov vysielania vo verejnej službe je možné len v súčinnosti verejného vysielateľa, regulačných orgánov a zákonodarnej a exekutívnej moci. Ktorákoľvek zložka sama o sebe nevyrieši žiadny zásadný problém a môžu nastať len kozmetické úpravy.

V oblasti televízneho vysielania manažment RTVS dlhodobo upozorňoval na to, že televízne národnostné vysielanie potrebuje rozvoj. V televízii, ktorej sa 17 rokov nezvýšili príjmy z poplatkov za verejné služby a výpadok bol vždy dotovaný v zmluve so štátom priamymi dotáciami, sa za roky práce podarilo vytvoriť podmienky na rozvoj vysielania, ktorý však bez systémového riešenia financovania vysielania vo verejnej službe nemôže dlhodobo plnohodnotne fungovať.

Preto podľa nedávno schválenej novej Koncepcie národnostného vysielania RTVS začala s programom rozvoja v prvej fáze realokáciou zdrojov a kapacít v internom prostredí. Vďaka tomuto spoločnému cieľu teda štartujeme novú etapu národnostného vysielania v roku 2021 a sme presvedčení, že v strednodobom horizonte naplníme ciele, ktoré sú uvedené v Koncepcii národnostného vysielania. A zároveň splnenie týchto cieľov bude prínosom pre vyše 13 percent občanov Slovenskej republiky, ktorí majú iný materinský jazyk, ako slovenský.

V oblasti rozhlasového vysielania, ktoré je zdrojovo menej náročné ako televízne, sa od vzniku RTVS podarilo dostať vysielanie z menšinovo poňatého sekundárneho vysielania na úroveň primárnej programovej služby, trhový podiel národnostného vysielania sa za 9 rokov strojnásobil a RTVS je v éteri dominantným hráčom na národnostnom mediálnom trhu.

01 - Modified: 2020-12-17 16:51:04 - Feat.: 0 - Title: Rada schválila rozpočet RTVS na budúci rok. Umožní len udržiavací programový koncept, skonštatovala 02 - Modified: 2020-12-10 12:38:06 - Feat.: 0 - Title: Rozpočet RTVS na rok 2021: škrtanie sa dotkne najmä televíznej výroby 03 - Modified: 2020-11-20 17:44:49 - Feat.: 0 - Title: Mediálny výbor obvinil Radu RTVS z neplnenia povinností. Tá to odmieta 04 - Modified: 2020-11-20 10:47:26 - Feat.: 0 - Title: Šéf RTVS Rezník očakáva od štátu ďalšiu kompenzáciu za seniorov 05 - Modified: 2020-09-24 17:45:49 - Feat.: 0 - Title: Šéf RTVS odporúča zvýšiť koncesionársky poplatok na 8,50 eura, premiér nesúhlasí
01 - Modified: 2021-11-23 14:23:35 - Feat.: - Title: RTVS reaguje na nový mediálny zákon. Uvádza nás do finančnej neistoty, tvrdí Rezník 02 - Modified: 2021-11-10 10:39:12 - Feat.: - Title: Predseda Rady RTVS upozorňuje na účelovosť konania poslanca Čekovského 03 - Modified: 2021-07-09 03:28:48 - Feat.: - Title: Voľba riaditeľa RTVS by sa mala zmeniť. V hre sú dva modely 04 - Modified: 2021-05-10 15:31:18 - Feat.: - Title: Rada RTVS preverovala zmluvy s Elektronikou. K ovplyvneniu externým prostredím nedošlo, konštatovala 05 - Modified: 2021-03-17 19:22:06 - Feat.: - Title: Parlament nepodporil vytvorenie Etickej komisie RTVS. Proti boli opozícia aj Sme rodina
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 12:45